Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Μάτι: Επιστολή κατοίκων σε Σπίρτζη. Τρεις μήνες δεν έγινε τίποτα!



 Η υλοτόμηση και η συλλογή αμιάντου έχουν παγώσει και δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο σύμφωνα με επιστολή –διαμαρτυρία τους προς τον Χρήστο Σπίρτζη.
Κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της επισκευής των κατεστραμμένων σπιτιών στο Μάτι, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, 3 μήνες μετά τον πύρινο εφιάλτη που σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή, όπως καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή κατοίκων.


«Οι τελευταίες βροχές έφεραν νέες ζημιές αφού πολλά σπίτια πλημμύρισαν γιατί μπήκαν νερά από κατεστραμμένες στέγες και ρωγμές που δεν έχουν επισκευαστεί» λέει στο iefimerida ο Τάσος Μπομπόνης, μέλος της επιτροπής και προσθέτει:
«Για να ξεκινήσουν οι επισκευές αναμένουμε τους δασικούς χάρτες αλλά ακούμε συνέχεια υποσχέσεις. Επίσης η διαδικασία συλλογής αμιάντου έχει σταματήσει όπως και η υλοτόμηση. Επιπλέον δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και βρισκόμαστε στο κατώφλι του χειμώνα» ,τονίζει ο κ. Μπομπόνης.

Η επιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι πυρόπληκτοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας ότι το κράτος τους εγκατέλειψε στη μοίρα τους παρά το …τσουνάμι υποσχέσεων ότι οι Υπουργοί θα βρίσκονται συνέχεια στην κατεστραμμένη περιοχή. Με επιστολή που έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη κάνει λόγο για καθυστέρηση στις υποσχέσεις και ζητεί εκ νέου απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα . Αρχικά ζητεί να εκδοθεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση για τις αδειοδοτήσεις στα καμένα σπίτια : «Να προχωρήσει, άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ, που θα περιέχει:

1α. συμπλήρωση του τιμολογίου εργασιών για τον υπολογισμό της στεγαστικής συνδρομής ώστε να συμπεριληφθούν οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών από τη φωτιά οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο τιμολόγιο,

1β. ενοποίηση των ανώτατων ορίων στεγαστικής συνδρομής για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία (250+300) με παράλληλη αύξηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης από 550 στα 750 € ανά τ.μ.,

1γ. απαλοιφή της απαίτησης προσκόμισης του δικαιολογητικού, ‘Βεβαίωση Δασαρχείου’ για την υποβολή αίτησης άδειας επισκευής και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής, δεδομένης της αδυναμίας έκδοσης του εν λόγω δικαιολογητικού. Μας έχετε ενημερώσει, για επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, που θα ξεπεράσει το σκόπελο της Βεβαίωσης του Δασαρχείου, όπως φαίνεται όμως η διαδικασία αυτή έχει ήδη καθυστερήσει από την υπόσχεσή σας για ανάρτηση έως την 30η-9-2018,

1δ. κατάργηση της απαίτησης τοπογραφικού διαγράμματος Ε.Γ.Σ.Α, αλλά να είναι αρκετή η προσκόμιση των Κτηματολογικών φύλλων και διαγραμμάτων από το
Υποθηκοφυλακείο Σπάτων, ώστε οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες να μην υποβάλλονται σε νέα δαπάνη για την έκδοσή του

1ε. Στην κοινή υπουργική απόφαση να περιληφθούν εργασίες αποκατάστασης των ημιτελών κτιρίων που βρίσκονταν σε στάδιο οικοδομής σε ανέγερση, όπως είχατε δεσμευτεί ότι θα εξετάσετε στις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής,

1ζ. Να συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ το ύψος της συνδρομής και η διαδικασία χορήγησής της για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Π.Ν.Π.

Τέλος θα πρέπει να απλοποιηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης άδειας επισκευής, ιδίως λόγω του χειμώνα.»

Τα αντιπλημμυρικά

Στην ίδια επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών
τίθεται το μείζον θέμα των αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία όπως αναφέρεται έχουν προαναγγελθεί μεγάλα κονδύλια αλλά προς το παρόν βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

