Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΕΡΓΙΑ – Πάρτε πίσω το «έκτρωμα»!

Νίκος Μπογιόπουλος

  Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βάζει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Δεν αφήνει όρθιο τίποτα απ’ ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη μνημονιακή λεηλασία.
    Το «αριστερό» νομοσχέδιο της «αριστερής» κυβέρνησης

  • μονιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους,
  • καταργεί δια παντός την 13η και 14η σύνταξη,
  • επιφέρει νέες ληστρικές εισφορές για μια «ανταποδοτική» σύνταξη που ισοδυναμεί με φιλοδώρημα κι αυτή στα βαθιά γεράματα,
  • δεν εξαιρεί καμιά κατηγορία εργαζόμενων από την επίθεση,
  • επιβάλλει ως θεμέλιο λίθο της ασφάλισης την «ανταποδοτικότητα» που σημαίνει πως  «ό,τι πληρώνεις–παίρνεις» αφού προηγουμένως κράτος και μεγάλο κεφάλαιο έχουν  απαλλαγεί από τα «βάρη» για την κοινωνική ασφάλιση η οποία μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση προς δόξα των ιδιωτικών ασφαλιστικών.
    Οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής, θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).
    Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
  • Πρώτον, επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο «βυθίζονται» στο 38,68% για τα 35 χρόνια Ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα έφταναν το 70% και στον 3863/2010 το 45,85%.
  • Δεύτερον, επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του και όχι της τελευταίας πενταετίας (π.χ. ΙΚΑ) που ίσχυε πριν.
    Το νομοσχέδιο «κουρεύει» τις συντάξεις για τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.
    Υπερδιπλασιάζει τις εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκι και  αυτοαπασχολούμενους, κλέβει έτσι σχεδόν το 40% των αποδοχών τους.
    Ένας νέος εργαζόμενος με μπλοκάκι ή αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας καλείται να πληρώνει το 33,5% του εισοδήματός του την πρώτη τριετία και το 35,5% την επόμενη διετία και ισοβίως!
    Κόβουν τις συντάξεις ακόμα και σε περίπτωση αναπηρίας! Ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% θα λαμβάνει μόνο το 50% της «εθνικής σύνταξης», ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75%...
    Λένε ότι με τον επανυπολογισμό δεν θα μειωθεί το ύψος των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων. Λένε ψέματα! Αν ένας παλιός συνταξιούχος παίρνει σήμερα 800 ευρώ σύνταξη και με τον επανυπολογισμό προκύπτει σύνταξη 700 ευρώ, θα συνεχίσει να παίρνει τα 800 μέχρι και το 2018. Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα προσαρμόζεται σταδιακά στα 700.
    Προχωρούν σε αφαίμαξη των αγροτών. Ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής στην Ασφάλιση, οι εισφορές τους για κύρια σύνταξη αυξάνονται από το 7% στο 20% που σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα αντιαγροτικά μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, πενταπλασιασμός κόστους πετρελαίου, μείωση επιδοτήσεων κλπ) οδηγεί σε οριστικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς.   
    Διαλύουν τις επικουρικές, καταργούν το ΕΚΑΣ, εξαϋλώνουν το εφάπαξ.
    Σημείωση: Όλα αυτά έρχονται μετά από διαδοχικές μειώσεις συντάξεων που επέφεραν μείωση του συντάξιμου μισθού κατά 40% και 50%! Έρχονται να επιβληθούν πάνω σε ένα καθεστώς που ήδη σήμερα εκείνο που «παρέχει» στους συνταξιούχους είναι συντάξεις πείνας! Έρχονται να επιβληθούν σε συνθήκες ανεργίας 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, με μια νέα γενιά που η ανεργία την μαστίζει κατά 60%, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές – με την αύξηση της ηλικίας των ήδη εργαζομένων – δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ διότι πολύ απλά δεν θα βρουν δουλειά ποτέ!     
    Αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα» δεν διορθώνεται!
    Η αυριανή απεργία είναι το στοιχειώδες. Και πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Μια αρχή που η λαοθάλασσα στην Ομόνοια και σε όλες τις πόλεις και στα χωριά της χώρας θα πρέπει να σημάνει ταυτόχρονα και την αρχή του τέλους αυτού του φαύλου κύκλου του λαϊκού εξανδραποδισμού.  

ΠΗΓΗ:
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/368211,APERGIA--Parte-pisw-to-ektrwma.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP