Του Ηλία Παπαναστασίου Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας: «Βρίθουν τα ΜΜΕ της αργυρώνητης δημοσιογραφικής ψευδολογίας από τις φυλακές του ...
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Η ενημέρωση ως όπλο του λαού
Μόσχος Λαγκουβάρδος Η ενημέρωση είναι το όπλο του λαού. Αυτός που έχει την ενημέρωση , αυτός κυβερνάει , είτε με τη θέλησή του λαού είτε παρά τη θέλησή του. Η σύγχρονη επανάσταση κατά της τυραννίας δεν γίνεται με όπλα, με φωτιές και με την αναρχία. Ο λαός αντί να καίει και να σπάζει αυτά που ο ίδιος τα έχτισε με αίμα και που ο ίδιος θα τα ξαναχτίσει και θα τα πληρώσει, χρησιμοποιεί το όπλο της Ενημέρωσης. Ποια είναι η έννοια της ενημέρωσης ως όπλο του λαού κατά της τυραννίας;
Η τυραννική εξουσία θέλει το λαό άοπλο και απροστάτευτο. Είναι ευνόητο να μη θέλει να ξέρει ο λαός το όπλο που διαθέτει. Έτσι χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κάνει το λαό να πιστεύει ότι ποτέ δεν μπορεί ο ίδιος να έχει στα χέρια του ως όπλο την ενημέρωση. Η ενημέρωση είναι πάντα στα χέρια των λίγων, των πλουσίων, στους οποίους ανήκει ο τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Οι λίγοι με τα χρήματά τους πληρώνουν όλους όσους απασχολούνται στον τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, και ιδίως τους δημοσιογράφους, τους οποίους αφού τους πληρώνουν εννοείται ότι τους λένε και τι θα γράψουν ή τι θα πουν.
Τα μέσα με τα οποία αποθαρρύνεται η άμεση Ενημέρωση των πολιτών μεταξύ τους είναι η καλλιέργεια της καχυποψίας, ο τρόμος, ο πανικός, η σύγχυση, ώστε να μην έχει κανείς το θάρρος της γνώμης του και να μη μιλάει κανείς με ειλικρίνεια για τα θέματα που τον αφορούν.
Είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών ανέφικτη;
Η ενημέρωση θα εξαρτάται πάντα απ΄ τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κι από τις τυραννικές κυβερνήσεις τους; Οι πολίτες θα είναι αιωνίως παθητικοί δέκτες των πληροφοριών και των γεγονότων, όπως χαλκεύονται από τους ιδιοκτήτες τους; Ο λαός δεν θα βρει ποτέ τη δύναμη να αντισταθεί στη φοβερή πλύση εγκεφάλου που υφίσταται εν γνώσει του. Από την Εκπαίδευση ακόμα αρχίζει να καταδιώκεται η ελευθερία της σκέψης και αυτή η ίδια η ικανότητα των νέων να σκέφτονται.
Οι Έλληνες λατρεύουν τη συζήτηση. Ο χαρακτήρας του Έλληνος είναι θεατρικός, με την έννοια ότι εξωτερικεύει τις σκέψεις του στη συζήτηση και στο διάλογο. Σε καιρό τυραννίας οι συζητήσεις είναι ψεύτικες από το φόβο, που τα σκεπάζει όλα. Σιγά σιγά όμως ο κόσμος, όταν βλέπει ότι όλοι σκέφτονται τα ίδια ξεθαρρεύει και μιλάει ανοιχτά.
Η συζήτηση είναι η ουσία της Ενημέρωσης. Κάτι που συζητείται στην Λάρισα, μπορεί να ακουστεί στον Καναδά σε μερικά λεπτά. Άρα η ουσία της ενημέρωσης δεν είναι ποιος έχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά είναι το θάρρος της γνώμης και η δυνατότητα να εκφράζεις με ειλικρίνεια τις σκέψεις σου. Να καταλάβεις ότι οι συζητήσεις για τις συζητήσεις ή για το ποδόσφαιρο είναι εκ του πονηρού.
Τρεις κακοποιοί μπορούν να ακινητοποιήσουν τους επιβάτες ενός βαγονιού. Ο λόγος είναι ότι κανένας από τους επιβάτες δεν έχει εμπιστοσύνη στο διπλανό του, ότι θα τον συντρέξει στην παραμικρή προσπάθεια αντίστασης. Έτσι η δύναμη τόσων ανδρών μέσα στο βαγόνι εξουδετερώνεται από την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κανένας δεν πιστεύει στο διπλανό του. Το αντίθετο συμβαίνει με τους κακοποιούς, τους οποίους συνδέει ο κοινός στόχος.
Το ίδιο συμβαίνει με την ενημέρωση. Η καχυποψία και η αμφιβολία του ενός για τον άλλον αποδυναμώνει το πνεύμα της ενημέρωσης, που διαφορετικά θα μπορούσε μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσει στην άκρη της γης.
Οι τύραννοι φοβούνται να μη γίνει αντιληπτό από όλους ότι είναι επικίνδυνοι για τον ίδιο το λαό τους.