«Να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή τους οι μελέτες (εφόσον έχουν γίνει), για τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα διέθετε 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με δέσμευση της Κυβέρνησης, θα διατεθούν επιπλέον 1.750.000ευρώ για κορμοδέματα και κορμοφράγματα και τα αντιπλημμυρικά θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Για τα αντιπλημμυρικά έργα και η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι διαθέτει κονδύλια 3,5εκ ευρώ. Πρόκειται για το ίδιο ποσό; Πότε θα υλοποιηθούν τα έργα αυτά και σε ποιες περιοχές αφορούν, αφού έως σήμερα, δεν έχει αρχίσει ΚΑΜΙΑ εργασία για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε μέσα στις πυρόπληκτες περιοχές, ούτε «πάνω» από το Ν. Βουτζά όπως είχε ανακοινώσει ο Δασάρχης κ. Ρέππας, στις 14/9/18», αναφέρει η επιτροπή και προσθέτει: «Επιπλέον, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, εάν το Υπουργείο Υποδομών (Δ/νση Δ7 κος Κοτσιώνης), έχει λάβει από την Περιφέρεια, την πρόταση που παραδώσαμε στην Περιφέρεια (κος Ασπρουλάκης),πριν από δύο εβδομάδες, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής; Είναι χρήσιμο επίσης να σας αναφέρουμε ότι επείγουν οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά έργα των ακτών. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους; Σας ενημερώνουμε, ότι από τις τελευταίες νεροποντές έχει αρχίσει, ήδη, η διάβρωση, σε αρκετά σημεία, λόγω και της υλοτόμησης των καμένων δένδρων. Εξετάζετε την περίπτωση να προχωρήσετε σε FAST TRACK, διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα;»

Η υλοτόμηση

Η επιτροπή ζητεί επίσης να συνεχιστεί η υλοτόμηση οποία όπως αναφέρει «έχει σχεδόν διακοπεί, στις πυρόπληκτες περιοχές (Ν. Βουτζάς, Μάτι, Προβάλινθος , Αμπελούπολη) καθώς και η συλλογή αμιάντου . «Να αρχίσει άμεσα η περισυλλογή του αμίαντου από τις πυρόπληκτες περιοχές, η οποία έχει διακοπεί. Παρακαλούμε να ενημερωθούμε για το λόγο της διακοπής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, εάν και εφόσον έχει γίνει η καταγραφή» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή.

Ακόμα περιμένουν επιδόματα

Τέλος οι πυρόπληκτοι τονίζουν στον Υπουργό ότι ορισμένοι πυροπαθείς περιμένουν ακόμα για την είσπραξη των επιδομάτων που είχαν εξαγγελθεί .«Τα επιδόματα των 5.000+1.200 ευρώ, υπάρχουν νοικοκυριά (ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ), που δεν τα πήραν ακόμη και σε κάποιους είπαν ότι δεν θα τα πάρουν ΟΛΟΙ, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος»

Στο επίδομα απλών επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευής των (έως) 5.869 ευρώ να βελτιωθεί ο μειωτικός συντελεστής (πχ μελών οικογένειας κλπ.) για τα κίτρινα και κόκκινα κτίρια. Να γίνει τροποποίηση της ΚΥΑ Π2/οικ 2673/2001 (συντελεστής 0,8 αντί 0,5 για 1 άτομο, 0,9 αντί για 0,6 για 2 άτομα και 1 για 3 άτομα και άνω αντί για 6 άτομα που ισχύει σήμερα). Δεν είναι νοητό κατεστραμμένα νοικοκυριά, ή, ακατοίκητα σπίτια, ειδικά ηλικιωμένων, με ένα, ή, δύο άτομα, να τιμωρούνται, παίρνοντας λιγότερα χρήματα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το εάν έχει δοθεί έστω και ένα επίδομα των 5.869€. Να δοθεί και το επίδομα των 586,9 ευρώ των Δήμων που καθυστερεί. Παρακαλούμε για την συντονιστική σας παρέμβαση σε ΥΠΕΣ και Δήμους.

Απαλλαγή από τα διόδια

Η επιτροπή κατοίκων επισημαίνει επίσης ότι εκκρεμούν εργασίες στη λεωφόρο Μαραθώνος αλλά και ότι υπόσχεση πως οι πυρόπληκτοι δεν θα πληρώνουν διόδια έμεινε στα λόγια. «Να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας, για την αντικατάσταση 10 περίπου κατεστραμμένων στεγάστρων στις στάσεις, επί της λεωφόρου Μαραθώνος, ενόψει και του Διεθνούς Μαραθωνίου στις αρχές Νοεμβρίου. Να υλοποιήσετε επίσης την υπόσχεσή σας να παραταθεί ως το τέλος του έτους η απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων στην Αττική οδό, για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών. Να αποκατασταθούν τα οδοστρώματα των οδών στις πυρόπληκτες περιοχές, τα οποία έχουν (από)καταστραφεί μετά την πυρκαγιά.

Τέλος η επιτροπή κατοίκων ζητεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ένταξη του Ματιού στο Σχέδιο Πόλης.


Το διαβάσαμε εδώ:
https://odofragma-skas.blogspot.com/2018/10/blog-post_253.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP