ΜΕΤΑ ΤΟ "ΛΟΥΚΟΥΜΙ" ΤΟΥ Δ.Ν.Τ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΪΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ..."ΜΠΑΚΛΑΒΑ" ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πηγή:
http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/05/blog-post_8898.html
Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται με πακέτο διεκδικήσεων και αξιώσεων. Με το δέλεαρ των τουρκικών επενδύσεων και έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του τη Θράκη, ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα στις 14-15 Μαΐου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πανηγυρικός χαρακτήρας τον οποίο επιχειρεί να προσδώσει στην επίσκεψη η κυβέρνηση δεν αντανακλά πάντως την πραγματικότητα, καθώς η Αγκυρα δεν δείχνει διάθεση για την οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης, διατηρώντας ακέραιο όλο το πακέτο των διεκδικήσεων στο Αιγαίο και προωθώντας συστηματικά τις αξιώσεις της στη Θράκη.
Αντιθέτως, η Αθήνα είναι αυτή που εμφανίζεται έτοιμη να υποδεχθεί με «δώρα» τον Ερντογάν, δημιουργώντας μια στρεβλή βάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σημαντικότερο είναι φυσικά η σιωπηρή αποδοχή των τουρκικών προτάσεων για «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, με ήπιες αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών ώστε να περιορίζεται μεν ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων, ενώ όμως συνεχίζονται κανονικά και τακτικά οι αμφισβητήσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όχι μόνο στα 10 ν.μ. αλλά ακόμη και κάτω από τα 6.
Εν όψει της έλευσης του κ. Ερντογάν και ενώ προετοιμάζονται εντατικά συνεργασίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αναζητούνται ιδέες που επικοινωνιακά θα επικαλύψουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ενστάσεις: Δεν είναι τυχαίο ότι... μόνο έπειτα από έντονες ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων, δεν προχώρησε τελικώς η «ιδέα», για να συνοδεύει τον Ερντογάν στην Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μια κίνηση η οποία θα συνδυαζόταν με μια εξαγγελία προθέσεων για την επαναλειτουργία της Χάλκης, αλλά θα υποβάθμιζε τον ίδιο τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα δημιουργούσε αλγεινές εντυπώσεις λόγω των συμβολισμών (μια και ο Ερντογάν δεν κρύβει τις ιδεολογικές καταβολές του στην οθωμανική παράδοση).
Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν υποβλήθηκε αίτημα για επίσκεψή του στη Θράκη (εξάλλου η προετοιμασία της επίσκεψης γίνεται με απόλυτα εμπιστευτικό και απόρρητο τρόπο), η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά κάποιοι θεωρούν «καλή ιδέα» να συνοδεύσει τον Ερντογάν στη Θράκη και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Μια τέτοια κίνηση φυσικά θα προκαλούσε σοβαρά ερωτηματικά, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα στη μειονότητα και στο μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης που θέλουν να απεμπλακούν από την εξάρτηση του τουρκικού προξενείου, ενώ θα επισημοποιούσε την προσθήκη και μειονοτικού ζητήματος στην ελληνοτουρκική ατζέντα.
Στη Θράκη, πάντως, με τον «Καλλικράτη» ικανοποιήθηκε το «αίτημα» για την κατανομή των δήμων στην Ξάνθη, καθώς το Σελέρο, κατ’ εξοχήν μειονοτική περιοχή, αντί να ενταχθεί στον Δήμο Μύκης (που είναι αμιγώς μειονοτικός), μπήκε στον Δήμο Δημόκριτου (με τα Αβδηρα και τη Βιστωνίδα, όπου ήδη η μειονότητα αποτελεί περίπου το 35% των δημοτών), θέτοντας έτσι τις βάσεις για τον έλεγχο και δεύτερου δήμου από το μειονοτικό στοιχείο.
ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΜΑΣ
Επισπεύδεται η ανέγερση τζαμιού
Εντύπωση προκαλεί η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε την Τετάρτη το βράδυ να ανακοινώσει την «άμεση οικοδόμηση τζαμιού» στον Βοτανικό, θέμα το οποίο θέτει με κάθε φορά ο Ερντογάν αναλαμβάνοντας ρόλο «προστάτη» των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα...
Πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα επισημαίνουν ότι η ανέγερση αυτού του μεγάλου τζαμιού επιδιώκεται για συμβολικούς λόγους, καθώς θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν τα περισσότερα από τα 60 τζαμιά της Αθήνας, καθώς εκ των πραγμάτων οι διαφορετικές θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο τζαμί (στο μεγάλο τζαμί του Ταύρου πηγαίνουν Αραβες και Αιγύπτιοι, ενώ Πακιστανοί, Θρακιώτες κ.ά. χρησιμοποιούν τους δικούς τους λατρευτικούς χώρους).
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4460