Μια ιστορία στην οποία παίζουν πολλά και γνωστά ονόματα....
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σ. Στανωτάς
Η "χρυσή" συμφωνία με το Κατάρ- τώρα που κατακάθεται ο... ειδησεογραφικός κουρνιαχτός-αρχίζει να φαίνεται ως μία ακόμη χρυσή επικοινωνιακή ευκαιρία για την Κυβέρνηση και κάτι παραπάνω...
Κι αυτό, γιατί κατά το ενθουσιώδες -πέραν του δέοντος- καλωσόρισμα του Πρωθυπουργού, στον Σεΐχη του Κατάρ, για τις μεγάλες επενδύσεις που πρόκειται να κάνει στη χώρα μας, υπήρξε μια ουσιώδης παράλειψη:
Ότι η συμφωνία για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, ουδόλως αφορούν σε έσοδα στον κρατικό ελλειμματικό κορβανά, αλλά σε deal με ιδιωτικό εταιρικό όμιλο. Μακροπρόθεσμα βεβαίως, αν ευδοκιμήσουν οι συνεργασίες, θα έχει έσοδα το κράτος, όπως και από κάθε επένδυση.
Ο Σεΐχης του Κατάρ με ή χωρίς την παραδοσιακή κελεμπία του, πολυ-διαφημιζόμενος, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας: Πρώτα με εκείνο το μνημόνιο των 5 δισ. ευρώ για τις επενδύσεις στο Ελληνικό... Έπειτα με την υπαναχώρηση στην εκμετάλλευση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι Αστακού( άλλη αμαρτωλή ιστορία από "μπετόν")...
Πιο πρόσφατα, ο Σεΐχης μπήκε στο ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, με κεφαλαιακή συμμετοχή σε μεγάλο Τραπεζικό όμιλο.... Τώρα εμπλέκεται με τα μεταλλεία χρυσού...
Επειδή ακούμε πολλά το τελευταίο διάστημα για" το ευγενές μέταλλο", είπαμε δημοσιογραφικά να περπατήσουμε προς "τα πίσω " την ιστορία με το χρυσό της Χαλκιδικής και όχι βεβαίως πίσω στην εποχή των Μακεδόνων βασιλέων...
Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα "Νέα"
Σε συμφωνία πώλησης 13 εκατ. μετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, ήτοι ποσοστού 7,07% του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκατ. δολ. Καναδά (92,87 εκατ. ευρώ), προέβη τη Δευτέρα η εταιρεία Aktor Construction International ltd (100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ).
Όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διοίκηση της Ελλάκτωρ, το ποσοστό συμμετοχής της Aktor Construction International ltd στην European Goldfields, μετά τη σημερινή συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή.
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο- με καθυστέρηση οκτώ χρόνων- δόθηκε "πράσινο φως" από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την περιβαλλοντική μελέτη στην περιοχή των μεταλλείων.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης: Η συμφωνία αυτή κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση του έργου της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου 600 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και αντίστοιχα με 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ από τους υφιστάμενους μετόχους.
"Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η σημαντική αυτή επιχειρηματική κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός έργου, το οποίο θα είναι σταθμός στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και της Qatar Holding"(!) καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι Κασσάνδρες επιβεβαιώθηκαν για τον χρυσό που πουλήθηκε όσο- όσο
Αυτός ήταν ο τίτλος ενός άλλου δημοσιεύματος, της Εφημερίδας "Δημοκρατία" στις 22 Ιουλίου στο οποίο γράφονταν τα εξής:
Οκτώ χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία "Ελληνικός Χρυσός", στην οποία συμμετείχαν, η άγνωστη τότε Kαναδική εταιρία "European Goldfields" και η ΑΚΤΩΡ,
το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε προ ημερών το "πράσινο φως" για την ουσιαστική έναρξη εργασιών. Όσα χρόνια περίμεναν την περιβαλλοντική μελέτη, οι ιδιοκτήτες των μεταλλείων δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια:
Αποκόμισαν αξιόλογα έσοδα από αγοραπωλησίες μετοχών και μεταλλευμάτων. Τώρα ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στο χρυσό, με τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Όμως, όσοι ασχολούνται με τις επενδύσεις ευελπιστούν πως το ελληνικό Δημόσιο θα προσπαθήσει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων, όχι μόνο από την Κασσάνδρα αλλά και από τα Χρυσωρυχεία Καβάλας και τα αντίστοιχα στις Σάπες Ροδόπης, που πρόκειται επίσης να αδειοδοτηθούν.
Η εκμετάλλευση των δύο τελευταίων έχει επίσης παραχωρηθεί σε ξένους ομίλους, σε εποχές που η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα...
Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πωλήθηκαν στις αρχές του 2004, έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ, δηλαδή όσο περίπου δέκα μεζονέτες στην Κηφησιά !
Μάλιστα, τα χρήματα αυτά ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ στα κρατικά ταμεία, αλλά στον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους. Η καναδική TVX Gold αποζημιώθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να επιστρέψει τα μεταλλεία στο Δημόσιο, το οποίο στη συνέχεια τα μεταβίβασε στην "Ελληνικός Χρυσός".
Πρωταγωνιστής του συμβιβασμού με την TVX Gold και της πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας, ο οποίος σήμερα είναι δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, μιας εκ των περιοχών στην οποία λειτουργούν τα μεταλλεία.
Λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία πώλησης, για την οποία πανηγύριζε στη Βουλή, ο κ. Πάχτας είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν ένας από τους επτά βουλευτές που είχαν υπογράψει τροπολογία που επέτρεπε στον επιχειρηματία Κ. Στέγγο (Τεχνική Ολυμπιακή) να προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.
H Νewstrap σημειώνει:
Τότε, στα πρωτοσέλιδα για την υπόθεση Πάχτα, είχε εμπλακεί και το όνομα του νυν υφυπουργού κ. Βούγια., αλλά δικαιώθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως εντός ΠΑΣΟΚ...
Κρατάμε τρία στοιχεία από το δημοσίευμα της Δημοκρατίας:
Την "αμαρτωλή" προϊστορία του κυρίου Πάχτα περί επενδύσεων, οι οποίες απετέλεσαν και λόγο έκπτωσής και διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ...
Το γεγονός ότι σήμερα ο κ. Πάχτας είναι- από Υπουργός- Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής...
Το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο- με καθυστέρηση οκτώ χρόνων- δόθηκε "πράσινο φως" από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την περιβαλλοντική μελέτη στην περιοχή των μεταλλείων.
Η εγρήγορση εντάσσεται στο πλαίσιο της εργασιομανίας που κυρίευσε την Κυβέρνηση ή ήταν παράκληση "φίλου"μετόχου της ΑΚΤΩΡ, εν όψει της επικείμενης συμφωνίας με το Κατάρ;
Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" έχει συνέχεια...
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν, πως μπορεί να πωλήθηκαν μόλις 11.000.000, αλλά ο επενδυτής θα δαπανήσει σε εξοπλισμό 1.300.000.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας.
Η άλλη "πλευρά" του υπουργείου υπενθυμίζει ότι είχε υπάρξει και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεώρησε πως το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς την "Ελληνικός Χρυσός", αφού πώλησε τα μεταλλεία σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και παράλληλα της προσέφερε φοροαπαλλαγές. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι με την άδεια εκμετάλλευσης ανά χείρας -και χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες- κάποιοι αποκόμισαν σημαντικές υπεραξίες!
«Δεν ευθύνονται οι επενδυτές για τη σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών» απαντά η άλλη πλευρά και προσθέτει: "Είναι φυσικό να δημιουργούνται υπεραξίες όσο ωριμάζει μια επένδυση"!!!
Oύτε ξένα funds υπήρξαν ούτε η τοπική κοινωνία συμμετείχε τελικώς στο σχήμα που απέκτησε τα μεταλλεία, όπως δεν συμμετείχαν και οι άλλες κατασκευαστικές εταιρίες που ανέφερε στη Bουλή ο κ. Πάχτας στις 7 Ιανουαρίου 2004 (πριν από τις εκλογές του Μαρτίου τις οποίες κέρδισε η ΝΔ).
Ο τότε υφυπουργός Οικονομίας, αράδιαζε ονόματα γνωστών χρηματοπιστωτικών οίκων, προκειμένου να πείσει την αντιπολίτευση για την ορθότητα των επιλογών της τότε κυβέρνησης ΠAΣOK.
Το 9% της εταιρίας που θα έπαιρνε τα μεταλλεία, υποτίθεται πως θα ελεγχόταν από τρεις Δήμους της Χαλκιδικής, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετείχαν και οι τεχνικές εταιρίες "Θεμελιοδομή" (χρεοκόπησε λίγα χρόνια μετά) και Τεχνική Ολυμπιακή (του κ. Στέγγου, εξαιτίας του οποίου ο κ. Πάχτας, έχασε τη βουλευτική έδρα).
Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πωλήθηκαν στις αρχές του 2004 έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά ΔΕΝ πήγαν στα κρατικά ταμεία, αλλά στον... προηγούμενο ιδιοκτήτη τους. Η καναδική TVX Gold αποζημιώθηκε (!)με εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να επιστρέψει τα μεταλλεία στο Δημόσιο, το οποίο στη συνέχεια τα μεταβίβασε στην " Ελληνικός Χρυσός".
Στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας συμμετείχαν μόνο η ΑΚΤΩΡ και η European Goldfields, που τότε ελέγχονταν από τον αμφιλεγόμενο, αλλά εφτάψυχο, όπως αποδείχθηκε Ρουμανο- Αυστραλό επιχειρηματία Φρανκ Τίμις.
Τι εστί Φράνκ Τίμις
Ενας "Mr από το πουθενά" ο Ρουμανο-αυτραλός επιχειρηματίας Φράνκ Τίμις, μπήκε συμμέτοχος με την ΑΚΤΩΡ στην "Ελληνικός Χρυσός" εγκατέλειψε σταδιακά το μετοχολόγιο της European Goldfields, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι σήμερα, με 19,3%, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στο μεσοδιάστημα, ο Τίμις είχε αποκτήσει τη διαχείριση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στον Πρίνο μέσω της Regal Oil . Μάλιστα είχε μπλέξει με ένα χρηματιστηριακό σκάνδαλο στη Βρετανία. Είχε αφήσει να διαρρεύσει στις εφημερίδες ,πως στα ανοιχτά της Καβάλας βρέθηκαν τόνοι πετρελαίου, «ώστε παραλίγο να σκοτωθεί το προσωπικό που βρισκόταν πάνω στην εξέδρα γεώτρησης»!
Η μετοχή της Regal Oil -όπως ήταν φυσικό-εκτοξεύτηκε, αλλά σε λίγες ημέρες διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα δεν είναι Σαουδική Αραβία...
Μετά το σκάνδαλο, ο k. Τίμις αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διοίκηση της Regal, αλλά σύντομα επέστρεψε στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου!
Σήμερα, εξακολουθεί να κινείται στον χώρο του πετρελαίου, με εξορύξεις σε Ουκρανία, Αίγυπτο και αλλού...
Η Newstrap σημειώνει:
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν, πως μπορεί τα μεταλλεία να πωλήθηκαν μόλις 11.000.000, αλλά ο επενδυτής θα δαπανήσει σε εξοπλισμό 1.300.000.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας! 9.373.390 μετοχές, με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή και σημερινή αναλογία Καναδικού δολαρίου 1,40 Ευρώ...Ο πολλαπλασιασμός είναι εύκολος και το ποσόν σχεδόν δεκαπλάσιο !
Άλλη απορία: Γιατί μετά από τόσες πολυετείς καθυστερήσεις, δύο μήνες πριν από τη συμφωνία με το Κατάρ,κινήθηκαν τάχιστα στο Υπουργείο; Ήταν τυχαίο;
Η άλλη "πλευρά" στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει δίκιο ότι υπήρξε παρέμβαση της ΕΕ στην υπόθεση των Μεταλλείων της Χαλκιδικής; Ευσταθεί ότι η ΕΕ θεώρησε προς το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς την Ελληνικός Χρυσός, αφού πώλησε τα μεταλλεία σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και παράλληλα της προσέφερε φοροαπαλλαγές;
Tο δημοσίευμα της "Δημοκρατίας" προσθέτει:
Όσοι ασχολούνται με τις επενδύσεις ευελπιστούν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προσπαθήσει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων, όχι μόνο από την Κασσάνδρα αλλά και από τα Χρυσωρυχεία Καβάλας και τα αντίστοιχα στις Σάπες Ροδόπης, που πρόκειται επίσης να αδειοδοτηθούν.
Η εκμετάλλευση των δύο τελευταίων έχει επίσης παραχωρηθεί σε ξένους ομίλους, σε εποχές που η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα...
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ για τα Μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής
H Εφημερίδα Αυγή στις 9 Μαΐου 2010 έγραφε για την επιστημονική έκθεση:
Η εκμετάλλευση χρυσού σε μεταλλοφόρες περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Πέραμα Έβρου, Σάππες Ροδόπης) με μικρή περιεκτικότητα (έως 4g/t) συνδέεται με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.
Η απόληψη χρυσού από τέτοιες περιοχές γίνεται με εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα. Αυτή η μέθοδος οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους όπως και των υπόγειων υδρο-φορέων και των επιφανειακών υδάτων, συνδέεται με τεράστιο όγκο τοξικών αποβλήτων και αδρανών υλικών, ενώ οι μέθοδοι αποτοξικοποίησης των κυανυούχων πολφών και ανάπλασης των θέσεων εξόρυξης αδυνατούν να αμβλύνουν επαρκώς το περιβαλλοντικό κόστος.
Επιπλέον, είναι αδιανόητο να προτείνονται επεμβάσεις με επιπτώσεις τέτοιου βαθμού κοντά σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενες με βάση την ελληνική νομοθεσία ή τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.
Το προτεινόμενο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.) της Χαλκιδικής, προβλέπει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θειούχων μεταλλευμάτων στις περιοχές Σκουριές και Ολυμπιάδος με ταυτόχρονη απόληψη χρυσού και χαλκού από έκταση 35.000 στρεμμάτων δασικής και άλλης γης.
Ωστόσο, στην Ολυμπιάδα, υπάρχει ήδη δείγμα της καταστροφικής για το περιβάλλον εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από την παλιότερη λειτουργία των μεταλλείων, που τραγικά αποκάλυψαν και οι πρόσφατες πλημμύρες.
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. επισημαίνει τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, τη σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού και πολιτισμικού Τοπίου της Χαλκιδικής, μοναδικό για τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα και τους κατοίκους της, και την πρωτοφανή προβλεπόμενη ανάλωση φυσικού κεφαλαίου της χώρας, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το προσδοκώμενο δημόσιο όφελος, από την υλοποίηση του Ε.Σ.Α.
Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. προτείνει α) να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πρόσφατες αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και Σαππών Ροδόπης και β) να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Χαλκιδικής και στην αποτροπή ενεργειών και επεμβάσεων με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
H Newstrap σημειώνει:
Οι επιστήμονες μιλάνε για τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, ιστορική και τουριστική υποβάθμιση, παράβαση διεθνών συμβάσεων για προστασία του οικοσυστήματος αν λειτουργήσουν μεταλλεία εξόρυξης χρυσού.
Μιλάνε για επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα...
Γενικώς για περιβαλλοντικές καταστροφές μη αναστρέψιμες, αν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επιτραπεί να συμβούν...
Μα η περιοχή της Μακεδονίας όπως και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα πλήττονται από ανεργία που αγγίζει το 30%. Βεβαίως και είναι ιερό το μεροκάματο και το ψωμί αλλά όχι με συνθήκες μελλοθανάτων! Γιατί αυτή, η παρούσα Κυβέρνηση, έκανε προεκλογικό λάβαρο, τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μήπως εκεί υπάρχει ψωμί και μέλλον;
Στα στοιχεία που παραθέτουμε από δημοσιεύματα για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, το θλιβερό είναι ότι επανέρχονται στο προσκήνιο εφιαλτικά πρόσωπα από το παρελθόν και ονόματα εταιρειών που λογικώς- στο σημείο που έχουμε φθάσει σήμερα-θα έπρεπε να είχε "σβήσει"η Κυβέρνηση.
Ονόματα σαν του κου Πάχτα, οδήγησαν το Μάρτιο του 2004 εκτός εξουσίας το σημερινό Κυβερνών κόμμα , με κεντρικό σύνθημα της αντιπολίτευσης: Έξω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη και βουλευτές που προέρχονται από το λεγόμενο"ορθόδοξο" ΠΑΣΟΚ επικρίνουν σήμερα τις τακτικές που επέτρεψαν σε μικρο-εργολάβους- εμπλεκόμενους με το κόμμα- να εξελιχθούν σε μεγάλους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.
Όταν αυτοί οι κύριοι άρχισαν να μπαίνουν και στα ΜΜΕ πήραν την προσωνυμία "Βαρόνοι". Τις αμαρτίες και τα πλούτη αυτών των ολίγων "εκλεκτών" πληρώνουμε σήμερα με "μαρτυρική " φτώχεια οι πολλοί.
Και είναι η μοναδική φορά που δικαιολογούμε τη "διακριτική" ή ουδέτερη στάση των συναδέλφων μας, για τέτοιου είδους θέματα.
Οι πάντες γνωρίζουν ότι η εταιρεία "ΑΚΤΩΡ"είναι συμφερόντων οικογένειας Βαρόνων του Τύπου. Εδώ και έναν χρόνο σχεδόν κάθε μήνα συρρικνώνει το δημοσιογραφικό προσωπικό στα Μέσα του Ομίλου, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης...
Το σωματείο μας, η ΕΣΗΕΑ, βρίθει εκλεκτών των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων- εργοδοτών...Η ιστορία πάει από μόνη της αλυσιδωτά.
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προΐσταται του Υπουργείου περιβάλλοντος...
Κατόπιν όλων αυτών, αναρωτιόμαστε και πάλι, προς τι ο ενθουσιασμός του κου Παπανδρέου για την επένδυση του Κατάρ, στην ιδιωτικών συμφερόντων υπόθεση της Χαλκιδικής;
Άλλωστε ο κ. Παμπούκης χθες και ο κ. Χρυσοχοϊδης σήμερα τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών του Δημοσίου και τα συμφέροντα του Κράτους προωθούν...ή μήπως έχουμε καταλάβει λάθος;
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σ. Στανωτάς
Η "χρυσή" συμφωνία με το Κατάρ- τώρα που κατακάθεται ο... ειδησεογραφικός κουρνιαχτός-αρχίζει να φαίνεται ως μία ακόμη χρυσή επικοινωνιακή ευκαιρία για την Κυβέρνηση και κάτι παραπάνω...
Κι αυτό, γιατί κατά το ενθουσιώδες -πέραν του δέοντος- καλωσόρισμα του Πρωθυπουργού, στον Σεΐχη του Κατάρ, για τις μεγάλες επενδύσεις που πρόκειται να κάνει στη χώρα μας, υπήρξε μια ουσιώδης παράλειψη:
Ότι η συμφωνία για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, ουδόλως αφορούν σε έσοδα στον κρατικό ελλειμματικό κορβανά, αλλά σε deal με ιδιωτικό εταιρικό όμιλο. Μακροπρόθεσμα βεβαίως, αν ευδοκιμήσουν οι συνεργασίες, θα έχει έσοδα το κράτος, όπως και από κάθε επένδυση.
Ο Σεΐχης του Κατάρ με ή χωρίς την παραδοσιακή κελεμπία του, πολυ-διαφημιζόμενος, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας: Πρώτα με εκείνο το μνημόνιο των 5 δισ. ευρώ για τις επενδύσεις στο Ελληνικό... Έπειτα με την υπαναχώρηση στην εκμετάλλευση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι Αστακού( άλλη αμαρτωλή ιστορία από "μπετόν")...
Πιο πρόσφατα, ο Σεΐχης μπήκε στο ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, με κεφαλαιακή συμμετοχή σε μεγάλο Τραπεζικό όμιλο.... Τώρα εμπλέκεται με τα μεταλλεία χρυσού...
Επειδή ακούμε πολλά το τελευταίο διάστημα για" το ευγενές μέταλλο", είπαμε δημοσιογραφικά να περπατήσουμε προς "τα πίσω " την ιστορία με το χρυσό της Χαλκιδικής και όχι βεβαίως πίσω στην εποχή των Μακεδόνων βασιλέων...
Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα "Νέα"
Σε συμφωνία πώλησης 13 εκατ. μετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, ήτοι ποσοστού 7,07% του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκατ. δολ. Καναδά (92,87 εκατ. ευρώ), προέβη τη Δευτέρα η εταιρεία Aktor Construction International ltd (100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ).
Όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διοίκηση της Ελλάκτωρ, το ποσοστό συμμετοχής της Aktor Construction International ltd στην European Goldfields, μετά τη σημερινή συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή.
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο- με καθυστέρηση οκτώ χρόνων- δόθηκε "πράσινο φως" από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την περιβαλλοντική μελέτη στην περιοχή των μεταλλείων.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης: Η συμφωνία αυτή κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση του έργου της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου 600 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και αντίστοιχα με 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ από τους υφιστάμενους μετόχους.
"Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η σημαντική αυτή επιχειρηματική κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός έργου, το οποίο θα είναι σταθμός στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και της Qatar Holding"(!) καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι Κασσάνδρες επιβεβαιώθηκαν για τον χρυσό που πουλήθηκε όσο- όσο
Αυτός ήταν ο τίτλος ενός άλλου δημοσιεύματος, της Εφημερίδας "Δημοκρατία" στις 22 Ιουλίου στο οποίο γράφονταν τα εξής:
Οκτώ χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία "Ελληνικός Χρυσός", στην οποία συμμετείχαν, η άγνωστη τότε Kαναδική εταιρία "European Goldfields" και η ΑΚΤΩΡ,
το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε προ ημερών το "πράσινο φως" για την ουσιαστική έναρξη εργασιών. Όσα χρόνια περίμεναν την περιβαλλοντική μελέτη, οι ιδιοκτήτες των μεταλλείων δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια:
Αποκόμισαν αξιόλογα έσοδα από αγοραπωλησίες μετοχών και μεταλλευμάτων. Τώρα ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στο χρυσό, με τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Όμως, όσοι ασχολούνται με τις επενδύσεις ευελπιστούν πως το ελληνικό Δημόσιο θα προσπαθήσει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων, όχι μόνο από την Κασσάνδρα αλλά και από τα Χρυσωρυχεία Καβάλας και τα αντίστοιχα στις Σάπες Ροδόπης, που πρόκειται επίσης να αδειοδοτηθούν.
Η εκμετάλλευση των δύο τελευταίων έχει επίσης παραχωρηθεί σε ξένους ομίλους, σε εποχές που η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα...
Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πωλήθηκαν στις αρχές του 2004, έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ, δηλαδή όσο περίπου δέκα μεζονέτες στην Κηφησιά !
