Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Φοροκανίβαλοι!


Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

  Για ένα πια μπορούμε να είμαστε σίγουροι: Οι κυβερνώντες διαθέτουν ανεξάντλητη εφευρετικότητα όσον αφορά τους τρόπους φορολόγησης του κόσμου.
    Το καθεστωτικό πολιτικό σύστημα, που μια από τις «σημαίες» του είναι εκείνο το «έκανε ένα δωράκι στον εαυτό του», αποφάσισε να φορολογεί σαν εισόδημα του εργαζόμενου τις… δωροεπιταγές των επιχειρήσεων προς τους υπαλλήλους.

    Σε μια χώρα που οι εγγραφές της «λίστας Λαγκάρντ» μένουν στο απυρόβλητο, που οι φόροι της «Χόχτιφ» παραμένουν ανείσπρακτοι και που οι ενδεχόμενες φορολαμογιές της «Μερσεντές» και της «BMW» έχουν μετατραπεί σε λαϊκό ανάγνωσμα αλλά όχι σε φορολογητέο έσοδο για το κράτος, το πολιτικό σύστημα  αποφάσισε να φορολογεί… τα κουπόνια.
    Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, εδώ όπου δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από τα «έκτακτα χαράτσια», τώρα πλέον θα φορολογούνται και τα κουπόνια  που μπορεί να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι το Πάσχα για την προμήθεια αρνιού από σούπερ μάρκετ…
    Ανήμερα της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο οποίος προσθέτει για το 2015 επιπλέον φορολογικά βάρη ύψους 1,735 δισ. ευρώ, με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την φορολόγηση ακόμα και των παροχών… σε είδος, η κυβέρνηση έδωσε ένα λαμπρό δείγμα της λογικής της. Αν υπάρχει τέτοια, λογική δηλαδή, αυτή  ισοδυναμεί με διαρκή «αναβάθμιση» (ποσοτική και ποιοτική)  της φορολεηλασίας που βιώνει ο ελληνικός λαός.
     Έτσι, αφού έφτασαν στο σημείο να φορολογήσουν και τις δωροεπιταγές ή τα κουπόνια, τότε το μόνο που μένει πλέον είναι να φορολογήσουν ακόμα και τις φιλικές ή τις συγγενικές σχέσεις. Δεν κάνουμε καθόλου χιούμορ. Μετά την συγκεκριμένη απόφαση κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αύριο δεν θα αποφασίσουν να φορολογούν ακόμα και τα δώρα που ανταλλάσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους στις γιορτές. Η’ να φορολογήσουν ακόμα και το  χαρτζιλίκι που μπορεί να δίνει ο πατέρας στον γιο και ο θείος στον ανιψιό. 
    Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η φοροληστεία που υφίσταται ο ελληνικός λαός διαπράττεται με τακτικές… οθωμανικού τύπου. Η κατηγορία είναι βαριά. Για το αν είναι και κακόβουλη, όμως, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.
    Ας ληφθεί υπόψη ότι μέσα στο 2015 και βάσει του Προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, έρχονται να προστεθούν επιπλέον φόροι ύψους 47,4 δισ. ευρώ που ως συνήθως στη συντριπτική τους πλειοψηφία βαραίνουν τα λαϊκά στρώματα.
    Αυτό στη γλώσσα του κ.Σαμαρά και του κ.Χαρδούβελη λέγεται «φοροελάφρυνση» και «φορολογική δικαιοσύνη» απέναντι σε ένα λαό που - κατά τον πρώην υπουργό Οικονομίας και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας -  «δεν» υπερφορολογείται!
    Ας ληφθεί υπόψη, επίσης, ότι αυτοί οι νέοι φόροι έρχονται να προστεθούν σε μια υπερδεκαετή περίοδο ανελέητης φορολόγησης:
    Με άλλα λόγια, από το 2004 μέχρι και το 2014, οι φόροι που κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός ξεπερνούν σωρευτικά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ! Για την ακρίβεια ανέρχονται στα 513,243 δισ. ευρώ. Το αστρονομικό αυτό ποσό, είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας! Είναι σχεδόν δυο φορές μεγαλύτερο από ολόκληρο το δημόσιο χρέος της χώρας! 
    Το ερώτημα, επομένως, τίθεται και ξανατίθεται: Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά; Και μη μας πουν ότι έχουν πάει σε μισθούς και σε συντάξεις. Γιατί υπάρχει ένα ακόμα στοιχεία που τους εκθέτει: Από το 2004 και μετά ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για την εξόφληση τόκων και χρεολυσίων πάνω από 540 δισ. ευρώ!
Τι να υποθέσουμε, λοιπόν; Ότι αυτοί που μας κυβερνούν και που δεν έχουν αφήσει αφορολόγητο ούτε τον αέρα που αναπνέουμε, με το ένα χέρι φοροληστεύουν το λαό και με άλλο ταΐζουν δανειστές και τοκογλύφους; Και γιατί συμβαίνει αυτό αν όχι για να βαφτίζουν «βιώσιμο» ένα χρέος που άλλοι το δημιουργούν, άλλοι το ξεκοκαλίζουν, και που ο λαός το πληρώνει;

ΠΗΓΗ:
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/268718,Forokanivaloi!_.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP