Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η …αναδάσωση του πρώην ΝΑΤ στο Μάτι. Ποιόν κοροϊδεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;


Καταγγελία από Αναγνώστρια


 


 

Επειδή πολύς κόσμος πιστεύει ότι κάτι καλό θα γίνει στο Μάτι, ορισμένοι μάλιστα αφελείς, αν όχι ξεδιάντροποι, ψελλίζουν ότι «ίσως το Μάτι να γίνει καλύτερο τώρα», γιατί φαίνεται κατ’ αυτούς έπρεπε πρώτα να χαθούν πάνω από 100 συνάνθρωποί μας, πόσοι ακριβώς, ποτέ δεν θα μάθουμε ( στην Εύβοια η θάλασσα ξέβραζε επί μέρες πτώματα αλλά αγνοούμενος ουδείς! - είναι αυτονόητος ο λόγος, απλώς η τότε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα  είχε ξεχάσει τις ευαισθησίες της περί μεταναστών και το έκανε γαργάρα), όπως επίσης φαίνεται κατ’ αυτούς, τους επιεικώς αφελείς,  έπρεπε πρώτα να καταστραφούν χιλιάδες  στρέμματα, να γίνει ο τόπος στάχτη, προκειμένου να γίνει το Μάτι «καλύτερο»,  για τον λόγο λοιπόν αυτό  θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το έγκλημα που διαπράττεται τώρα  στην περιοχή.



Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απεφάσισε να κάνει το Μάτι πολυτελές θέρετρο της Αττικής με mountain bike (άκουσον άκουσον) τερραίν του τέννις κι ένα σωρό άλλες τέτοιες νεοπλουτίστικες  αμερικάνικες γκλαμουριές. Όλα αυτά τα προορίζει στην έκταση των 130 στρεμμάτων που φιλοξενούσε παλαιότερα τις παιδικές κατασκηνώσεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).


 

 

Άποψη της περιοχής πριν τη φωτιά

Το έργο θα γίνει με την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης για την έκταση αυτή προς τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας:


 

 


 «Θα γίνει ένα πολύ ωραίο μεγάλο πάρκο εδώ. Και απολύτως αναγκαίο για την περιοχή. Κύριε Πρέσβη, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μία από τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Κύπρος θα είναι να φτιάξουμε εδώ, για τους κατοίκους της περιοχής, ένα πάρκο το οποίο θα έχει και τα χαρακτηριστικά πάρκου μνήμης. Αλλά ταυτόχρονα, βέβαια, θα είναι ένας χώρος πρασίνου υποδειγματικός και απολύτως αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη».


 

 

Δυστυχώς με μεγάλη έκπληξη οι κάτοικοι αντίκρυσαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου την πλήρη καταστροφή και απογύμνωση κάθε είδους βλάστησης και προφανώς και κάθε είδους πανίδας μικρών ζώων όπου είχαν επανέλθει  (χελώνες, σκατζόχοιροι, πουλιά , φωλιές , κ.α.) με μπουλντόζες και τη δημιουργία εργοταξίου με πολλά οχήματα έργου.


 

 

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος ΜΑΤΙ έστειλε αμέσως σχετική καταγγελία προς διαφόρους φορείς μεταξύ των οποίων τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, γ.γ. Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, τον Δασάρχη Πεντέλης και πολλών άλλων και με κοινοποίηση, βέβαια, στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Αντιγράφουμε:


 

 

Παρακαλούμε να σταματήσετε άμεσα την αλόγιστη και καθολική εκχέρσωση με μπουλντόζες της φυσικής αναγέννησης (πεύκα, σχίνα κ.α.) που αναβλάστησε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018, τη θανάτωση της πανίδας που έχει δημιουργηθεί καθώς και τη δημιουργία εργοταξίου με φρεζαρισμένη άσφαλτο  συρματόπλεξη , στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων Ν.Α.Τ.
Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη δασική και πριν από την πυρκαγιά ήταν γεμάτη με μεγάλα ψηλά πεύκα και άλλα δασικά είδη. Μετά την πυρκαγιά επήλθε όπως ήταν αναμενόμενο πλούσια αναγέννηση των δασικών ειδών και επαναφορά σε αυτήν μικρών ζώων.


 

Η έκταση αυτή των 130 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από τον ΕΦΚΑ στο Δήμο Μαραθώνα,με αποκλειστικό σκοπό όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ 138 20/01/22 τον κάτωθι:


 

«Αποκλειστικός σκοπός της παραχώρησης είναι η αποκατάσταση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία και λειτουργία εντός τού ως άνω ακινήτου, κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της, το αργότερο μέχρι τις 30.11.2022».
Το ίδιο ΦΕΚ αναφέρει ότι «η παραχώρηση θα γίνει σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 93 του ν. 4864/2021, (Α’ 237), σύμφωνα με το οποίο:




 Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται, με ευθύνη και δαπάνες του, να συντηρεί και να βελτιώνει τη δασική βλάστηση του ακινήτου, να διαχειρίζεται και να φυλάσσει την έκταση αυτή, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία».

 

……………………………………………………………


 

 

Στο άρθρο 8. του ΦΕΚ Παραχώρησης αναφέρει ρητά ότι:



“Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε αλλοίωσης στο φυσικό περιβάλλον με υπαιτιότητα του αναδόχου ή του φορέα εκτέλεσης των έργων, θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη δασική νομοθεσία.”


 ...................................................................


Επανειλημμένως , εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Μαραθώνος (γραπτώς και προφορικώς) να μας ενημερώσει για τη μελέτη ενώ συστηματικά το αποφεύγει με τη δικαιολογία ότι δεν την έχει και δεν υλοποιείται από αυτόν. Με τεράστια έκπληξη προ ολίγων ημερών ενημερωθήκαμε από τα social media του Δήμου ότι το έργο ξεκινάει. Από τα ίδια μέσα ενημερωθήκαμε ότι θα υπάρχουν μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, άλλες κατασκευές και καντίνες οι οποίες θα λειτουργούν και μετά τη δύση του ηλίου κατά παράβαση μάλιστα της απόφασης 66102/970/1995 “Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και στις δασικές εκτάσεις”.

..............................................................................................................


Ετοιμάζουν αμφιθέατρο 10μ. από τα σπίτια

 Διερωτούμαστε πως τελικά ερμηνεύεται ο όρος της δασικής αναψυχής. Είναι κυρίαρχη ή και αποκλειστική η αναψυχή του ανθρώπου και παρεμπιπτόντως βάζουμε και κανένα δεντρύλλιο, ή κυρίαρχο είναι το δάσος με τη χλωρίδα και τη πανίδα του όπου σε κάποια σημεία χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του μπορούν να συνυπάρχουν και χώροι για την αναψυχής του ανθρώπου. Σε ποιο σημείο από αυτό που φαίνεται στα σχέδια (τα οποία φυσικά στις αναρτήσεις των social media είναι χαμηλής ανάλυσης και δεν φαίνονται καλά) μπορεί να δημιουργηθεί δάσος με την έννοια του δάσους χωρίς να παρενοχλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα; Και ποια θα ήταν η διαφορά αν δεν ήταν δασική αναψυχή αλλά αθλητικό πάρκο ή κάτι άλλο;



 Αντιγράφουμε κι από άλλη καταγγελία αναρτημένη στο Marathon press:


 

 

Διαμαρτυρόμενοι, μιλώντας με τον Δασάρχη, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Αναδασώσεων και το ΥΠΕΝ πήραμε την ίδια απάντηση: «υπάρχει μελέτη- θα βάλουμε μεγάλα δένδρα». Και απορούμε... ξηλώνουν το δάσος που αναδύεται για να μπουν μεγάλα δένδρα; Οι ίδιοι δασολόγοι δεν μας λένε ότι το δάσος που καίγεται για πρώτη φορά απαγορεύεται να αναδασωθεί τεχνητά; Δεν ξέρουν ότι ένα δάσος δεν αποτελείται μόνο από μεγάλα δέντρα, είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα; Ότι αποτελείται από διάφορους υπόροφους φυτών και από ζώα που έχουν προσαρμοστεί μέσα σ ́ αυτούς.
Για ποιο λόγο δεν προσθέτουν άλλα δέντρα στην πλούσια προσαρμοσμένη αυτοφυή βλάστηση;


 

Ας συνοψίσουμε.


 

Μέχρι πρότινος (Σεπτέμβριο 22)  και συγκεκριμένα ενόσω οι κάτοικοι κάναμε τις ενστάσεις για την απαλλοτρίωση που μας ετοιμάζουν,  ο Δήμος Μαραθώνα εποιείτο την νήσσαν όσον αφορά την έκταση του ΝΑΤ.  «Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει». Σε σχόλιό μας μάλιστα η αρμόδια μηχανικός τόνισε ότι δεν μπορεί να τα βλέπει συναισθηματικά γιατί αν τα έβλεπε έτσι δεν θα είχε πετύχει τίποτε στην καριέρα της (sic). Ωσάν η καριέρα της να είχε κι άλλες περιπτώσεις με άνω των 100 νεκρών.  Τέτοια ισοπέδωση!!! Ξαφνικά μας προέκυψε ότι είχε κηρυχθεί διαγωνισμός-φαίνεται τον κήρυξαν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς ήθελαν-  και δεν άργησε να αρχίσει το καταστροφικό έργο. Στην αρχή άρχισαν να μπαζώνουν την περιοχή, όπως φαίνεται από τις σχετικές φωτογραφίες.  Σε ερώτησή μας, «προς τί  όλες αυτές οι μπουλντόζες και τα μπάζα»,  το μόνο που είχαν να πουν οι υπεύθυνοι του έργου ήταν «δεν είναι μπουλντόζες, αλλά grader». Συγγνώμη, τους θίξαμε! Το αποτέλεσμα ήταν να ξεμπαζώσουν εν συνεχεία τα μπαζωμένα και βέβαια μαζί με τα μπάζα να φύγει και όλη η χλωρίδα που είχε αναγεννηθεί. Ωραίο το κόλπο! Δεν θα το αντιληφθεί κανείς.  Άλλωστε οι Ματιώτες είναι συνηθισμένοι από το ράβε - ξήλωνε. Προ μηνών έκαναν άσφαλτο όλους τους δρόμους και μετά από λίγο τους ξήλωσαν για να περάσουν τους σωλήνες του νερού από κάτω!


 

Οι κάτοικοι συνέχεια σε πλήρες σκοτάδι, όλα τα έκαναν στα μουλωχτά, επωφελούμενοι από την έναρξη του χειμώνα και την απουσία πολλών. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όταν έχεις θράσος δεν κολλάς πουθενά. Δεν διστάζεις να επωφεληθείς κι από τη συμφορά του άλλου. Έτσι όταν είπαμε σε ένα αρμόδιο του έργου: Καταστρέψατε εντελώς τη χλωρίδα, μας απάντησε «Να πάτε στα δικαστήρια. Καταλαβαίνουμε, δεν θέλετε να χάσετε την ησυχία σας».



 Ναι,  βρε αδελφέ, έχουμε χάσει τους ανθρώπους μας, έχουμε χάσει τα δένδρα μας που τα περιποιούμασταν επί 60 και… χρόνια, εεε τι πειράζει, ας χάσουμε και την ησυχία μας, εκεί θα κολλήσουμε τώρα; Όσο για τα δικαστήρια, θα δείξει το πράγμα…


Spes ultima dea.


 

 


 

 

 

  

 

Διαβάστε και εδώ


 

https://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=11513&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

























  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP