Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"Σφάξε με Αγά μου να αγιάσω"

ΡΕΣΑΛΤΟ: Τεύχος-23, Δεκέμβριος 2007
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Της Ανθίππης Φιαμού


Νέα Μονή Χίου

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007, εκτός από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, εμείς εδώ στη Χίο, γιορτάσαμε την απελευθέρωση μας από τους Τούρκους η οποία έγινε στις 11 Νοεμβρίου του 1912. Λίγες μέρες πριν, οι Τούρκοι μας έκαναν ένα δώρο για να μην ξεχνάμε ότι κάποτε ήμαστε ραγιάδες.
Όπως είναι γνωστό σε πολλούς τον Μάρτιο του 1822 η Χίος ξεσηκώθηκε για να απελευθερωθεί από τους Τούρκους.

Η επανάσταση αυτή απέτυχε για πολλούς και διάφορους λόγους και οι Τούρκοι θεώρησαν αυτήν την κίνηση των Χιωτών ως αχαριστία μια και το νησί απολάμβανε ειδικό καθεστώς προνομίων λόγω της μαστίχας την οποία οι Τούρκοι εκτιμούσαν πολύ. Ανήκε δε το νησί στη Βαλιντέ Σουλτάνα, τη μητέρα του εκάστοτε Σουλτάνου και ήταν σχεδόν ελεύθερο μια και δεν πλήρωνε χαράτζι, δε γινόταν παιδομάζωμα κ.α.


Για να τιμωρήσουν λοιπόν της Χίο και τους Χιώτες για την «αχαριστία» τους οι Τούρκοι έστειλαν τα στίφη τους και κατέσφαξαν το 80% περίπου του πληθυσμού.

Από 100.000 ανθρώπους που είχε το νησί έμειναν λιγότεροι από 20.000 ζωντανοί μια και όσοι δε σφάχτηκαν, πουλήθηκαν σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Πολλοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε μοναστήρια ελπίζοντας ότι οι Τούρκοι δε θα τα άγγιζαν λόγω των προνομίων που απολάμβαναν. Έκαναν λάθος βέβαια και το αποτέλεσμα ήταν να κατασφαχτεί πλήθος κόσμου που είχε βρει καταφύγιο στα Μοναστήρια της Νέας Μονής και του Αγίου Μηνά. Στον Άγιο Μηνά μάλιστα μπορεί κανείς να δει ακόμα τα ίχνη από το αίμα των σφαγμένων στα μάρμαρα του ναού καθώς και το αποτύπωμα της πατούσας ενός μωρού παιδιού, από αίμα. Στις μονές αυτές υπάρχουν οστεοφυλάκια όπου φυλάσσονται τα κρανία κυρίως των σφαγμένων τα οποία φέρουν ακόμα τα ίχνη της σφαγής πάνω τους, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. Στα οστεοφυλάκια αυτά υπάρχουν επιγραφές οι οποίες λένε ότι αυτά είναι «Έργα Οθωμανών».


Οι Τούρκοι, λοιπόν, λίγες μέρες πριν την 11η Νοεμβρίου 2007 ζήτησαν στην αρχή να φύγουν εντελώς οι επιγραφές που μαρτυρούσαν τα έργα των χειρών των προγόνων τους. Κι επειδή οι αρχές του νησιού δεν ανταποκρίθηκαν ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος Fhsan Tusel επανήλθε με την ακόλουθη επιστολή την οποία έστειλε στον Νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη:

"Αξιότιμε κύριε Νομάρχη, Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να αρχίσω τις εκφράσεις μου αναφερόμενος στον κεντρικό ρόλο της Νομαρχίας Χίου για την ανάπτυξη των εμπορικών, πολιτιστικών, κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου και την προσωπική Σας συμβολή στις σχέσεις φιλίας Τουρκίας - Ελλάδος.
Όπως γνωρίζετε, οι σημαντικές αυτές τοπικές δραστηριότητες οι οποίες συνέχιζονται, δεν έχουν επίδραση μόνο στο τοπικά θέματα, αλλά έχουν θετικές επιπτώσεις και στις διμερείς σχέσεις, συμβάλλοντας στην ειρήνη.
Κύριε Νομάρχη, με την άδεια Σας, θέλω να προσελκύσω την προσοχή Σας στο επίγραμμα του Ναού της Νέας Μονής με τις εκφράσεις "Έργα Οθωμανών» οι οποίες υπάρχουν κάτω από τους σκελετούς. Οι επιτροπές και επισκέπτες, οι οποίοι επισκέπτονται το Νησί Σας αντιδρούν στο επίγραμμα αυτό, το οποίο βρίσκουν αντίθετο προς τις σχέσεις φιλίας, οι οποίες αναπτύσσονται. Η απογοήτευση την οποία αισθάνονται επισκεπτόμενοι τον τόπο Σας με αισθήματα φιλίας για να προωθήσουν τη συνεργασία, βρίσκει ευρεία αντανάκλαση στον τουρκικό Τύπο.
Σκεπτόμενος όπως οι εκ φράσεις αυτού του είδους, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο υπηρετεί την ειρήνη και την ανθρωπότητα και το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην κατά-στάση Παγκοσμίων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, με σκοπό και την αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας, οι οποίες αναπτύσσονται, ευελπιστώ στη συνδρομή Σας για την εξάλειψη αυτών.
Με σκοπό την ενδυνάμωση της φιλίας και την επίτευξη των κοινών στόχων και με την ευχή συνέχεια της συνεργασία ας μας, Σας παρακαλώ να δεχθείτε την έκφραση της εξαιρέτου προς Υμάς εκτίμησης μου".

Fhsan TUSEL Γενικός Πρόξενος Τουρκίας




Από ο, τι γράφουν εδώ στη Χίο οι εφημερίδες ο Νομάρχης δεν απέρριψε αμέσως και χωρίς πολλά λόγια το απαράδεκτο αίτημα του Τούρκου πρόξενου αλλά ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών για να πάρει οδηγίες πώς να χειριστεί το θέμα. Δηλαδή ακόμα και τώρα μετά από αυτή τη θρασύτητα, πάλι φοβούνται μην και τους στενοχωρήσουν τους Τούρκους!

Εκεί μας έφτασαν οι κοροϊδίες τύπου «Ελληνοτουρκική Φιλία». Έτσι την εννοούν αυτοί τη φιλία, σβήστε το παρελθόν, ξεχάστε ο, τι σας κάναμε και ελάτε να κάνουμε δουλειές business επί τι ελληνικότερον. Και εμείς, σαν να είμαστε ακόμα ραγιάδες, δεν είπαμε στον κ. πρόξενο τι να την κάνει την επιστολή του αλλά το συζητάμε και αναζητούμε φόρμουλα που δεν θα τους εκνευρίσει!!

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο περίφημο και αλήστου μνήμης πια Ρεπούσειο βιβλίο «Ιστορίας» δεν ανέφερε πουθενά τη σφαγή της Χίου, παρέθετε μόνο τον πίνακα του Ντελακρουά.

Φανταστείτε να παρέμενε, θα τους καλούσαμε τους Τούρκους να μας καταλάβουν ξανά. Δεν μπορείς εδώ να μη σκεφτείς τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη από το βιβλίο του «Ο Καπετάν Μιχάλης»:

«Πού κατήντησε η απροσκύνητη γενιά του Τουρκοφά Ντελή Μιχάλη!!!»

Διαβάστε την αρχή εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4648