Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η συνεχιζόμενη πυρκαγιά στο Μάτι

Ανοιχτή επιστολή κατοίκων του Ματιού Αττικής προς την Πολιτεία, τα ΜΜΕ και το ευρύ κοινό

 

(Σημ. Ρεσάλτο: Τέσσερα  χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, οι κάτοικοι στο Μάτι ζουν ένα νέο δράμα: Τον κατακερματισμό της περιουσίας τους επειδή  η Πολιτεία απεφάσισε να το κάνει από θέρετρο μια νέα Βουλιαγμένη...)

 

Κυρίες και κύριοι


Με την επιστολή αυτή επιδιώκουμε να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη για την καταστροφική αστοχία και συνεχιζόμενη αδικία σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της περιοχής του Ματιού μετά την πυρκαγιά του 2018.


 

 

Επικεντρωνόμαστε στο μόλις δημοσιευθέν «Πολεοδομικό – Ρυμοτομικό Σχέδιο» για τις πληγείσες περιοχές, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις ισοπεδωτικές προβλέψεις του και διαμαρτυρόμαστε έντονα για την προσχηματική και περιφρονητικά ελλιπή ενημέρωσή μας από την πολιτεία.



 

 

 

Συγκεκριμένα:


 

 

 

  Το Σχέδιο δημοσιεύτηκε στις 4/8/ 22 και δόθηκε διάστημα μόλις 20 εργάσιμων ημερών για την υποβολή ενστάσεων. Η επιλογή του Αυγούστου για τη δημοσίευση, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη και ορθή διατύπωση των ενστάσεων αυτών με την απαραίτητη συμβολή ειδικών μηχανικών πολεοδόμων και νομικών.


 

 

Είναι ο τρίτος Αύγουστος που οι κάτοικοι του Ματιού είμαστε  αναγκασμένοι να απαντήσουμε σε ασφυκτικά χρονικά και οικονομικά πλαίσια, με ίδια μάλιστα έξοδα σε πολύ δύσκολες για όλους εποχές, σε απαιτήσεις και αυθαιρεσίες της πολιτείας που σχεδιάζει και αποφασίζει ερήμην μας. Το ίδιο είχε γίνει και με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αγώνα μας να διατυπώσουμε εγκαίρως και νομίμως τις ενστάσεις μας. Επιπλέον η παρούσα ανάρτηση έγινε χωρίς την απαραίτητη γνωστοποίηση συνοδευτικών τευχών και του σκεπτικού που εξειδικεύει και εξηγεί τις προβλέψεις του, πράγμα που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία (Θεσμικό πλαίσιο ανάρτησης: παρ. 4.β. του άρθρου 10 του ν.4447/2016), επηρεάζει την ανταπόκρισή μας σε αυτές αρνητικά και καθιστά απολύτως προσχηματική και ουσιαστικά παράνομη τη διαδικασία εφόσον οι θιγόμενοι πολίτες δεν έχουμε ούτε την πλήρη πληροφόρηση, ούτε τον χρόνο αντίδρασης.


 

 

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ενώ η ΑΑΔΕ είχε επικοινωνήσει τον περασμένο Μάιο μόλις  με τους ιδιοκτήτες κατοικιών απευθείας, μέσω των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και προκειμένου να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις ιδιοκτησίας, στην περίπτωση δημοσιοποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου επιλέχθηκε το site του Δήμου Μαραθώνα και τα εγχώρια ΜΜΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληροφόρηση κατοίκων εξωτερικού αλλά και μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων στην περιοχή.


 

 

ΖΗΤΟΥΜΕ λοιπόν την τουλάχιστον δίμηνη παράταση της διαδικασίας ενστάσεων (μετά τις 2/9, ημερομηνία λήξης της αναγγελθείσας διορίας), καθώς και την άμεση, πλήρη και με διαφάνεια ενημέρωσή μας για τις συνοδευτικές μελέτες καθώς και για τα μη γνωστοποιηθέντα σε εμάς ως τώρα στοιχεία / έγγραφα του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

 

  • Το προτεινόμενο από την πολιτεία «Πολεοδομικό-Ρυμοτομικό Σχέδιο» αποτελεί μνημείο βιασύνης, και άδικης μεταχείρισης των πολιτών ενός ήδη οργανωμένου και βιωμένου τόπου κατοίκησης. Περιέχει σύνολο προβλέψεων που αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική ζωή της περιοχής και τις ανάγκες της στη βάση μιας ήπιας και βιώσιμης οργάνωσης, ενώ φαίνεται να στηρίζεται σε ένα έωλο και γενικό αφήγημα για δήθεν αυθαιρεσίες και ευθύνες της ρυμοτομίας για την καταστροφή, το οποίο οι κάτοικοι έχουν αντικρούσει με πραγματικά στοιχεία και έγγραφα. Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να γίνουν μέρος της επιστολής μας αυτής αλλά είναι ενδεικτικό ότι το πλήθος, η ένταση και ο κωμικοτραγικός χαρακτήρας τους έχουν ενώσει τους κατοίκους του Ματιού με τρόπο αποφασιστικό.  Απολύτως ενδεικτικά αναφέρουμε:

     

Α. την εν πολλοίς ‘τιμωρητική’ και νομικά αμφισβητήσιμη χάραξη νέων ορίων στις παραλιακές, και καθόλα νόμιμες ιδιοκτησίες, οι οποίες απαξιώνονται πλήρως οικονομικά και λειτουργικά, ενώ δεν διευκρινίζεται καν η δυνατότητα επισκευών τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών,


Β. την ασαφή «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου ενώ εκκρεμεί ακόμη η κρίσιμη μελέτη στήριξής του από την πολυετή διάβρωση, κατάρρευση και δεν έχει υπάρξει καμία σχετική διαβούλευση με τους κατοίκους. Αντίστοιχης σοβαρότητας είναι η έλλειψη μελέτης για τα ρέματα καθώς μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του σχεδιασμού.


 

Γ. την πλήρη απουσία πρόβλεψης παρόδιας στάθμευσης αυτοκινήτων


 

Δ. τον παράλογο σχεδιασμό χιλιομέτρων γραμμικών ζωνών φύτευσης και πληθώρας επιμήκων λωρίδων Κοινόχρηστων Χώρων Πρασίνου που καταστρέφουν μικρές ιδιοκτησίες, χωρίς καμία δέσμευση και δυνατότητα συντήρησής τους από τις Αρχές, δημοτικές ή άλλες. Είναι κοινή εμπειρία των Ελλήνων πολιτών η κακή χρήση του δημόσιου χώρου από τους αρμόδιους και η σταδιακή εγκατάλειψη και φθορά τους. Στην περίπτωση του Ματιού, όπου το σύνολο των ιδιοκτησιών έχει κήπους, αντί να υποστηριχθεί η φροντίδα τους, επιδιώκεται η αζημίωτη απαλλοτρίωσή τους και η βάναυση  καταστροφή των υπαρχόντων δέντρων μας χωρίς καμία εξασφάλιση για το βιώσιμο μέλλον αυτού που προκύπτει. Επιπλέον αξιοσημείωτο θα είναι το κόστος που θα προκύψει έτσι για την πολιτεία και τον δήμο δημιουργώντας σειρά νέων αδιεξόδων για τους κατοίκους που θα κληθούν να το επωμιστούν.


 

Ε. Τον κατακερματισμό των ιδιοκτησιών με δημιουργία Οικοδομικών τετραγώνων μέσης περιμέτρου 266μ έναντι της με αυστηρότατα  κριτήρια προβλεπόμενης μέσης περιμέτρου 400μ, και την τοποθέτησή τους σε θέσεις που σε πολλές περιπτώσεις  καταστρέφουν και απαξιώνουν τις ιδιωτικές περιουσίες.


 

ΣΤ. την απολύτως ανορθολογική και δυνητικά καταστροφική πρόβλεψη του σχεδίου για διόδους προς την θάλασσα μόνο και όχι προς τον Βορρά και τον Νότο και μέσω των παρακείμενων κατασκηνώσεων.


 

Ζ. την άδικη και ασαφή σχέση εισφοράς σε γη ή/και χρήμα για πλήθος περιπτώσεων. Η περίπτωση μάλιστα κατοίκου που επιδοτήθηκε για την καμένη ιδιοκτησία του, την αποκατέστησε και τώρα καλείται να παραδώσει σε δημόσια χρήση το μεγάλο ποσοστό της, είναι ένα από τα πολλά εξωφρενικά του σχεδίου.


 

Η. Την αδικαιολόγητη αύξηση του συντελεστή δόμησης της περιοχής, από ότι είχε μάλιστα προταθεί στην Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κάτι το οποίο θα οδηγήσει όπως είναι επόμενο σε μεγαλύτερη οικοδομική επιβάρυνση.


 

 

Τελικά διαπιστώνουμε ότι γινόμαστε στην ουσία αποδέκτες της  ρυμοτομικής αποτύπωσης μιας επίμονης και αστήρικτης προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Προσπάθειας  την οποία με λύπη παρατηρούμε να συντηρούν πανομοιότυπες δηλώσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων αρμοδίων περί μιας νέας εκ των άνωθεν σχεδιασμένης «ευταξίας» και της θεαματικής, καθαρτήριας παρέμβασης της πολιτείας.


Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται στην ατελή παρουσίαση συμπερασμάτων και θέσεων για το «τί έφταιξε» και την δήθεν ‘σωτήρια’ παρέμβαση αποκατάστασης της πολιτείας.


 

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την έλλειψη σοβαρής επιστημονικής τεκμηρίωσης, τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο έχουν αγνοηθεί οι μαρτυρίες και τοποθετήσεις των κατοίκων, την καταστρατήγηση από την πολιτεία της ίδιας της συνέχειας του κράτους με τις διοικητικές πράξεις του, και την έλλειψη σεβασμού στη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.


 

Θεωρούμε ότι απότοκο της διαδικασίας αυτής είναι τόσο το Ειδικό Πολεοδομικό όσο και το Ρυμοτομικό Σχέδιο για την περιοχή.


 

ΖΗΤΟΥΜΕ τον ενεργό και έμπρακτο σεβασμό της πολιτείας η οποία έχει διαχρονικά χρησιμοποιήσει το Μάτι και την καταστροφή που έπληξε τους κατοίκους του για μικροπολιτικούς λόγους.


 

Η αποκατάσταση δεν σταματά στην μερική οικονομική αποζημίωση που δόθηκε σε μέρος των κατοίκων όπως άλλωστε ήταν υποχρέωση της πολιτείας και την θεαματική αναγγελία και εκπόνηση ατελών σχεδίων χωρίς ειρμό. .


 

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η αποκατάσταση αυτή να εξαντλείται στην πρόχειρη και βεβιασμένη δημιουργία ενός προβληματικού νομικά και πολεοδομικά παρωχημένου σχεδίου το οποίο θα δημιουργήσει δήθεν έναν «υποδειγματικό οικισμό» και θα λειτουργήσει μάλιστα «πιλοτικά» για το υπόλοιπο της χώρας. Ειλικρινά το απευχόμαστε για τους απανταχού συμπολίτες μας, στους οποίους και απευθυνόμαστε ως μελλοντικούς αποδέκτες αντίστοιχων επιθετικών πρωτοβουλιών.


 

Δεν μπορεί η υπεύθυνη Πολιτεία να αγνοεί τη συμμετοχή της περιλάλητης και επιλεκτικά αναφερόμενης ‘κοινωνίας των πολιτών’ και να περιφρονεί την γνώμη όσων επηρεάζει άμεσα και αναπόδραστα το όποιο σχέδιο και οι προβλέψεις του.


 

Δυόμιση χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο τότε υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέλαβε την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε μια φορά μαζί μας, αφήνοντας αναπάντητες τις επιστολές-προσκλήσεις μας.


Ας σημειωθεί επιπλέον ότι οι εν λόγω μελέτες έγιναν με απευθείας αναθέσεις και πληρώθηκαν από τον ‘λογαριασμό πυροπλήκτων’, των ίδιων δηλαδή ανθρώπων τους οποίους τελικά πλήττουν εκ νέου. Εδώ το ‘κατεπείγον’ της αιτιολογίας των αναθέσεων με τον τρόπο αυτό  δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση αποτελεσματικά.


 

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ έτσι τα λόγια του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, «Φοβάμαι αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα», για να επισημάνουμε στον ίδιο και στο σύνολο των αρμοδίων τη σημασία της πολιτικής ευθύνης, της μη αυταρχικής πρακτικής και της διαφάνειας που θα έπρεπε να συνοδεύει κάθε λόγο και κάθε ενέργεια με δημόσια αναφορά και αποτέλεσμα.


 

 

Τα αιτήματά μας δεν είναι γενικώς απορριπτικά, ιδιοτελή ή ανεδαφικά. Αντίθετα συνιστούν την αλήθεια της ίδιας της εδαφικότητας του Ματιού, την πραγματικότητας της ζωής εδώ, την ιστορία και μοναδικότητα της άγριας ακτογραμμής του με τους σπάνιους κέδρους που θα έπρεπε να γίνει θέμα και άσκηση καλής οικολογικής πρακτικής, το κοινό αίτημα για ένα μικρό σε κλίμακα, ιστορικά ανιχνεύσιμο και μακροχρόνια βιώσιμο οικισμό μέσα στο κακοποιητικά ‘αναπτυγμένο’ περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.


Ακούσαμε πολλά για την επιπλέον «αξία» που προσφέρει το ρυμοτομικό σχέδιο στις ιδιοκτησίες μας σαν να οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για αυτό.


Απαντούμε ότι η ‘αξία’ και η ‘τιμή’ είναι διαφορετικά πράγματα και η σύγχυσή τους έχει οδηγήσει διαχρονικά τη χώρα μας στο είδος της κακής ανάπτυξης και της εξάντλησης των πόρων που αντιμετωπίζουμε ήδη και θα γίνει αιτία μεγαλύτερων δεινών στο μέλλον.


 

Δεν συμμεριζόμαστε το κυρίαρχο φαντασιακό των ομογενοποιημένων τουριστικών λούνα-παρκ ή παρωχημένων μοντέλων παραλιακής κατοίκησης και θα προτιμούσαμε να μην γίνουμε άλλη μια μακέτα επίδειξης του είδους.


 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κακουργηματικό χαμό των συνανθρώπων μας το 2018, την πλήρη επιχειρησιακή ανετοιμότητα και εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων όπως την ζήσαμε και την θυμόμαστε.


Μπορούμε όμως να προειδοποιήσουμε την Πολιτεία και τους συμπολίτες μας για τις ψευδεπίγραφες, προσχηματικές και βεβιασμένες κινήσεις που πυροδοτούν νέες επώδυνες απώλειες. Μπορούμε να ζητήσουμε αυτό που είναι πραγματικά δίκαιο και βιώσιμο για τον τόπο μας τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως ένα διαγενεακό αγαθό.



 

Οι υπογράφοντες / υπογράφουσες


 

 



Η επιστολή βρίσκεται στο link https://docs.google.com/document/d/1KcrfoOytLppzZiTYF8gVlUYflVw_mNF-UpkPAAdrYWc/edit