Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μπρούκινγκς και Μέρκελ καλούν σε κλιμάκωση της νατοϊκής επέμβασης στη Συρία

Π. Παπ. για το avantgarde

Με το συριακό στρατό και τους συμμάχους του να επελαύνει απελευθερώνοντας περιοχές που βρίσκονταν κάτω από τον έλεγχο της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, κόβοντας διαδρόμους ανεφοδιασμού της, περικυκλώνοντας το Χαλέπι και προσεγγίζοντας ακόμα και την πρωτεύουσα του ISIS, οι επίπονες προσπάθειες της δυτικής Αυτοκρατορίας για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία φαίνεται να στέφονται με αποτυχία.

Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας οδηγεί διάφορα επιτελεία της να εξετάζουν την κλιμάκωση της νατοϊκής επέμβασης στη Συρία, κάτι που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην ανάφλεξη ενός παγκόσμιου πολέμου φέρνοντας αντιμέτωπες σε μια πολεμική αναμέτρηση τις ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη.

Από το Σάββατο, Τουρκία και Σαουδική Αραβία απειλούν ανοιχτά με εισβολή στη Συρία, ο τούρκικος στρατός χτυπάει με το πυροβολικό του στόχους στη βόρεια Συρία, ενώ γερμανικά αναγνωριστικά Tornado αναχαιτίζονται από ρώσικα μαχητικά στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η Μέρκελ να ενώσει τη φωνή της με το πάγιο αίτημα της Τουρκίας, καλώντας σε επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η Τουρκία πιέζει εδώ και πολύ καιρό για τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης, ενώ τώρα τελευταία το κάνει και με πολύ μεγαλύτερη ένταση, προσπαθώντας να αποτρέψει την ισχυροποίηση των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, οι οποίες πολεμούν ενάντια στην αντιπολίτευση σε στρατιωτικό μέτωπο με τη συριακή κυβέρνηση.

«Στην παρούσα κατάσταση, η καθιέρωση μιας περιοχής όπου καμία πλευρά δε θα μπορούσε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές, ένα είδος ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τρομοκράτες. Αλλά αν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία μεταξύ του αντι-Άσσαντ συνασπισμού και των υποστηρικτών του Άσσαντ, αυτό θα βοηθούσε πραγματικά»(1), δήλωσε χθες σε γερμανική εφημερίδα.

Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ζητάει η Μέρκελ ισοδυναμεί με πολεμική επίθεση ενάντια στο συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

Μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται σε επίπεδο τακτικής να μην ενθαρρύνει προς το παρόν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, υπάρχουν σημαντικά τμήματα της αμερικάνικης άρχουσας ελίτ που διαφωνούν κάθετα με αυτή την προσέγγιση και απαιτούν μια αμερικάνικη επέμβαση εδώ και τώρα. Ενδεικτικό είναι ένα (2) άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες από το ινστιτούτο Μπρούκινγκς, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αμερικάνικο θινκ τανκ.

Απηχώντας αναμφίβολα τούς προβληματισμούς σημαντικής μερίδας του συμπλέγματος στρατού – μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ,
το άρθρο διακηρύσσει την «ηθική χρεοκοπία της αμερικάνικης και δυτικής πολιτικής στη Συρία» και καλεί τις ΗΠΑ να τελειώνουν επιτέλους με την «παραίτησή τους στο θέμα της Συρίας» με το να «εγκαταστήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το Χαλέπι ώς τα τουρκικά σύνορα, κρατώντας ανοιχτό το διάδρομο με την Τουρκία, λειτουργώντας κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

Μεταξύ πολλών άλλων ψεμάτων με τα οποία δε θα ασχοληθούμε εδώ, το άρθρο επαναλαμβάνει τα χυδαία ψέματα που είχαν κατακλύσει πριν από λίγο καιρό τα δυτικά ΜΜΕ για την πόλη Μαντάγια που δήθεν την οδηγεί σε λιμοκτονία ο Άσσαντ και η Χεζμπολλά.

Τα ψέματα αυτά τα αντικρούσαμε εδώ:
https://avantgarde2009.wordpress.com/2016/01/10/kormoranoi_diktatores_madaya/


Μαζί με τα διάφορα «ανθρωπιστικά» παραμύθια όμως, το άρθρο λέει και μια αλήθεια:

«Το Χαλέπι είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να δρούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Είναι επίσης μια ευκαιρία, ίσως η τελευταία, να σώσουμε τη Συρία.»

Το άρθρο καταλήγει: «Αν δεν πάμε να σώσουμε το Χαλέπι, αν δεν κάνουμε ό, τι μπορούμε για να θέσουμε τέρμα στα δεινά τού πιο καθοριστικού και επιζήμιου εξευτελισμού της εποχής μας, το Χαλέπι θα είναι μια κηλίδα στη συνείδηση μας για πάντα.»

«Ορισμένοι από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μάς παρακαλούσαν ‘να μην αγγίξουμε’ τη ζώνη 100 χιλιομέτρων στα συροτουρκικά σύνορα γύρω από την πόλη Αζάζ. Στην πραγματικότητα, αυτό έγινε για να διασφαλιστεί ο καθημερινός εφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της αλ-Νούσρα και άλλων τρομοκρατικών ομάδων με όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και νέους τρομοκράτες» (3), δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, Μαρία Ζαχάροβα.

Δε χρειάζεται να τρέφει κανείς κάποιου είδους συμπάθεια για τη ρώσικη ολιγαρχία, που έγινε μάλιστα ολιγαρχία πλιατσικολογώντας την περιουσία του σοβιετικού λαού, για να αναγνωρίσει ότι εδώ η γυναίκα λέει απλώς την αλήθεια.

Αν το Χαλέπι απελευθερωθεί από την αντιδραστική αντιπολίτευση, οι προσπάθειες που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εδώ και πέντε χρόνια να ανατρέψουν τον Άσσαντ και να αποικιοποιήσουν τη Συρία θα δεχτούν ένα σημαντικότατο πλήγμα.

Γι’ αυτό τσιρίζουν τα δυτικά ΜΜΕ, τα θινκ τανκ και η Μέρκελ. Γιατί χάνουν τον πόλεμο. Ε λοιπόν να τον χάσουν!

Το κάλεσμα για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων έχει συνοδευτεί από έναν καταιγισμό από ρεπορτάζ στα δυτικά ΜΜΕ που λένε πως η ρωσική και συριακή αεροπορία χτυπάνε νοσοκομεία, σκοτώνουν αμάχους και μωρά κλπ. Οι πηγές που επικαλούνται τα καλά πρακτορεία ειδήσεων είναι συνήθως είτε το «συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που αποτελείται από έναν αντίπαλο της συριακής κυβέρνησης με ένα λάπτοπ στο Κόβεντρι της Μεγάλης Βρετανίας, είτε διάφορες ΜΚΟ όπως η «Syrian Charity» που έχει έδρα τη Γαλλία, είτε κάποιους «πολίτες» που δεν κατονομάζονται.

Το συμπέρασμα που καλείται να βγάλει η δυτική κοινή γνώμη είναι απλό: αφού οι αεροπορίες της Ρωσίας και της Συρίας χτυπάνε αμάχους, η πολιτισμένη και ανθρωπιστική Δύση πρέπει επιτέλους να τους απαγορεύσει να το κάνουν. Πώς θα γίνει αυτό; Μα φυσικά με επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Προσοχή για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Δεν αποκλείουμε κάποιες από τις αναφορές αυτές να ισχύουν. Πόλεμος γίνεται. Αλλά κανείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τέτοια ζητήματα. Όπως έχουν κάνει τόσες φορές στο παρελθόν, τα μέσα του ιμπεριαλισμού μπορεί κάλλιστα απλώς να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για μια ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση. Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που τα ιμπεριαλιστικά παραμύθια με τα μωρά που πετούσε ο ιρακινός στρατός έξω από τις θερμοκοιτίδες τους στο Κουβέιτ αποτέλεσαν το άλλοθι για την πρώτη αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ, η νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη που έγινε επίσης με πρόσχημα την προστασία των αμάχων είναι πολύ φρέσκια στη μνήμη.

Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι και του δικού μας ταξικού στρατοπέδου που σπεύδουν να αναπαράξουν αυτά τα δημοσιεύματα. Δε μας ενδιαφέρει εδώ να αμφισβητήσουμε τις καλές τους προθέσεις. Μια είδηση για ένα σκοτωμένο παιδί είναι μια φριχτή είδηση που γεμίζει με θλίψη και οργή κάθε άνθρωπο, πολύ περισσότερο ανθρώπους που τοποθετούνται ενάντια στην καταπίεση. Αλλά ας σκεφτούν αυτοί οι σύντροφοι ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να βοηθούν στην προετοιμασία μιας ακόμα σχεδιαζόμενης επέμβασης, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους.

