Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Ο ιμπεριαλισμός ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

 

ΑΠΟ GREXIT

 

του

 

 

 

Μανώλη Μούστου

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Ένας χρόνος έκλεισε από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και η αμερικάνικη πρεσβεία βρήκε έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να «τιμήσει» τη μνήμη του. Ένα τεράστιο μπάνερ με το σύνθημα «Black Lives Matter» αναρτήθηκε στην πρόσοψη της πρεσβείας την περασμένη Τετάρτη ενώ στο tweeter η αμερικάνικη διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα σημείωσε τα εξής: «Αναρτούμε αυτό το μπάνερ προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης με ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που ζητούν έναν κόσμο χωρίς φυλετικές διακρίσεις κι ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους. […] Τιμούμε τον Φλόιντ και στεκόμαστε με αλληλεγγύη μαζί με άλλα έθνη για την προώθηση της φυλετικής δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.» 

 

 

 

 

 


 

 

 

Θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικό. Η αμερικάνικη πρεσβεία, το κατεξοχήν σύμβολο του βορειοατλαντικού ιμπεριαλισμού και της αμερικάνικης επικυριαρχίας στον τόπο μας, τιμάει τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αγωνίζεται για έναν «πλανήτη αλληλεγγύης και ίσων ευκαιριών». Σοβαρά; 



 

Αυτοί που αιματοκύλισαν τη Μέση Ανατολή τα τελευταία τριάντα χρόνια –βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων αμάχους και νοσοκομεία–, αυτοί που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και «ανατίναξαν» τα Βαλκάνια διαλύοντας σπίτια, σχολεία και οικογένειες, αυτοί που παρεμβαίνουν με το έτσι θέλω εδώ και δεκαετίες στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας που δεν ευθυγραμμίζεται με τον βορειοαμερικανικό «τσελεμεντέ», αυτοί που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο με κάθε υποψήφιο πρωθυπουργό να περνάει προεκλογικά μία βόλτα και από την πρεσβεία για το «χρίσμα», μιλούν για φυλετική δικαιοσύνη και ισότητα βρωμίζοντας και τις λέξεις και τις έννοιες που χρησιμοποιούν. 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι προκλητικοί και βαθύτατα υποκριτές. Όμως, το ζήτημα πάει παραπέρα. Το μπάνερ που αναρτήθηκε έξω από την πρεσβεία δεν είναι καθόλου τυχαίο. Με τον πρόεδρο Μπάιντεν οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν ένα πιο φιλελεύθερο και πολιτικά ορθό προφίλ, στον αντίποδα της χοντροκομμένης, «ψεκασμένης» και γραφικής τραμπικής προεδρίας – τους βοηθάει άλλωστε για να ξαναβγούν στη «γύρα». Και ας σκάνε βόμβες από drones στα κεφάλια παιδιών στην Υεμένη και ας τσαλαπατούν Παλαιστίνιους ισραηλινά τανκς στην Δυτική Όχθη – πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ και όχι μόνο. 



Εφεξής, ο δυτικός –αμερικανικού τύπου– ιμπεριαλισμός θα είναι «αντιρατσιστικός», «αντισεξιστικός» και «δικαιωματικός». Και όποιος αντιστέκεται σε αυτόν θα κατατάσσεται άμεσα στους οπισθοδρομικούς, στους ρατσιστές, στους «τοξικούς». Πριν είκοσι χρόνια, τα νατοϊκά εγκλήματα γίνονταν στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». Τώρα, οι πύραυλοι τόμαχοκ και οι βόμβες που θα σκάνε στα κεφάλια μας θα έχουν «πολύχρωμο» περιτύλιγμα και θα προωθούν τον αντιρατσισμό, την «συμπερίληψη» και την κατανόηση της διαφορετικότητας. 



 

 

Και ας μην έχουν αυταπάτες οι άνθρωποι των κινημάτων. Δεν πρόκειται για κάποια νίκη του «Black Lives Matter» ή για την υιοθέτηση της ατζέντας του στο πιο υψηλό θεσμικό επίπεδο. Αντίθετα, πρόκειται για τη μετατροπή της οργής σε ακίνδυνο διαφημιστικό σλόγκαν και σε γλυκανάλατες σαπουνόπερες παραγωγής Netflix. Πρόκειται για τη διαστρέβλωση και την ενσωμάτωση των δίκαιων αιτημάτων ενός ρωμαλέου κοινωνικού κινήματος που γεννήθηκε από την ανάγκη της έγχρωμης κοινότητας των ΗΠΑ για βαθιές τομές στη δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Και που θα πρέπει πλέον να αρκεστεί σε νομοσχέδια όπως αυτό που πέρασε τον περασμένο Μάρτη και απαγορεύει το κεφαλοκλείδωμα ως τεχνική ακινητοποίησης από τους αστυνομικούς. 


 

 

 

 

 

 

 Το μπάνερ της πρεσβείας και το φρούτο του «αντιρατσιστικού» ιμπεριαλισμού είναι η απόλυτη Ύβρις. Τόσο απέναντι στην μνήμη του Φλόιντ και των δεκάδων Αφροαμερικανών που έχασαν την ζωή τους από την αστυνομική βία στις ΗΠΑ αλλά και τόσο απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς της Pax Americana ανά τον κόσμο. 



Πηγή : δρόμος της αριστεράς