Μάλιστα, τα χρήματα αυτά ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ στα κρατικά ταμεία, αλλά στον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους. Η καναδική TVX Gold αποζημιώθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να επιστρέψει τα μεταλλεία στο Δημόσιο, το οποίο στη συνέχεια τα μεταβίβασε στην "Ελληνικός Χρυσός".
Πρωταγωνιστής του συμβιβασμού με την TVX Gold και της πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας, ο οποίος σήμερα είναι δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, μιας εκ των περιοχών στην οποία λειτουργούν τα μεταλλεία.
Λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία πώλησης, για την οποία πανηγύριζε στη Βουλή, ο κ. Πάχτας είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν ένας από τους επτά βουλευτές που είχαν υπογράψει τροπολογία που επέτρεπε στον επιχειρηματία Κ. Στέγγο (Τεχνική Ολυμπιακή) να προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.
H Νewstrap σημειώνει:
Τότε, στα πρωτοσέλιδα για την υπόθεση Πάχτα, είχε εμπλακεί και το όνομα του νυν υφυπουργού κ. Βούγια., αλλά δικαιώθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως εντός ΠΑΣΟΚ...
Κρατάμε τρία στοιχεία από το δημοσίευμα της Δημοκρατίας:
Την "αμαρτωλή" προϊστορία του κυρίου Πάχτα περί επενδύσεων, οι οποίες απετέλεσαν και λόγο έκπτωσής και διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ...
Το γεγονός ότι σήμερα ο κ. Πάχτας είναι- από Υπουργός- Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής...
Το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο- με καθυστέρηση οκτώ χρόνων- δόθηκε "πράσινο φως" από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την περιβαλλοντική μελέτη στην περιοχή των μεταλλείων.
Η εγρήγορση εντάσσεται στο πλαίσιο της εργασιομανίας που κυρίευσε την Κυβέρνηση ή ήταν παράκληση "φίλου"μετόχου της ΑΚΤΩΡ, εν όψει της επικείμενης συμφωνίας με το Κατάρ;
Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" έχει συνέχεια...
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν, πως μπορεί να πωλήθηκαν μόλις 11.000.000, αλλά ο επενδυτής θα δαπανήσει σε εξοπλισμό 1.300.000.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας.
Η άλλη "πλευρά" του υπουργείου υπενθυμίζει ότι είχε υπάρξει και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεώρησε πως το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς την "Ελληνικός Χρυσός", αφού πώλησε τα μεταλλεία σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και παράλληλα της προσέφερε φοροαπαλλαγές. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι με την άδεια εκμετάλλευσης ανά χείρας -και χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες- κάποιοι αποκόμισαν σημαντικές υπεραξίες!
«Δεν ευθύνονται οι επενδυτές για τη σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών» απαντά η άλλη πλευρά και προσθέτει: "Είναι φυσικό να δημιουργούνται υπεραξίες όσο ωριμάζει μια επένδυση"!!!
Oύτε ξένα funds υπήρξαν ούτε η τοπική κοινωνία συμμετείχε τελικώς στο σχήμα που απέκτησε τα μεταλλεία, όπως δεν συμμετείχαν και οι άλλες κατασκευαστικές εταιρίες που ανέφερε στη Bουλή ο κ. Πάχτας στις 7 Ιανουαρίου 2004 (πριν από τις εκλογές του Μαρτίου τις οποίες κέρδισε η ΝΔ).
Ο τότε υφυπουργός Οικονομίας, αράδιαζε ονόματα γνωστών χρηματοπιστωτικών οίκων, προκειμένου να πείσει την αντιπολίτευση για την ορθότητα των επιλογών της τότε κυβέρνησης ΠAΣOK.
Το 9% της εταιρίας που θα έπαιρνε τα μεταλλεία, υποτίθεται πως θα ελεγχόταν από τρεις Δήμους της Χαλκιδικής, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετείχαν και οι τεχνικές εταιρίες "Θεμελιοδομή" (χρεοκόπησε λίγα χρόνια μετά) και Τεχνική Ολυμπιακή (του κ. Στέγγου, εξαιτίας του οποίου ο κ. Πάχτας, έχασε τη βουλευτική έδρα).
Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πωλήθηκαν στις αρχές του 2004 έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά ΔΕΝ πήγαν στα κρατικά ταμεία, αλλά στον... προηγούμενο ιδιοκτήτη τους. Η καναδική TVX Gold αποζημιώθηκε (!)με εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να επιστρέψει τα μεταλλεία στο Δημόσιο, το οποίο στη συνέχεια τα μεταβίβασε στην " Ελληνικός Χρυσός".
Στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας συμμετείχαν μόνο η ΑΚΤΩΡ και η European Goldfields, που τότε ελέγχονταν από τον αμφιλεγόμενο, αλλά εφτάψυχο, όπως αποδείχθηκε Ρουμανο- Αυστραλό επιχειρηματία Φρανκ Τίμις.
Τι εστί Φράνκ Τίμις
Ενας "Mr από το πουθενά" ο Ρουμανο-αυτραλός επιχειρηματίας Φράνκ Τίμις, μπήκε συμμέτοχος με την ΑΚΤΩΡ στην "Ελληνικός Χρυσός" εγκατέλειψε σταδιακά το μετοχολόγιο της European Goldfields, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι σήμερα, με 19,3%, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στο μεσοδιάστημα, ο Τίμις είχε αποκτήσει τη διαχείριση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στον Πρίνο μέσω της Regal Oil . Μάλιστα είχε μπλέξει με ένα χρηματιστηριακό σκάνδαλο στη Βρετανία. Είχε αφήσει να διαρρεύσει στις εφημερίδες ,πως στα ανοιχτά της Καβάλας βρέθηκαν τόνοι πετρελαίου, «ώστε παραλίγο να σκοτωθεί το προσωπικό που βρισκόταν πάνω στην εξέδρα γεώτρησης»!
Η μετοχή της Regal Oil -όπως ήταν φυσικό-εκτοξεύτηκε, αλλά σε λίγες ημέρες διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα δεν είναι Σαουδική Αραβία...
Μετά το σκάνδαλο, ο k. Τίμις αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διοίκηση της Regal, αλλά σύντομα επέστρεψε στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου!
Σήμερα, εξακολουθεί να κινείται στον χώρο του πετρελαίου, με εξορύξεις σε Ουκρανία, Αίγυπτο και αλλού...
Η Newstrap σημειώνει:
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν, πως μπορεί τα μεταλλεία να πωλήθηκαν μόλις 11.000.000, αλλά ο επενδυτής θα δαπανήσει σε εξοπλισμό 1.300.000.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας! 9.373.390 μετοχές, με τιμή 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή και σημερινή αναλογία Καναδικού δολαρίου 1,40 Ευρώ...Ο πολλαπλασιασμός είναι εύκολος και το ποσόν σχεδόν δεκαπλάσιο !
Άλλη απορία: Γιατί μετά από τόσες πολυετείς καθυστερήσεις, δύο μήνες πριν από τη συμφωνία με το Κατάρ,κινήθηκαν τάχιστα στο Υπουργείο; Ήταν τυχαίο;
Η άλλη "πλευρά" στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει δίκιο ότι υπήρξε παρέμβαση της ΕΕ στην υπόθεση των Μεταλλείων της Χαλκιδικής; Ευσταθεί ότι η ΕΕ θεώρησε προς το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς την Ελληνικός Χρυσός, αφού πώλησε τα μεταλλεία σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και παράλληλα της προσέφερε φοροαπαλλαγές;
Tο δημοσίευμα της "Δημοκρατίας" προσθέτει:
Όσοι ασχολούνται με τις επενδύσεις ευελπιστούν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προσπαθήσει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων, όχι μόνο από την Κασσάνδρα αλλά και από τα Χρυσωρυχεία Καβάλας και τα αντίστοιχα στις Σάπες Ροδόπης, που πρόκειται επίσης να αδειοδοτηθούν.
Η εκμετάλλευση των δύο τελευταίων έχει επίσης παραχωρηθεί σε ξένους ομίλους, σε εποχές που η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα...
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ για τα Μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής
H Εφημερίδα Αυγή στις 9 Μαΐου 2010 έγραφε για την επιστημονική έκθεση:
Η εκμετάλλευση χρυσού σε μεταλλοφόρες περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Πέραμα Έβρου, Σάππες Ροδόπης) με μικρή περιεκτικότητα (έως 4g/t) συνδέεται με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.
Η απόληψη χρυσού από τέτοιες περιοχές γίνεται με εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα. Αυτή η μέθοδος οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους όπως και των υπόγειων υδρο-φορέων και των επιφανειακών υδάτων, συνδέεται με τεράστιο όγκο τοξικών αποβλήτων και αδρανών υλικών, ενώ οι μέθοδοι αποτοξικοποίησης των κυανυούχων πολφών και ανάπλασης των θέσεων εξόρυξης αδυνατούν να αμβλύνουν επαρκώς το περιβαλλοντικό κόστος.
Επιπλέον, είναι αδιανόητο να προτείνονται επεμβάσεις με επιπτώσεις τέτοιου βαθμού κοντά σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενες με βάση την ελληνική νομοθεσία ή τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.
Το προτεινόμενο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.) της Χαλκιδικής, προβλέπει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θειούχων μεταλλευμάτων στις περιοχές Σκουριές και Ολυμπιάδος με ταυτόχρονη απόληψη χρυσού και χαλκού από έκταση 35.000 στρεμμάτων δασικής και άλλης γης.
Ωστόσο, στην Ολυμπιάδα, υπάρχει ήδη δείγμα της καταστροφικής για το περιβάλλον εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από την παλιότερη λειτουργία των μεταλλείων, που τραγικά αποκάλυψαν και οι πρόσφατες πλημμύρες.
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. επισημαίνει τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, τη σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού και πολιτισμικού Τοπίου της Χαλκιδικής, μοναδικό για τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα και τους κατοίκους της, και την πρωτοφανή προβλεπόμενη ανάλωση φυσικού κεφαλαίου της χώρας, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το προσδοκώμενο δημόσιο όφελος, από την υλοποίηση του Ε.Σ.Α.
Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. προτείνει α) να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πρόσφατες αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και Σαππών Ροδόπης και β) να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Χαλκιδικής και στην αποτροπή ενεργειών και επεμβάσεων με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
H Newstrap σημειώνει:
Οι επιστήμονες μιλάνε για τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, ιστορική και τουριστική υποβάθμιση, παράβαση διεθνών συμβάσεων για προστασία του οικοσυστήματος αν λειτουργήσουν μεταλλεία εξόρυξης χρυσού.
Μιλάνε για επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα...
Γενικώς για περιβαλλοντικές καταστροφές μη αναστρέψιμες, αν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επιτραπεί να συμβούν...
Μα η περιοχή της Μακεδονίας όπως και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα πλήττονται από ανεργία που αγγίζει το 30%. Βεβαίως και είναι ιερό το μεροκάματο και το ψωμί αλλά όχι με συνθήκες μελλοθανάτων! Γιατί αυτή, η παρούσα Κυβέρνηση, έκανε προεκλογικό λάβαρο, τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μήπως εκεί υπάρχει ψωμί και μέλλον;
Στα στοιχεία που παραθέτουμε από δημοσιεύματα για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, το θλιβερό είναι ότι επανέρχονται στο προσκήνιο εφιαλτικά πρόσωπα από το παρελθόν και ονόματα εταιρειών που λογικώς- στο σημείο που έχουμε φθάσει σήμερα-θα έπρεπε να είχε "σβήσει"η Κυβέρνηση.
Ονόματα σαν του κου Πάχτα, οδήγησαν το Μάρτιο του 2004 εκτός εξουσίας το σημερινό Κυβερνών κόμμα , με κεντρικό σύνθημα της αντιπολίτευσης: Έξω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη και βουλευτές που προέρχονται από το λεγόμενο"ορθόδοξο" ΠΑΣΟΚ επικρίνουν σήμερα τις τακτικές που επέτρεψαν σε μικρο-εργολάβους- εμπλεκόμενους με το κόμμα- να εξελιχθούν σε μεγάλους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.
Όταν αυτοί οι κύριοι άρχισαν να μπαίνουν και στα ΜΜΕ πήραν την προσωνυμία "Βαρόνοι". Τις αμαρτίες και τα πλούτη αυτών των ολίγων "εκλεκτών" πληρώνουμε σήμερα με "μαρτυρική " φτώχεια οι πολλοί.
Και είναι η μοναδική φορά που δικαιολογούμε τη "διακριτική" ή ουδέτερη στάση των συναδέλφων μας, για τέτοιου είδους θέματα.
Οι πάντες γνωρίζουν ότι η εταιρεία "ΑΚΤΩΡ"είναι συμφερόντων οικογένειας Βαρόνων του Τύπου. Εδώ και έναν χρόνο σχεδόν κάθε μήνα συρρικνώνει το δημοσιογραφικό προσωπικό στα Μέσα του Ομίλου, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης...
Το σωματείο μας, η ΕΣΗΕΑ, βρίθει εκλεκτών των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων- εργοδοτών...Η ιστορία πάει από μόνη της αλυσιδωτά.
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προΐσταται του Υπουργείου περιβάλλοντος...
Κατόπιν όλων αυτών, αναρωτιόμαστε και πάλι, προς τι ο ενθουσιασμός του κου Παπανδρέου για την επένδυση του Κατάρ, στην ιδιωτικών συμφερόντων υπόθεση της Χαλκιδικής;
Άλλωστε ο κ. Παμπούκης χθες και ο κ. Χρυσοχοϊδης σήμερα τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών του Δημοσίου και τα συμφέροντα του Κράτους προωθούν...ή μήπως έχουμε καταλάβει λάθος;