Προλεταριάτο που ανέχεται έστω και την παραμικρή βία σε άλλα έθνη από το ‘δικό του’ έθνος δε μπορεί να είναι σοσιαλιστικό προλεταριάτο, έλεγε ένας παλιός δοκιμασμένος επαναστάτης. Μολονότι πάνε γύρω στα εκατό χρόνια από τότε, αυτή η φράση διατηρεί αυτούσια την επαναστατική της αξία σήμερα. Οι κομμουνιστές, αντικαπιταλιστές, αριστεροί, επίδοξοι επαναστάτες κλπ κλπ που τους έλαχε να γεννηθούν στις χώρες της ιμπεριαλιστικής Δύσης οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις επεμβάσεις των χωρών τους και του ιμπεριαλιστικού μπλοκ στο οποίο αυτές ανήκουν (το ΝΑΤΟ) όχι σαν κάτι που γίνεται κάπου μακριά ενάντια σε κάποιους τρίτους και άρα δεν τους αφορά, αλλά σαν εγκλήματα της αστικής τους τάξης ενάντια στα ταξικά τους αδέρφια των χωρών που δέχονται την επίθεση.

Η κλιμάκωση της νατοϊκής επέμβασης στη Συρία, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξετάζεται σοβαρά από διάφορα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, είναι ένα έγκλημα και πρέπει να εμποδιστεί. Όταν το ιμπεριαλιστικό μας μπλοκ ετοιμάζεται να μπουκάρει κάπου, παλεύουμε για να μην του το επιτρέψουμε. Όταν πολεμάει, πολεμάμε και εμείς – για την ήττα του.

Κλείνουμε με λίγες φράσεις από τη σημερινή ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολλά, Χασσάν Σαγιέντ Νασραλλά, στις οποίες δε βρίσκουμε κάτι με το οποίο να διαφωνήσουμε:

«Σας το είπαμε χρόνια πριν και σας το ξαναλέμε και τώρα: ISIS, αλ-Κάιντα, αλ-Νούσρα, Αμερική, Τουρκία, Σαούδ, ‘Ισραήλ’, όλοι οι τύραννοι και τρομοκράτες στον κόσμο, δε θα κυριαρχήσετε ποτέ στη Συρία! Η Συρία θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά της Αντίστασης! Η Συρία θα παραμείνει για το λαό της! Στο όνομα των αγαπημένων μαρτύρων ηγετών μας, Σέιχ Ραγκέμπ Χαρμπ, Σαγιέντ Αμπάς Μουσαβί και Χατζ Ιμάντ Μουγκνίγιεφ, εμείς στη Χεζμπολλά είμαστε περήφανοι για το ρόλο που έχουμε παίξει ενάντια στο πρότζεκτ της καταστροφής της Συρίας, αντιμετωπίζοντας τον εχθρό που προσπαθεί να πετύχει αυτό το στόχο. Οι μάρτυρές μας που έπεσαν στη Συρία είναι ακριβώς το ίδιο με τους μάρτυρές μας στον πόλεμο του Ιούλη του 2006, στον οποίο αντιμετωπίσαμε και ανατρέψαμε το σχέδιο «Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ – Σιωνιστών – Σαούδ. Το πεδίο της μάχης είναι το ίδιο, γιατί οι στόχοι των καταπιεστών μας είναι οι ίδιοι. Αλλά είμαστε πιο δυνατοί και πιο αφοσιωμένοι από ποτέ! Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε όπου πρέπει να είμαστε, μαζί με το Συριακό Αραβικό Στρατό και τους συμμάχους του. Μέσα στις επόμενες μέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια και ακόμα και τον επόμενο αιώνα, θα είμαστε παρόντες όπου πρέπει να είμαστε και θα συνεχίσουμε με το αίμα των μαρτύρων μας να πετυχαίνουμε νίκες.»

Σημειώσεις:

1. http://sputniknews.com/politics/20160215/1034806109/chancellor-no-fly-merkel.html?utm_source=https%3A%2F%2Ft.co%2FEZslVB8ptI&utm_medium=short_url&utm_content=aDbR&utm_campaign=URL_shortening
2. http://www.brookings.edu/blogs/markaz/posts/2016/02/12-moral-outrage-on-syria-ignatieff-wieseltier
3. http://sputniknews.com/middleeast/20160216/1034857356/syria-route-terrorists-ministry.html

 

ΠΗΓΗ:
https://avantgarde2009.wordpress.com/2016/02/17/brookings_merkel_klimakosi_epembasis/

Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=10134

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP