Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Γερμανικό face control και στους τουρίστες: Σήμερα οι Ρώσοι, αύριο οι Αγγλοι, μεθαύριο όποιος δεν κάνει τα χατήρια στη Μέρκελ…


 

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Στεναχωρήθηκε ο πρωθυπουργός όταν κάποιοι δημοσιογράφοι (ξένοι βεβαίως…) αποκάλυψαν ότι η Μέρκελ τον κατσάδιασε αγρίως, επειδή η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται εμβολιασμένους Ρώσους τουρίστες. Και απέδωσε τις ανταποκρίσεις αυτές από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, σε «υπερβολές» των ξένων ΜΜΕ, που ασφαλώς δεν έχουν την διακριτικότητα των ελληνικών… 


Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο, βεβαίως, ο Κυριάκος «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Στο εξής οι Ρώσοι, ως τουρίστες δεύτερης κατηγορίας, θα υποχρεώνονται, έστω και εμβολιασμένοι, να προσκομίζουν πρόσφατο αποτέλεσμα τεστ μοριακού ελέγχου και θα υποβάλλονται σε rapid test μόλις πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. Ένα απίθανο καψώνι δηλαδή, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος από την συγκεκριμένη χώρα.

Είναι πασιφανές ότι το γελοίο αυτό «μέτρο» που έτρεξε να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, με εντολή Βερολίνου, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για «αντίποινο» καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται και για πράξη που στρέφεται ευθέως ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, υπαγορευόμενη από ξένα κέντρα.

Τα πράγματα είναι απλά. Δεν συντρέχει κανένας απολύτως υγειονομικός λόγος για να επιβληθεί διακριτική μεταχείριση εις βάρος των Ρώσων (και μόνον αυτών!). Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο Sputnik δεν έχει λάβει ακόμη ευρωπαική έγκριση (σ.σ. και δεν θα λάβει τουλάχιστον ως το τέλος της τουριστικής σεζόν…) είναι έωλος, από την στιγμή που τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ (Ουγγαρία, Σλοβακία) κάνουν ήδη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου και τουλάχιστον άλλες τρείς βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του.

Αν πραγματικά ανησυχούσε η Μέρκελ για την δημόσια υγεία στην Ευρωπαική Ένωση, θα έβγαζε φιρμάνι και για τους Ούγγρους που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι εμβολιασμένοι με «μη εγκεκριμένα» ρωσικά και κινεζικά σκευάσματα, τα οποία φαίνεται να λειτουργούν μια χαρά, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις της συγκεκριμένης χώρας. Ανάλογος περιορισμός θα έπρεπε να επιβληθεί και στους Σέρβους τουρίστες, αλλά δεν είδα κάτι αντίστοιχο για αυτούς, εκτός κι αν ο Θεοχάρης, ως ορκισμένος τελάλης της TUI, βροντοφωνάζει τα «απαγορευτικά» για τους Ρώσους και σιγοψιθυρίζει τις προβλέψεις για τους υπόλοιπους.

  • Λοιπόν, για να συνεννοούμαστε: Η επίκληση υγειονομικών λόγων για τα γυμνάσια στους Ρώσους είναι γελοία. Ο ίδιος ο επικεφαλής της ανώτατης επιδημιολογικής αρχής των ΗΠΑ, Αντονι Φαούτσι έχει ομολογήσει ότι το Sputnik, «είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο». Ο μόνος λόγος που καθυστερεί η έγκριση είναι για να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία στις παραγγελίες η τουρκογερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την PXzerκαι έχει αναλάβει την εμπορική διανομή στην Ευρώπη.
Ακόμη και με αφορμή τον τουρισμό λοιπόν, οι Γερμανοί κάνουν πολιτικό καψώνι στις πλάτες άλλων. Τώρα θέλουν να κάνουν το ίδιο και στους Βρετανούς. Να τιμωρήσουν τον Μπόρις Τζόνσον για την αναίμακτη έξοδο και τις πολύ ανώτερες επιδόσεις της χώρας του στην διαδικασία του εμβολιασμού. Μόνο που εκεί το εμβόλιο είναι «εγκεκριμένο». Οπότε βρέθηκε άλλο καλαμπούρι. Να κλείσουμε τα σύνορα στους Βρετανούς τουρίστες γιατί διασπείρουν την μετάλλαξη Δέλτα! Και μεθαύριο σε οποιονδήποτε άλλο δεν μας αρέσει γιατί δεν θα φοράει…τσιπάκι made in Germany.

Είναι πραγματικά αβάσταχτος αυτός ο σύγχρονος γερμανικός ηγεμονισμός. Και προκαλεί κατάπληξη η ευπειθής συμμόρφωση ορισμένων κυβερνήσεων, όπως η δική μας. Στην προκειμένη περίπτωση λες και ο υπουργός τουρισμού είναι υπάλληλος γερμανικών κρατικών αρχων. Ας μας πει όμως ο «υπάλληλος» Θεοχάρης, που διαλαλεί τα «ρεκόρ αφίξεων», χωρίς να προσδιορίζει τα αντίστοιχα έσοδα: Πόσα ξοδεύει κατά μέσο όρο ο Ρώσος και πόσα ο Γερμανός στην διάρκεια των διακοπών τους; 

Αν τολμάει ας δώσει τα στοιχεία. Και μετά ας μας εξηγήσει την απόφαση να κλείσει τη πόρτα στους Ρώσους και μεθαύριο στους Βρετανούς. Τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί; Του ελληνικού τουρισμού; Της δημόσιας υγείας; Η μήπως της τιμωρητικής αντίληψης των κομπλεξικών Γερμανών που θέλουν να βγάλουν το άχτι τους;…
 

 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP