Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Υπέρογκες αυξήσεις στα τρόφιμα, στη βενζίνη, στο ρεύμα αλλά και διαφθορά – Πόσα ακόμη βάρη χρειάζεται να υποστεί ο Έλληνας για να διαμαρτυρηθεί;

 

Του


 

Ηλία Παπαναστασίου



 

Οι μεγάλες αυξήσεις άρχισαν ήδη από το καλοκαίρι του 2021, αρκετό διάστημα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η «ακρίβεια Πούτιν» είναι ένα καλοσερβιρισμένο παραμύθι του Μητσοτάκη με την αγαστή συνεργασία των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης που προπαγανδίζουν ολημερίς ασύστολα ψεύδη για τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου. Ας απαριθμήσουμε τα κυριότερα «σημεία ακρίβειας».


 

(α) Ακρίβεια της βενζίνης που θίγει καθημερινά εκατομμύρια συμπολίτες μας και η οποία ακρίβεια έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, κατατάσσοντας την Ελλάδα 8η στον κόσμο στην ακρίβεια της βενζίνης. Ας συνεχίσουμε,


 

(β) Με την υψηλότατη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που μας κατατάσσει στις 3-4 πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ας συμπληρώσουμε δε την μαύρη λίστα της ακρίβειας με το σημαντικότερο όλων των προϊόντων, τα τρόφιμα,



(γ) Όπου πλέον η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε τραγική, στερώντας εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και εκατομμύρια συμπατριωτών μας από τα στοιχειώδη οπότε έχουμε έναν «Δείκτη φτωχοποίησης» που ανεβαίνει με ταχύτατο ρυθμό, όχι απλά σαν «Δείκτης φτωχοποίησης» αλλά κυριολεκτικά σαν Δείκτης εξαθλίωσης! Παρακάτω θα αναφέρουμε αρκετά στατιστικά στοιχεία.


 

(δ) Το βιοτικό επίπεδο του Νεοέλληνα όχι μόνο καταβαραθρώθηκε αλλά κυριολεκτικά εξανεμίστηκε τα τελευταία 13 χρόνια, την περίοδο δηλαδή των 3 Μνημονίων εξαθλίωσης και συνεχίζεται έως σήμερα. Για να μην κουράσουμε τον αναγνώστη, αναφέρουμε τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η Ελλάδα το 2009 κατείχε το 96,3% του Μέσου Κατά Κεφαλή ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνοντας την 14η θέση μεταξύ των αντίστοιχων χωρών -28 τότε- της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα το 96,3% του 2009 κατέβηκε στο 65,5% δηλαδή περίπου 31% χαμηλότερα, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση (!) αμέσως πριν την τελευταία Βουλγαρία, ανάμεσα στις 27 πλέον χώρες της ΕΕ. Η τελευταία μάλιστα - η Βουλγαρία- βρίσκεται μόλις 7-8% πίσω από την Ελλάδα. Σε λίγο θα μας ξεπεράσει!


 

(ε) Αναφερόμενοι και στον «Δείκτη Διαφθοράς», δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά πράγματα. Τουλάχιστον 8 δις απευθείας αναθέσεις, Μέσα Ενημέρωσης πλύσης εγκεφάλου που σιγοντάρουν ολημερίς την Κυβερνητική Προπαγάνδα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (!) και φυσικά υποκλοπές πολιτικών αρχηγών – περίπτωση Νίκου Ανδρουλάκη- αλλά και υποκλοπές της ηγεσίας του στρατεύματος.


 

Ας κοιτάξουμε όμως - όπως προαναφέραμε- πάλι κάποια επιπλέον στατιστικά στοιχεία και τα οποία αφορούν τον βασικό όρο - «εκ των ων ουκ άνευ»- επιβίωσης των συμπολιτών μας. Και αναφερόμαστε στα τρόφιμα, όπου πλέον η κατάσταση δεν είναι απλώς «δραματική» αλλά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μια δραστική πολιτική θα μπορούσε,


 

 (α) να ελέγχει με αυστηρό τρόπο και με ανάλογο Σώμα Επιθεωρητών τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, ελέγχοντας όχι μόνο τις αυξήσεις αλλά και τις συνηθισμένες «κουτοπονηριές», να πωλούνται δηλαδή προϊόντα με μειωμένο βάρος και μάλιστα σε μεγαλύτερη (!) τιμή.


 

(β) Θα μπορούσε επίσης μια αληθινά Δημοκρατική Κυβέρνηση να μειώσει τον Φ.Π.Α στα τρόφιμα από το 24% και 13% στο 4% ή 6%, πολιτική που ακολουθούν άλλες Ευρωπαικές χώρες όπως η Γαλλία, Ισπανία κλπ.,


 

(γ) Θετικό μέτρο θα ήταν επίσης ο έλεγχος στο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας καυσίμων σε όλη την αλυσίδα, όπου υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια, σύμφωνα και με τις καταγγελίες της Προέδρου Βενζινοπωλών Αττικής κ. Ζάγκα.


 

(δ) Θα έφερνε επίσης μεγάλη ανακούφιση στους καταναλωτές η κατάργηση ή ο περιορισμός του Χρηματιστήριου Ενέργειας όπου υπάγεται το 100% (!) της ενέργειας στη χώρα μας ενώ στην Γαλλία μόνο το 20%. Ανάλογο θετικό μέτρο θα ήταν μια υψηλότατη φορολογία και η περικοπή των υπερκερδών των Παρόχων Ενέργειας που έχουν πάρει τα ύψη εδώ και πολλούς μήνες με άμεσο στόχο την διακοπή της λειτουργίας τους.


 

(ε) Να προστεθεί η επαναλειτουργία των Λιγνιτικών Μονάδων που αυθαίρετα προ 3 ετών περίπου έκλεισαν, όταν η Γερμανία και η Πολωνία, διατηρούν τις μονάδες Λιγνίτη έως το 2040 και 2050 αντίστοιχα


 

 

(στ) Τέλος, να αξιοποιηθεί ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της χώρας μας που έχει παντελώς αγνοηθεί αφού πρώτα γίνουν συστηματικές μελέτες του αληθινού βαθμού αξιοποίησής του.


 

Ας αναφέρουμε τώρα όπως προαναφέραμε και τα στατιστικά στοιχεία που κατέθεσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ πρόσφατα και τα οποία είναι συγκλονιστικά, όχι γιατί αποδεικνύουν απλά τον «Δείκτη Εξαθλίωσης» αλλά τον «Δείκτη υποσιτισμού και πείνας» τεράστιων στρωμάτων του ελληνικού λαού, όταν το 70% (!) των καταναλωτών έχουν μειώσει τις ποσότητες για αγορές ειδών διατροφής. Πρόκειται για περικοπές στη καθημερινή τροφή, πολύ απλά, «στο φαγητό».


 

Τα στοιχεία λοιπόν της έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ τα οποία παρουσιάστηκαν στις 22/9/2022 στη Θεσσαλονίκη μας εξηγούν, πολύ καθαρά πως:


 

  • 7 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει τις ποσότητες για αγορές ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης.
  • 4 στους 10 καταναλωτές βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Ένας εργαζόμενος ή χαμηλοσυνταξιούχος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό αντίστοιχα με σύνταξη που φτάνει στα 700 ευρώ έχει χάσει το 40% της αγοραστικής δύναμης.
  • Ένας εργαζόμενος ή συνταξιούχος που αμείβεται από 1000 ευρώ έως 1.150 ευρώ έχει χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμης του μισθού ή της σύνταξής του.
  • Ένας καταναλωτής δαπανά το 40% έως 50% του μισθού του ΜΟΝΟ για σούπερ μάρκετ.

Οι αυξήσεις τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2022 κυμάνθηκαν από 12,6 μέχρι 25,3%:

  • Γαλακτοκομικά 25,3%
  • Λάδια 20,4%
  • Ψωμί 18,7%
  • Κρέατα 16,7%
  • Λαχανικά 12,6%

Η ΕΣΤΑΤ ακόμα δεν έχει βγάλει τα στοιχεία του Ιανουαρίου και σύμφωνα με την Eurostat θα είναι ακόμα πιο αυξημένος ο πληθωρισμός και στα τρόφιμα αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης.


 

Εάν ο Ρωμιός, του οποίου «ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει» (υποτίθεται...), δεν κατανοήσει πως θα πρέπει να αντισταθεί διαμαρτυρόμενος και μετατρεπόμενος σε συνειδητοποιημένο και ενεργό πολίτη, που δεν εφησυχάζει αλλά ενημερώνεται σωστά και μετά διαμαρτύρεται, όμως δεν «διαμαρτύρεται απλώς για να εκτονωθεί» αλλά γνωρίζει συνειδητά και τι ψηφίζει, τότε λυπούμαστε αλλά δεν έχει μέλλον. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την ενδημική υπογεννητικότητα που «τρώει τις ρίζες της χώρας» και για την οποία οι στατιστικές αναφέρουν πως σε 2-3 δεκαετίες το πολύ, η Ελλάδα θα αριθμεί περίπου 6 εκατομμύρια και η Τουρκία 100, τότε το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Ας μην κατηγορεί ο Ρωμιός τους πολιτικούς που ο ίδιος ψηφίζει, το πολιτικό σύστημα που ο ίδιος στηρίζει ούτε βέβαια τα Μέσα Ενημέρωσης που τον αποχαυνώνουν και τα οποία ο ίδιος παρακολουθεί ανελλιπώς. Εάν τώρα μας αντικρούσει λέγοντας «Ναι, δεν διαμαρτύρομαι αλλά που να δείτε τι θα γίνει στις εκλογές!», εμείς του απαντάμε πως συνειδητός πολίτης δεν είναι ο αδιάφορος και παθητικός πολίτης των 4 ετών που αναγεννάται «δια μαγείας» ως ο «αγανακτισμένος ψηφοφόρος της κάλπης». Όχι βέβαια! Γιατί ο «αγανακτισμένος πολίτης της κάλπης» που καθόταν στον καναπέ 4 χρόνια δεν είναι πολίτης αλλά «ιδιώτης», δηλαδή «μη πολίτης». Στην Αρχαία Αθήνα, ο αδιάφορος και μη συμμετέχων «πολίτης» ετιμωρείτο. Απλά, εστερείτο πολιτικών δικαιωμάτων βάσει της αρχής «Δεν συμμετέχεις, δεν ενδιαφέρεσαι, δεν εκφράζεις γνώμη; Λυπούμαστε αλλά δεν έχεις και τα ανάλογα δικαιώματα!» Και το αρχαιοελληνικό «ιδιώτης» προερχόμενο από την λέξη «Ιδιωτεία», πολιτογραφήθηκε στην Αγγλική γλώσσα ως Idiot. Όσοι γνωρίζουν την Αγγλική – η μεγάλη πλειοψηφία- ας μεταφράσουν την Αγγλική λέξη Idiot στην Νέα Ελληνική γλώσσα. Και αφού την μεταφράσουν, ας την κρατήσουν στο αρχείο τους. Ίσως την χρειαστούν μετά τις εκλογές.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP