Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο σύζυγος το μαθαίνει τελευταίος


Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Απλά μαθήματα οικονομικής λογικής και συμπτώσεων για την ελληνική χρεοκοπία.
Μια λαϊκή σοφία λέει ότι ο σύζυγος «το μαθαίνει πάντα τελευταίος». Και αν λάβουμε υπ όψη μας πόσα εκατομμύρια φορές έχει επιβεβαιωθεί η ρήση αυτή, ίσως θα έπρεπε να πάψουμε να αγχωνόμαστε με το αν η χώρα μας θα χρεοκοπήσει.
Κατ΄ αρχήν, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Και απλώς διατηρείται στη ζωή με μία πολυδάπανη δανειοδοτική θεραπεία για να μην ανακοινωθεί επίσημα το τέλος. Αλλά και όταν το τέλος αυτό φτάσει, εμείς θα το μάθουμε τελευταίοι, από την επίσημη ανακοίνωση. Άλλωστε γι αυτό θα αποφασίσουν άλλοι και όχι εμείς…

Πάρτε για παράδειγμα τις περίεργες συμπτώσεις των τελευταίων ωρών. Η επίσημη ελληνική πλευρά διαρρέει με κάθε τρόπο ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI προχωρούν ικανοποιητικά και θα ολοκληρωθούν. Εάν λοιπόν η κατάσταση βαίνει ομαλώς, γιατί πολλά διεθνή ΜΜΕ, αλλά και οι μεγάλοι οίκοι (οι γνωστοί κακοί S&P και Fitch) μιλούν πάλι για ελληνική χρεωκοπία; Και γιατί το IIF ανακοίνωσε με μια σιβυλλική δήλωση, συνέντευξη Τύπου για τις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή την επομένη του Eurogroup, μιλώντας μάλιστα για μελλοντικές εξελίξεις στην ευρωζώνη;

Τρόμος και πανικός πάλι με τις υποψίες να αιωρούνται και τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Αν όλοι γνωρίζουν πως το PSI πάει καλά γιατί να μας βάζουν στη γραμμή για χρεοκοπία; Αν πιστέψουμε τους ξένους και ιδιαίτερα τη Fitch που ήταν και η πιο αναλυτική, το PSI + μπορεί να είναι και αυτό το ίδιο ο λόγος της χρεωκοπίας. Σύμφωνα με τον οίκο αυτό, η συμφωνία για το σχέδιο PSI είναι πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση προσωρινής χρεοκοπίας, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό του κουρέματος.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό: Να προχωρήσει αισίως η διαδικασία του PSI, αλλά το κούρεμα να είναι τόσο μεγάλο (π.χ. 70%) που να σημάνει αυτομάτως χρεοκοπία με την επίτευξη της συμφωνίας. Αυτός μπορεί να είναι και ένας λόγος της προαναγγελθείσας συνέντευξης του IIF.

Η άλλη πιθανότητα είναι η συμμετοχή στο PSI να είναι τόσο χαμηλή, που να ενεργοποιήσει τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (την νέα ορολογία CAC που ανακαλύψαμε τις τελευταίες ημέρες) και το ενδεχόμενο επιβολής των οποίων επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργεύων. Έτσι, το PSI από εθελοντικό γίνεται αναγκαστικό, οδηγώντας πάλι σε χρεοκοπία.

Αυτό είναι και το σκεπτικό που κατά την Fitch,
η ελληνική χρεοκοπία, θα συμβεί σύντομα και δεν θα είναι έκπληξη. Απλή, συντεταγμένη, επιλεκτική, ή προσωρινή, όπως κι αν ονομαστεί, ίσως να μην έχει και τόση σημασία πια. Όλοι θα αναγκαστούμε να ζήσουμε με αυτήν και να επιβιώσουμε την επόμενη ημέρα. Το μόνο βέβαια είναι ότι θα το μάθουμε τελευταίοι…

Από τη Φόρο-Λογιστική Ενημέρωση
http://www.fle.gr/forj/index.php?option=com_content&view=article&id=11448&Itemid=117