Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

3 "ιερά" βουνά, θυσία των πολιτικών στο βωμό της κερδοσκοπίας των αιολικών...


 Από Σίβυλλα
https://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2021/09/3_0439079590.html

Έχω γράψει κατ' επανάληψη πως τα αιολικά είναι η χειρότερη μορφή κερδοσκοπίας, δεν έχουν πραγματική σχέση με ηλεκτροπαραγωγή. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα θα περίμενε κανείς οι διοικούντες τουλάχιστον να σκέφτονται πριν εγκρίνουν "επενδύσεις", καθώς οι επενδύσεις πρέπει ν' αποπληρωθούν κι αυτό σημαίνει λεφτά που βγαίνουν απ' την... τσέπη των πολλών, όχι των επενδυτών.



Αφού λοιπόν οι πολιτικοί σε συνεργασία με τους "επενδυτές" σάρωσαν Στερεά και Πελοπόννησο, αφού εξόντωσαν τους κατά τα λοιπά προστατευόμενους μαυρόγυπες της Ροδόπης και της Κρήτης, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και τα μνημεία! Προηγήθηκε φυσικά, όπως βλέπουμε στην 1η εικόνα, το έγκλημα της τοποθέτησης ανεμογεννήτριας πάνω απ' το κεφάλι των προσκυνητών της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, στο μεγάλο προσκύνημα της Βόρειας Ελλάδας.

 Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, της πράσινης ανάπτυξης με φυσικό αέριο, άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων με το διόλου "Εθνικό" Σχέδιο που κατέθεσε για την Ενέργεια και το Κλίμα, οπότε στον κύκλο αιτήσεων της ΡΑΕ, Δεκεμβρίου 2019, έγινε το "έλα να δεις".



Τα πιο πολλά προτεινόμενα έργα είναι για φωτοβολταϊκά, αλλά υπάρχουν και κάποια αιολικά που κυριολεκτικά "βγάζουν μάτι" για την παντελή έλλειψη σεβασμού στη χώρα. Δείτε στην πιο πάνω εικόνα πως τα αιολικά πάνω απ' την Παναγία Σουμελά ήταν μόνο για ορεκτικό, οι "επενδυτές" εφορμούν στα παρχάρια του Βερμίου, στους απέραντους βοσκότοπους βοοειδών, οπότε στο τέλος, εκτός από ρεύμα, που ήδη εισάγουμε, θα πρέπει να εισάγουμε κι όλο το κρέας που χρειαζόμαστε! Αν έβλεπαν αυτά τα καμώματα οι παρχαρομάνες δεν θα ξαναπατούσαν το πόδι τους εκεί!

Είναι καλό και χρήσιμο ο κατάλογος αυτός της ΡΑΕ να ελεγχθεί απ' όλους, για να εντοπιστούν οι θέσεις που κινδυνεύουν.Τον
κατάλογο θα βρείτε εδώ (κι αν τυχόν "αλλάξει διεύθυνση" και μπει στα ντουλάπια, θα τον βρείτε κι εδώ). Προσοχή, η "απλοποίηση διαδικασιών" που προωθεί η κυβέρνηση θα κάνει ακόμα πιο εύκολη τη μόνιμη και ανεπίστρεπτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Δυο απ' αυτά τα εντελώς εξωφρενικά προτεινόμενα έργα τα πήραν είδηση αναγνώστες κι ενημέρωσαν το ιστολόγιο, πρόκειται για πρόθεση τοποθέτησης αιολικών στο βουνό Βούρινος ή Μπούρινος (κορυφή Ντρισινίκος), στα σύνορα των Νομών Κοζάνης-Γρεβενών και στο βουνό Τόμαρος (κορυφή Ολύτσικας ή Ολύτσικα), στο Νομό Ιωαννίνων. Οι αιτήσεις είναι "σε αξιολόγηση", που στην πράξη σημαίνει πως κάποιοι γραφειοκράτες της Αθήνας θ' αποφασίσουν για το αν μπορεί να καταστραφεί ή όχι ο Μπούρινος κι ο Τόμαρος. Και το πιο πιθανό είναι πως ενδεχομένως δεν θα γνωρίζουν ούτε κατά πού πέφτουν αυτά τα βουνά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, "θα εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία" και θα ενεργούν "σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο". 




Ο Τόμαρος είναι το βουνό που δεσπόζει πάνω απ' το Μαντείο της Δωδώνης, δυτικά, στην ...
κατεύθυνση της Θεσπρωτίας. Θα οδηγεί ο καθένας να πάει στο Μαντείο ή στην Ηγουμενίτσα και βγαίνοντας απ' τη σήραγγα της Εγνατίας στη Δωδώνη το βλέμμα θα σκαλώνει στα αγκάθια που θα 'χει βγάλει το βουνό και στους δρόμους που θα 'χουν τραυματίσει αιωνίως τις βουνοκορφές.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Απ' τον κατάλογο της ΡΑΕ φαίνεται πως εκεί η εταιρεία ΟΚΡΙΒΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ε.Π.Ε. θέλει να βάλει 21MW, (στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ εμφανίζονται θέσεις για 21 ανεμογεννήτριες, προφανώς του 1MW). Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει πως πρόκειται για εταιρεία με έδρα στο Μαρούσι, που είχε προτείνει την κατασκευή μαρίνας και ξενοδοχείου 5* στην Πάργα. Μετά την απορριπτική απόφαση του Δήμου Πάργας, η εταιρεία αντιπρότεινε τον Όρμο Οδυσσέα (Κερέτζα) για μαρίνα 117+18 θέσεων και δεν βρήκα λοιπές πληροφορίες.



Ο Μπούρινος (στην εικόνα η κορυφή Ντρισινίκος) είναι μοναδικής σημασίας οικότοπος, καθώς πρόκειται για ανάδυση του φλοιού της γης, με ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα. Είναι γεωλογικό μνημείο και τμήμα του Γεωπάρκου Τηθύος. Έχει καταπληκτική χλωρίδα και πανίδα, κάποια είδη φυτών εκεί είναι παγκοσμίως μοναδικά. Αποτελεί όχι μόνο τον πνεύμονα αναψυχής της γνωστής για τα γουναρικά γειτονικής Σιάτιστας, αλλά και τον πόλο τουριστικής έλξης της περιοχής: προ ολίγων ετών μάλιστα ο Δήμος επένδυσε κάποια εκατομμύρια στην περιοχή. Οι πηγές νερού του Μπούρινου ήταν οι πρώτες που ύδρευσαν την περιοχή.


Στο Μπούρινο λοιπόν μια εταιρεία PK Energy ΙΚΕ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, είδε το Ντρισινίκο, το λιμπίστηκε γιατί, παρόμοια με τον Τόμαρο, είναι ορατός απ' τη μισή Δυτική Μακεδονία κι αποφάσισε να ασελγήσει, συγγνώμη να "επενδύσει" πάνω του. Ζήτησε να βάλει 7 ανεμογεννήτριες NORDEX N-131 των 3,9MW, συνολικά 27,3MW, αδιαφορώντας πλήρως αν θα ξεπατώσει το βουνό. Η πρώτη απόπειρα τοποθέτησης αιολικών εκεί πριν μερικά χρόνια απ' την Iberdrola αποκρούστηκε με επιτυχία, η νέα προκάλεσε συναγερμό.

Αμέσως νότια, έχει πάρει άδεια παραγωγής και η Iberdrola, μόνο που ακριβώς κάτω απ’ το σημείο που ενώνονται οι δυο "επενδύσεις" βρίσκεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, της Επανάστασης του Μπούρινου το 1878 ενάντια στους Τούρκους! Πρόκειται για την επανάσταση της επαρχίας Ελίμειας για την κατάργηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Η επανάσταση στο Μπούρινο ήταν η πρώτη οργανωμένη ένοπλη αντίσταση του Μακεδονικού Ελληνισμού, για τη διάσωση της Μακεδονίας. Η Αθήνα ξέρει μόνο τον Παύλο Μελά, αλλά ο Μακεδονικός Αγώνας ξεκίνησε στο Μπούρινο. Κάθε χρόνο την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου, εορτάζεται στο Μουσείο η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.

Δεν υπάρχει ούτε κοινός νους, ούτε σεβασμός, παρά μόνο κερδοσκοπία. Λένε πως ο σεβασμός στις προγονικές αξίες δείχνει τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Όσα γίνονται απ' τις κυβερνήσεις και τη ΡΑΕ τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως ο πολιτισμός μας περνά σοβαρή δοκιμασία, άλλωστε έχω ξαναγράψει πως η Ελλάδα πρώτα κατέρρευσε ηθικά κι έπειτα οικονομικά.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο

"Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP