Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Η αποκρουστική ασυδοσία των Ελληνικών Τραπεζών

Του

 

Ηλία Παπαναστασίου



«Είναι πασιφανές ότι οι σημερινοί τραπεζίτες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που ορκίζεται στο σύστημα της παγκοσμιοποίησης, επιδιώκουν την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών, ει δυνατόν και την κατάργηση της διακίνησης μετρητών.


 

Ταυτόχρονα έχουν παραχωρήσει τη βρόμικη δουλειά του «κυνηγητού» ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στους servicers με αδιαφανείς συμφωνίες, χειρότερες και από αυτές που έκαναν κάποιοι παλαιότεροι με τους ντόπιους ολιγάρχες.


 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι σημερινές τράπεζες ληστεύουν απροκάλυπτα τους μικροαποταμιευτές, αλλά και τους απλούς εργαζομένους, διατηρώντας χαώδεις διαφορές στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Αγνοούν επιδεικτικά την πληθωριστική πραγματικότητα με την πλήρη ανοχή της Πολιτείας, παρότι μία τέτοια συμπεριφορά σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα επέσυρε κυρώσεις… τουλάχιστον από την Κεντρική Τράπεζα. Για να μη μιλήσουμε για τις σκανδαλώδεις προμήθειες, κρυφές και φανερές, σε όλων των ειδών τις συναλλαγές.



Το τελευταίο… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι τράπεζες (με πρώτη την… ινδοκαναδική) έχουν αρχίσει τώρα να επιβάλλουν πάγια χρέωση 0,50 ευρώ ανά μήνα σε όλες τις καταθέσεις φυσικών προσώπων, ως προϋπόθεση για να παραμείνουν «λειτουργικές». Να διατηρήσουν τη δυνατότητα, δηλαδή, συμβατικής ή ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, να μπορούν οι κάτοχοί τους να διατηρούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Τα αυτονόητα, δηλαδή!

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και αισχρό εφεύρημα, το οποίο η Πολιτεία με την ευρύτερη έννοια (κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξάρτητες ελεγκτικές Αρχές, Δικαιοσύνη) οφείλουν να μπλοκάρουν» ( Γιώργος Χαρβαλιάς – Antinews –11/2/2024).



 

Όλα όσα αναφέρει ο εξαιρετικός Γιώργος Χαρβαλιάς είναι όχι απλώς «ορθότατα» αλλά αποτελούν την επιτομή της «νεοελληνικής λογικής» στον Τραπεζικό Τομέα (και όχι μόνο...).

Εκατοντάδες δανειολήπτες όχι απλώς «ενοχλούνται» και «παρενοχλούνται» αλλά κυριολεκτικά απειλούνται για δάνεια που οι τραγικές οικονομικές καταστάσεις πολλών συμπατριωτών μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν τους επέτρεψαν να τα ξεπληρώσουν. Έχοντας ένα ή παραπάνω δάνεια στην πλάτη τους, ζώντας με την απειλή της διαταγής πληρωμής και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ή της επαγγελματικής στέγης και έχοντας μετατρέψει το άγχος της αστεγίας σε καθημερινό βίωμα, χιλιάδες χιλιάδων συμπατριωτών μας έχουν μετατραπεί σε «απόμαχους της ζωής», όντας εργαζόμενοι... Γιατί «απόμαχος της ζωής» θεωρείται αυτός που ενώ εργάζεται, βαδίζει φορτωμένος ένα υπέρογκο δάνειο ή μια πιστωτική κάρτα που έχει καταγγελθεί από το ευαγές ίδρυμα που ονομάζεται Τράπεζα, κατ’ όνομα «εργαζόμενος» ή «ελεύθερος επαγγελματίας» όμως στην πραγματικότητα «απόμαχος» γιατί ενώ εργάζεται έχει παραιτηθεί από την ζωή, θεωρώντας τον εαυτό του «απόμαχο», «αποτυχημένο» και «οικονομικό μελλοθάνατο»... Το χρέος που τον πνίγει, έχει μετατρέψει την ζωή του σε κόλαση και διαρκή δυστοπία, την αυτοχειρία σε πιθανότητα, την δυστυχία σε δεύτερη φύση και καθημερινότητα. Είναι ένας ζωντανός νεκρός, ένας νεκρός που δεν πέθανε αλλά υφίσταται τον «διαρκή, ζωντανό θάνατο» της καθημερινότητας, ένας νεκρός «υπό συζήτηση» και «δυνητική διαβούλευση», ένας ενοχοποιημένος από την τραπεζική διόπτρα του σκοπευτή που σήμερα ονομάζεται Fund, ίσως και servicer… Πολιτισμένα πράγματα, επίπεδου.


Επίσης, η καταγγελία που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα πως οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων δεν έχουν ΑΦΜ αφήνει έκθετους όχι μόνο τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και την Δικαιοσύνη που...μάλλον «αργεί να αντιδράσει»... Συγκεκριμένα, οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες –τέσσερις τον αριθμό – μεταβίβασαν παρανόμως ελληνικά δάνεια σε εταιρίες της Ιρλανδίας «φαντάσματα», που κάνουν ό,τι θέλουν – κατά το κοινώς λεγόμενο, «ό,τι γουστάρουν» στη χώρα – χωρίς κανείς να τις κάνει έλεγχο. Εταιρίες της Αλλοδαπής, χωρίς ελληνικό ΑΦΜ και με έδρα την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας Δουβλίνο, αγοράζουν τα δάνεια των Ελλήνων δανειοληπτών και τα μεταβιβάζουν στις εισπρακτικές εταιρίες διαχείρισης, όπως οι DoValue Greece, Cepal και Intrum, με στόχο να πιέζουν αφόρητα τους οφειλέτες και να εισπράττουν για λογαριασμό τους! Η απίστευτη παρανομία αυτή, αλλοδαπές εταιρίες να αγοράζουν δάνεια από τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας – τέσσερις τον αριθμό – και να μην έχουν ελληνικό ΑΦΜ, όπως ρητά και σαφέστατα ορίζει η ελληνική νομοθεσία, καταγγέλθηκε επώνυμα από τη δικηγορική εταιρία Παλάζης – Μαγγόλα, με την από 24/11/2023 επιστολή προς την ΑΑΔΕ, η οποία τους απάντησε επισήμως ότι συμφωνεί μαζί τους και έχουν απόλυτα δίκιο!


Εάν δεν υπάρξει μαζικό κίνημα κατά των πλειστηριασμών με σαφή ταξικό προσανατολισμό υπέρ λαϊκών στρωμάτων για την πρώτη κατοικία και μεσαίων/μικρών επιχειρηματιών για την προστασία του επαγγελματικού τους χώρου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο η μαζική απαλλοτρίωση της περιουσίας τών μεγάλων στρωμάτων του ελληνικού λάου και η μεταβίβασή της σε αλλοδαπά ή εγχώρια ολιγαρχικά χέρια όσον άφορα την πρώτη κατοικία αλλά και η απαλλοτρίωση δεκάδων χιλιάδων επαγγελματικών χώρων – γραφείων, βιοτεχνιών κλπ.– και η μεταβίβασή τους σε αλλοδαπά και ολιγαρχικά συμφέροντα. Δεν αλλάζει μόνο χέρια η ιδιωτική περιουσία της πρώτης κατοικίας άλλα και η επαγγελματική στέγη – Γραφεία, Καταστήματα, Βιοτεχνίες– που πλειστηριάζονται αντί πινακίου φακής.



Εάν δεν ξυπνήσει ο πάσχων από Μιθριδατισμό και Συβαριτισμό Νεοέλληνας ή «Ρωμιός της Παρακμής και του Εκφυλισμού», δεν θα αφανίζεται μόνο κάθε χρόνο λόγω υπογεννητικότητας ούτε θα «φεύγει το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του» χάνοντας την πρώτη του κατοικία, τώρα θα χάνει και τον χώρο εργασίας του, το μέσο βιοπορισμού του, το εργαλείο με το οποίο έβγαζε το ψωμάκι του. Έγινε κατανοητό, το εμπεδώσαμε: Τότε ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας γιατί η ηλιθιότητα και ο «κρετινισμός της ύπαρξης», έχουν κάποια όρια. Και δυστυχώς, τα όρια στενεύουν κάθε λεπτό !


 

 

 

ΥΓ. Τα δημοσιεύματα εναντίον των Funds προέρχονται απο την εφημερίδα της Αντι/συστημικής Δεξιάς «Δημοκρατία». Την ίδια ώρα η Πολιτικώς Ορθή «Αριστερά» ασχολείται με την σκηνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Οποία αντιστροφή ρόλων ! Εύγε και σ’ ανώτερα !

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP