Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Το ΚΚΕ και οι «δίκες της Μόσχας»

Παναγιώτης Μαυροειδής

Σημείωση ΡΕΣΑΛΤΟ:
Στο χθεσινό μας κείμενο («Οι αντικομουνιστικές παραχαράξεις της φαιάς προπαγάνδας…»)επισημαίναμε:
«Στην αρχή ταύτιζαν τα εγκλήματα του σταλινισμού με τον κομμουνισμό και κατ’ επέκταση το ΦΑΣΙΣΜΟ με τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ: Αυτό ήταν το ιστορικό δώρο που παρείχε ο σταλινισμός στην καπιταλιστική κακουργία…».
Το παρακάτω κείμενο του Παναγιώτη Μαυροειδή συγκεκριμενοποιεί αυτό το «ιστορικό δώρο»:

Ο Ριζοσπάστης επιχείρησε να απαντήσει*, ως όφειλε, στην γελοία κατηγορία ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού.
Απέτυχε ωστόσο τελείως!

Η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ

δεσμευμένη από την πάση θυσία υπεράσπιση του «υπαρκτού», εξακολουθεί να επιμείνει στην ίδια γραμμή ταύτισης της αριστερής κομμουνιστικής κριτικής στην οικοδόμηση του ιδιότυπου εκμεταλλευτικού και αυταρχικού καθεστώτος αναίρεσης της Οκτωβριανής Επανάστασης και των καταχτήσεων της, με τον …ναζισμό, ακολουθώντας ακριβώς τη μεθοδολογία του Στάλιν στη ματωμένη δεκαετία του 1930.

Γράφει ο Ριζοσπάστης:

«Επομένως, ανεξάρτητα από τις υπερβολές στις διώξεις της περιόδου 1936 – 1938, η σοβιετική εξουσία στην ουσία απαντούσε στις αντικαθεστωτικές πράξεις, μιας και οι σκοποί των αντιφρονούντων και του γερμανικού ιμπεριαλισμού συνέκλιναν και μια αντεπαναστατική δραστηριότητα την περίοδο που η Σοβιετική Ενωση θα δεχόταν επίθεση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική».

Ας έχουμε μια συναίσθηση για το τι μιλάμε και ποιες είναι οι «υπερβολές»:


• Από τους 1.966 σύνεδρους που συμμετείχαν το 1934 στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, οι 1.108 εκτελέστηκαν μέχρι το 1938,
• Από τα 139 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν, εκτελέστηκαν στη συνέχεια τα 98.
• Οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Πιατάκοφ, Ράντεκ και άλλοι κομμουνιστές κατηγορήθηκαν ως πράκτορες της Γκεστάπο και τουφεκίστηκαν. Το ίδιο έγινε με τους Μπουχάριν, Ρίκοφ και άλλους. Ο Τόμσκι αυτοκτόνησε το 1936 και ο Ορτζονικίτζε αυτοκτόνησε το 1937.
• Από τα 26 τακτικά μέλη της Κ.Ε. του 10ου συνεδρίου (δηλαδή της τελευταίας Κ.Ε. όπου συμμετείχε ο Λένιν), τα 17 εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν.
• Από τα 10 τακτικά μέλη του Π.Γ. του 1922 (δηλαδή από την καθοδηγητική ομάδα που διεξήγε το νικηφόρο εμφύλιο), εκτελέστηκαν τα 6.
• Από τα 31 στελέχη που αναδείχτηκαν στο Π.Γ. μεταξύ 1919 και 1935, οι 20 εκτελέστηκαν.


Αν όλα τα παραπάνω δικαιολογούνται ή έστω χαρακτηρίζονται απλά «υπερβολές», τότε δεν έχουμε καμία υπεράσπιση κανενός είδους κομμουνισμού, παρά μόνο συνηγορία υπέρ του αντικομουνισμού.

Δυστυχώς…


* http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9479179


ΠΗΓΗ:
http://pandiera.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%82/


Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=10750
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP