Το βαρύ και τεταμένο κλίμα που επικρατεί εντός και εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, μεταφέρει στο Sputnik o Ιωάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας:
«Επικρατεί το αδιαχώρητο στο ΚΥΤ. Ένας νέος καταυλισμός στήνεται γύρω από τον ήδη υπάρχοντα. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αν μέσα στο ΚΥΤ υπάρχουν 4000 άτομα έξω πρέπει να υπάρχουν γύρω στα 5-6.000 άτομα. Οι δομές δεν επαρκούν και είναι τόσο μεγάλη η άφιξη των ροών που δεν γίνεται να αυξηθούν. Τη μέρα που στέλναμε 1500 άτομα στη Μακεδονία, έφτασαν περίπου 500 νέα άτομα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αύξηση 150, 180, 200 ανά ημέρα».
Νέος πρόεδρος της κοινότητας εδώ και λίγες μέρες, αλλά κάτοικος της περιοχής επί 30 χρόνια, περιγράφει μια πρωτοφανή κατάσταση.:
«Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία και το άγχος για το πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα να πάνε στα κτήματά τους. Έχουν καταλάβει δρόμο που οδηγεί σε κτήματα και δεν μπορούμε να περάσουμε. Όταν περνούν τα οχήματά μας δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν στην άκρη. Πετούν πολλά σκουπίδια στη μέση του δρόμου. Οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά πρέπει να μας σέβονται, με τον τρόπο που τους σεβόμαστε και εμείς».
Παράλληλα, κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις που συνοδεύονται από αρκετές κλοπές στην περιοχή:
«Ειδικά μέχρι πρότινος, έκλεβαν αρκετά ζώα δικά μας. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να βγάλουν τα κοπάδια τους για βοσκή από τον φόβο να μην τους τα κατασφάξουν. Τώρα βγάζουν τους πασσάλους από τα κτήματα για να ενισχύσουν τις σκηνές τους. Η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν είναι αρκετή για να τους ελέγξει, ενώ προσπαθεί. Επίσης έχουν σημειωθεί περιστατικά που μπορεί να ανάψουν φωτιά για να ψήσουν κάτι και εμείς να τρέχουμε να τις σβήσουμε».
«Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Λέσβος δεν είναι πλέον η πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη», επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Αβαγιανός, ξενοδόχος και αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Λέσβου
«Δεν είναι Σύροι όσοι έρχονται. Δεν είναι πλέον πρόσφυγες. Είναι άτομα από υποσαχάριες περιοχές, από την Αφρική. Ελάχιστες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει στο νησί και δεν ενοχλούν κανέναν ούτε μαλώνουν μεταξύ τους. Στη Μόρια γίνεται πόλεμος μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών για το ποιος θα επικρατήσει», προσθέτει ο ξενοδόχος.
«Κόβουν τα δέντρα και κλέβουν ότι υπάρχει. Υπάρχει μια αναστάτωση στις τοπικές αρχές που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 που δεν τίμησε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη», υπογραμμίζει.
Επισημαίνει δε ότι ετοιμάζουν μια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σαν Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού δεν θα μείνουμε αμέτοχοι και θα γράψουμε μια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα του υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει τα ελληνικά σύνορα».
Δεν παραλείπει, ωστόσο, να υπογραμμίσει και τις ευθύνες της Ευρώπης που οδήγησαν στην εξάντληση των περιθωρίων υπομονής των κατοίκων:
«Η Ευρώπη επιτέλους πρέπει να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας και υποδοχής προς τους μετανάστες που θέλουν να μείνουν ή να περάσουν από τη χώρα μας. Καλούμαστε να επωμιστούμε ένα βάρος που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ αναστατωμένος».
Την ίδια ώρα, εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική που εφαρμοζόταν πριν από το 2015:
«Υπενθυμίζουμε ότι πριν από το 2015 υπήρχε η πολιτική της απώθησης. Απλά διώχναμε όσους έρχονταν. Δεν τους έπνιγε κανείς αλλά τους οδηγούσε με ασφάλεια πίσω στις τουρκικές ακτές».
Ο ρόλος της Τουρκίας
«Μερικοί αναρωτιούνται γιατί έχουμε τώρα αύξηση των ροών. Η εκτίμηση που κάνω είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δοκιμάζει όχι μόνο την ΕΕ αλλά και τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα», επισημαίνει στο Sputnik o Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και πρόεδρος της ένωσης Νομικών μεταναστευτικού δικαίου «IMMIGRATIO».
«Ο Ερντογάν δείχνει τα δόντια του και κάνει αντίποινα στην ΕΕ. Όποτε οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας βρίσκονται σε οριακό σημείο, τότε ο Τούρκος πρόεδρος κάνει επίδειξη δύναμης. Είναι αφελείς όσοι λένε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν οι Τούρκοι τις ροές, Ξέρουν πολύ καλά την προέλευσή τους και συνεργάζονται με τους διακινητές», προσθέτει.
«Απειλεί ο Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες. Γιατί τώρα τις έχει κλειστές;» διερωτάται ο Ι. Μαστρογιάννης.
«Υπάρχουν 58 διαφορετικές εθνότητες στο κέντρο ταυτοποίησης. Δεν λύνει το πρόβλημα η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Τουρκία πρέπει να κλείσει τα σύνορά της στο Αιγαίο», υπογραμμίζει ο Δ. Αβαγιανός.
«Να γίνει μια συνεννόηση με την Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να φεύγουν πολλές βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας και να μην βλέπει και να κάνει κανείς τίποτα. Κάποιος πρέπει να πιέσει τους Τούρκους, η ΕΕ δεν κάνει τίποτα», προσθέτει ο Ι. Μαστρογιάννης.
Ο Γ. Τσαούσης αναφέρει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν:
«Δεν φαίνεται να είναι πολύ προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση η κυβέρνηση. Πρέπει να δουλέψει η υπηρεσία ασύλου, να στελεχωθεί και να κάνει υπεύθυνη δουλειά ώστε να επιτευχθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Σωστά πράττει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών. Ωστόσο πρέπει να μην κάνει το λάθος της προηγούμενης. Επιβάλλεται να έρθει σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, εκεί που αντιδρούν οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές για την εγκατάσταση hotspot. Θέλει επίσης οργάνωση, σχεδιασμό και μήνυμα αποτροπής της εισόδου».
Προσθέτει επίσης ότι γίνονται τεράστιες κερδοφόρες δουλειές με τους πρόσφυγες:
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που 4,5 χρόνια δεν θα έπρεπε να είμαστε. Είναι δυνατόν να ξαναστήνουν σκηνές; Οι σκηνές δίνουν ένα πρόσθετο όφελος στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Χρηματοδοτείται για το στήσιμο σκηνών. Γίνονται μεγάλες μπίζνες με τους πρόσφυγες».
ΠΗΓΗ:
https://amfipolinews.blogspot.com/2019/09/blog-post_32.html?m=1
Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=11253