Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Μην πανικοβάλλεστε! Μείνετε ήρεμοι! Αναπαυθείτε εν ειρήνη!

Από Παναγιώτη Χούπα

16/09/2020

https://www.facebook.com/panagiotis.houpas/posts/932462820580098

Ιδιαίτερα ευρηματικός ο σκιτσογράφος Steve Sack, αποτυπώνει σε 3 «στιγμιότυπα» το πώς ακριβώς αντιμετώπισε ο Πρόεδρος Trump την πανδημία κορωνοϊού στις ΗΠΑ.  

Η ιστορία στην οποία βασίστηκε το σκίτσο, έχει προκαλέσει σεισμό στις (ευρισκόμενες σε προεκλογική περίοδο) Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο οι οπαδοί τού Trump παγκοσμίως δεν φαίνεται να πτοούνται. Ειδικά οι ελληνόφωνοι υποστηρικτές του ποιούν την νήσσαν. Ίσως επειδή οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν την πανδημία ως μια συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων, που έχουν σαν σκοπό να εμποδίσουν τον Trump να σώσει τον πλανήτη από την Παγκοσμιοποίηση. (Εκείνο βέβαια που δεν μας λένε, είναι το πότε ακριβώς θα μας σώσει ο Trump από την Παγκοσμιοποίηση. Πριν ή μετά την προσφορά της Ελλάδας ως βορά στον συνεταίρο του Erdogan; Εν ολίγοις: θα μας καταπιεί η ΝεοΟθωμανική Αυτοκρατορία σωσμένους από την Παγκοσμιοποίηση ή άσωστους;).

 

Τα συμβάντα στις ΗΠΑ από την αρχή.

 

Ο βετεράνος Αμερικανός δημοσιογράφος Bob Woodward (μαζί με τον Carl Bernstein είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα Washington Post το σκάνδαλο Watergate που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του Προέδρου Nixon το 1974), έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις που του είχε δώσει ο Trump προ μηνών, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 19 Μαρτίου 2020 ακούγεται να λέει, σχετικά με το ζήτημα τής πανδημίας (η μετάφραση δική μου):

 

«Ήθελα πάντα να το υποβαθμίζω. Ακόμα θέλω να το υποβαθμίζω, για να μην δημιουργήσω πανικό».


 

Για να μην επικρατήσει πανικός λοιπόν, επικράτησε ο θάνατος (περίπου 200.000 έως σήμερα οι αποβιώσαντες από τον ιό, οι περισσότεροι από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει)

 

Ανεξάρτητα πάντως από το τι ήθελε, ή υποστήριζε ότι ήθελε, ο Trump σχετικά με την πανδημία, ο Woodward συνέγραψε ολόκληρο βιβλίο βασισμένο στις συνεντεύξεις/συζητήσεις του με τον Trump επί διαφόρων θεμάτων. Το βιβλίο, με τίτλο «Rage» εκδόθηκε μόλις χθες (15/09/2020) από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster και οι λεπτομέρειες που περιέχει για τον νυν Πλανητάρχη είναι πολλές και πολύ οδυνηρές για τον κοινό λογικό νου.

 

Πολύ πιο ενδιαφέρουσα όμως, είναι μια (αρνητική!) κριτική τού βιβλίου, της καθηγήτριας Νομικής Rosa Brooks στην Washington Post!

 

Η Brooks «κατηγορεί» τον Woodward, επειδή στους αναπαραγόμενους διαλόγους εμφανίζεται να δίνει συμβουλές στον Trump και να τον προτρέπει να αλλάξει διάφορες πολιτικές «γραμμές» (δημοσιογραφική τεχνική κολακείας που προσπαθεί να πείσει τον συνομιλητή ότι είναι με το μέρος του), «επιτίθεται» στον συγγραφέα επειδή υποτίθεται ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμης και όχι στην έκδοση ενός βιβλίου του, χαρακτηρίζει τη συγγραφή ως βιαστική και ασύνδετη και απορρίπτει το βιβλίο συνολικά, όχι όμως για τους λόγους που ίσως νομίζετε. Ας μιλήσει ή ίδια (η μετάφραση δική μου):

«[Στο βιβλίο] μαθαίνουμε ότι ο Trump δεν είναι και το πιο κοφτερό εργαλείο στην αποθήκη. Ότι τα μέλη τού Υπουργικού του Συμβουλίου τον θεωρούν έναν ηλίθιο Νάρκισσο χωρίς ενσυναίσθηση, ανίκανο να διακρίνει μεταξύ αλήθειας και ψεύδους. Ότι ανέμελα υποβαθμίζει το πόσο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός επειδή δεν θέλει να δείχνει κακός. Ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε, κομπάζει συνεχώς για τον πλούτο και την ευφυΐα του και δεν δείχνει παρά περιφρόνηση για όσους τύχει να βρεθούν στον δρόμο του.

 

Μα, όλα αυτά τα ξέραμε, δεν τα ξέραμε; Γνωρίζαμε ήδη ότι ο πρώην υπουργός του των Εξωτερικών Rex Tillerson είπε στους συνεργάτες του ότι ο Πρόεδρος είναι ένας «βλαμμένος» και ο πρώην Προσωπάρχης του John Kelly αναφερόταν σ’ αυτόν σε τρίτους αποκαλώντας τον «ο ηλίθιος». Γνωρίζαμε ότι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επέκριναν τον «αμοραλισμό» και την «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» του. Ότι ο πρώην υπουργός του της Άμυνας Jim Mattis διαπίστωσε με «θυμό και τρόμο» ότι η συμπεριφορά τού Trump συνιστούσε «χλευασμό τού Συντάγματος». Γνωρίζαμε για τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τού Trump ότι ο κορωνοϊός θα «εξαφανιστεί … σαν από θαύμα» σύντομα και για το «τέλειο» τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το οποίο οδήγησε στην άσκηση δίωξης εναντίον τού τελευταίου. Γνωρίζαμε ακόμα ότι ο Trump θεωρεί τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν σε πολέμους «χαμένους» και «κορόιδα».

Η Εποχή τού Trump χαρακτηρίζεται από το ότι η κάθε «συγκλονιστική αποκάλυψη» διαδέχεται μια άλλη «συγκλονιστική αποκάλυψη», με καμιά «εντυπωσιακή αποκάλυψη» στο ενδιάμεσο για ποικιλία. Κάθε νέα αποκάλυψη συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι θα είναι εκείνη που θα σημάνει «το τέλος τής Προεδρίας τού Trump», εκείνος όμως με θαυμαστή μακαριότητα αποφεύγει κάθε φορά να λογοδοτήσει, ενώ η βάση του τού παραμένει πιστή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο προσφέρει μεν κάποιες νέες λεπτομέρειες και επιβεβαιώνει κάποιες παλαιότερες θεωρίες, πολύ λίγες όμως απ’ αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν έκπληξη σε οποιονδήποτε ή να αλλάξουν οποιεσδήποτε γνώμες. Τα γεγονότα αυτά έχουν πλέον χάσει τη δύναμη να σοκάρουν.»

Political Cartoon U.S. Trump COVID deaths

Πηγές:

Σκίτσο:
Steve Sack Copyright 2020 Cagle Cartoons
https://theweek.com/cartoons/937402/political-cartoon-trump-covid-deaths?fbclid=IwAR21lvSo0BsEbySbcvaMVG8Xg4KL0c_6jofwsEiHRBspHpSdrfluPsSNhEU

 

Άρθρα:
Susan Glasser, The New Yorker Magazine 11/09/2020
https://www.newyorker.com/news/letter-from-trumps-washington/bob-woodward-finally-got-trump-to-tell-the-truth-about-covid-19?fbclid=IwAR1o-bz0Xw03lAwItb4O25aZXxWNsgHf9GPNVn__rrCpATW8URo64hcmMbs

 

Rosa Brooks, The Washington Post 10/09/2020
https://www.washingtonpost.com/outlook/woodwards-rage-is-a-damning-account-of-trumps-cowering-sycophants-and-enablers/2020/09/10/dab8917a-f2d6-11ea-bc45-e5d48ab44b9f_story.html?fbclid=IwAR2mCSy5LR51ZGCAb32iQc51V7_K9gHkWhkLY3LUOnrHh9q2j_ZIfCK5nAc

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP