Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

«Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης», λένε οι δανειστές


Με αφοπλιστική κυνικότητα και ιμπεριαλιστική αλαζονεία οι τεχνοκράτες του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), παραβιάζοντας την παράδοση των τριών τελευταίων εβδομάδων που ήθελε τους μηχανισμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «μνημόνιο», σε σημερινή του ανακοίνωση – παρέμβαση προς την κυβέρνηση αναφέρει ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν τέλειωσε στις 25 Ιανουαρίου αλλά μάλιστα «δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Η ανακοίνωση του EFSF εντάσσεται σε ένα κύμα πιέσεων προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πλευρά των δανειστών που ως στόχο έχει να διασφαλίσει την μέχρι τελευταίας τελείας πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας του Eurogroup αλλά και, με ρεβανσισμό για το επικοινωνιακό σκηνικό «σκληρής διαπραγμάτευσης» του προηγούμενου διαστήματος, να δείξει ποιος είναι το αφεντικό σε ευρωζώνη και ΕΕ, ασκώντας τρομοκρατία σε όποια κυβέρνηση κράτους μέλους προσπαθήσει στο μέλλον να διεκδικήσει καλύτερη μοιρασιά της πίτας για τη δική της αστική τάξη.

Στην σημερινή ανακοίνωσή του το EFSF περιγράφει το καθεστώς που ισχύει αναφορικά με την ελληνική δανειακή σύμβαση και ξεκαθαρίζει ότι είναι αλληλένδετη με το μνημόνιο.

«Η Ελληνική δανειακή σύμβαση είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού ΤΧΣ.

Εξειδικεύει τους όρους και τις συνθήκες της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως π.χ το ποσό του δανείου, η περίοδος για την οποία είναι διαθέσιμο, τα δικαιώματα, οι τόκοι και η αποπληρωμή. Υπογράφεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας που διέπεται από τη δανειακή σύμβαση προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με μία πολιτική μεταρρυθμίσεων που περιγράφεται στο Μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα, Κομισιόν και ΕΚΤ. Το μνημόνιο αποτελεί ένα διακριτό και αυτοτελές κείμενο, που όμως συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση – καμία εκταμίευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς συμμόρφωση προς το μνημόνιο, που αξιολογείται από τους θεσμούς.

Η κανονική διάρκεια της ελληνικής δανειακής σύμβασης έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2014. Ωστόσο στις 19 του ίδιου μην, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε τεχνική παράταση (της σύμβασης) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 του ίδιου μήνα το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να παρατείνει περεταίρω την ελληνική δανειακή σύμβαση για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015»,
αναφέρει.

Κρατώντας το «καλύτερο» για το τέλος, ο EFSF ξεκαθαρίζει ότι το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς, σε δική μας ελεύθερη μετάφραση, αποτελεί την εγγύηση ότι η ελληνική εργατική τάξη θα απομυζάται σε βαθμό τέτοιο που να εξασφαλίζει την ομαλή αποπληρωμή των δανείων και των τόκων προς τους δανειστές.

«Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που συχνά ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αντανακλώντας τις νέες συνθήκες και την ανάγκη να προσαρμόζεται η λίστα των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν.
Το μνημόνιο, αντίθετα από τη δανειακή σύμβαση, δεν χρειάζεται να παραταθεί γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης»,
καταλήγει ο EFSF.

Με τον πιο απροκάλυπτο και κυνικό τρόπο το όργανο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών ξεκαθαρίζει ότι στο πλαίσιο του ευρώ και της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει απαλλαγή από τα μνημόνια, όποιο όνομα και χρώμα λάβουν.

Πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίον οι κυρίαρχες μερίδες της ελληνικής αστικής τάξης δεν εξετάζουν την άρση της πρόσδεσης σε ευρώ και ΕΕ, γιατί αποτελεί τη συνθήκη που τους εξασφαλίζει τη μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων της χώρας «στον αιώνα τον άπαντα».

Μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι ζωή για τους εργαζόμενους και τη νεολαία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο έξω από το ευρώ, την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Γ. Μουρ.

ΠΗΓΗ:
http://www.pandiera.gr/