Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Σχέδιο Χρυσοχοΐδη για οργάνωση της καταστολής και στοχοποίηση διαδηλώσεων και διαδηλωτών

Μετά την άγρια αστυνομική καταστολή στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις εορτασμού (με όλα τα μέτρα προστασίας) για το Πολυτεχνείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτός από διάφορα ψέματα είχε πει και μια αλήθεια: 

«Εμείς αποφασίσαμε σήμερα (σ.σ χθες 17 Νοεμβρίου) να μην σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη. Είπαμε ότι η πόλη, την ημέρα του Πολυτεχνείο – όχι μόνο φέτος, πάντα – πρέπει να λειτουργεί. Κι έτσι, λοιπόν, λειτουργούσαν οι συγκοινωνίες, η κυκλοφορία, οι υπηρεσίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ο καθένας, σαν να ήταν μια καθημερινή μέρα, μια συνηθισμένη μέρα. Και θα το συνεχίσουμε αυτό, θέλω να σας πω. Για να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή».

Πέρασαν δύο μήνες και σήμερα ο κύριος υπουργός παρουσίασε, με καμάρι, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, το νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων». Είχε, μάλιστα, και …ευαίσθητη διάθεση, υποστηρίζοντας: «Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει η εποχη, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή».

Διαβάζοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις, κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει τα… λογοπαίγνια του Μ. Χρυσοχοΐδη. Αυτό που επιδιώκεται – και φαίνεται από κάθε αλλαγή, όπως θα δείτε παρακάτω – είναι:

— Περιορισμός και στοχοποίηση των διαδηλώσεων και των διαδηλωτών

— Αστυνομικός έλεγχος των κινητοποιήσεων πριν καν ξεκινήσουν

 Ποινικοποίηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, με ερμηνείες – λάστιχο σε ό,τι εξυπηρετεί. 

— Ακόμα πιο οργανωμένη καταστολή, με τη «βούλα» του νόμου. 

Συγκεκριμένα: 

«Αξιολόγηση επικινδυνότητας της συνάθροισης»!

Θα εκτιμάται από την αστυνομία η «επικινδυνότητα κάθε συνάθροισης». Σύμφωνα με το σχέδιο Χρυσοχοΐδη «οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν συνδυαστικά στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας είναι : Τρωτότητα (δηλαδή δυνατότητα παρεισφρήσεων και δημιουργίας επεισοδίων) και ειδικοί κίνδυνοι (σοβαρή διατάραξη δημόσιας τάξης ή ασφάλειας κλπ)». Μάλιστα, θα γίνεται και αξιολόγηση με κλίμακα: Χαμηλή, μεσαία, υψηλή. 

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως αυτή η «αξιολόγηση» γινόταν έτσι κι αλλιώς. Με τη δημοσιοποίηση, όμως, αυτής της διαδικασίας το κράτος γίνεται εκτιμητής διαδηλώσεων κι επίσημα, άρα μπορεί να στοχοποιεί και να δρα όπως θέλει. Δείτε τις ευγενικές περιγραφές από την παρουσίαση αλλά και πόσο μπορούν να ερμηνευθούν όπως επιθυμεί η ίδια η αστυνομία. Μάλιστα, σε αυτή τη διαδικασία θέλει και τη… βοήθεια των οργανωτών της συγκέντρωσης!

Εκτός των παραπάνω ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξε: «Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων». Η πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τις περιγραφές της παρουσίασης είναι ότι προωθείται ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση της καταστολής, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική ενάντια στον «εχθρό λαό».  Με έναν τρόπο κυνικό η κυβέρνηση περιγράφει με μια πυραμίδα τη σειρά των μέσων καταστολής: 



«Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία. Απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο»! 

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω θέλουν να έχουν και «κλιμακούμενες προειδοποιήσεις». Με λίγα λόγια, τι θα ακούν οι διαδηλωτές από την αστυνομία, μέχρι να φτάσει στην «τελευταία προειδοποίηση»: «Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία. Απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο»! 



Και το τελευταίο… ευφάνταστο πολύχρωμο σχέδιο που βλέπετε ακριβώς από πάνω (με τους αστυνομικούς με τα γκλομπ και τη ντουντούκα) είναι από την παρουσίαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Kαι περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου στις διαδηλώσεις 

Στο σχέδιό του για τη δράση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις υπάρχουν πολλές αναφορές που απειλούν την ελευθερία του Τύπου και περιορίζουν την κάλυψη των συγκεντρώσεων από τους δημοσιογράφους. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.



Πηγήημεροδρόμος

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP