Του Γιάννη Παπαμιχαήλ, καθηγητή Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Παντείου Ο Θύμιος ήταν «σύντροφος», όχι όμως μόνον με την έννοια του συναγωνιστή...
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011
Σεξουαλική παρενόχληση: Καταγγελία από νοσηλεύτρια
Αναδημοσιεύουμε μια σοβαρή καταγγελία Από Τρωκτικό-2 Στο τέλος αναδημοσιεύουμε και ένα δικό μας σχόλιο για το θέμα αυτό
Θέλω να σας περιγράψω μια κατάσταση που υπάρχει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θράκης με πάνω από 1000 εργαζόμενους. Είμαι νέα σχετικά νοσηλεύτρια και εργάζομαι σε μια κλινική αρκετά δύσκολη σε κάθε βάρδια. Ξεκίνησα με διάθεση και μαζί με τις συναδέλφους μου διατηρούσαμε μια επικοινωνία και παρέα μέσα και έξω από το νοσοκομείο. Από την αρχή ακόμα ένιωθα το επίμονο βλέμμα ενός συναδέλφου από άλλο τμήμα που συνήθως τον έβλεπα να βολτάρει στους διαδρόμους.
Είπα για την συμπεριφορά του στις φίλες μου και μου είπαν κι αυτές, ότι αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα.
Στις νυχτερινές βάρδιες ξεπετάγεται από σκοτεινούς θαλάμους και ακολουθεί με πρόστυχο τρόπο όποια συναντήσει, ενοχλεί με μηνύματα και τηλεφωνήματα σε ακατάλληλες ώρες όσες έκαναν το λάθος να του δώσουν τον αριθμό. Λέει στους γιατρούς για τις σεξουαλικές του δραστηριότητες μέσα στο νοσοκομείο! Νιώθω άσχημα και πολλές φορές το βράδυ φοβάμαι. Είπαμε να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά του.
Οι παλιότερες μας ενημέρωσαν ότι έχει ψηλές γνωριμίες μέσα στο νοσοκομείο που φτάνουν μέχρι τη διοίκηση. Ότι πολλές πέρασαν από το ντιβάνι του, μέχρι και σύζυγος μεγαλογιατρού. Δε θέλω να περάσω από το ντιβάνι του. Αλλά και δεν ξέρω τι να κάνω.
Είναι μόνιμος και ότι και να κάνουμε πιθανότερο είναι να εκτεθούμε εμείς παρά αυτός. Και το σπουδαιότερο το άφησα για το τέλος.
Είναι Αραβας, Ιορδανός, Αιγύπτιος ή κάτι τέτοιο.
Πώς διορίστηκε δεν ξέρω ούτε με αφορά. Όμως η πατρίδα μου του έδωσε δουλειά σε δημόσιο νοσοκομείο και αυτός όχι μόνο λουφάρει αλλά και θέλει με το ζόρι να μας π.. όλες!
Πρώτη φόρα γράφω στο διαδίκτυο. Οι φίλες μου μάλιστα μου λένε ότι όχι μόνο δε θα αλλάξει η κατάσταση αλλά και θα τον κάνω πιο μάγκα.
Δεν ξέρω τι θα γίνει ούτε με νοιάζει.
Αλλά για την μου ψυχική υγεία και για τη διάθεση να δουλέψω χωρίς να νιώθω την σκιά του είμαι διατιθειμενη να κάνω καταγγελειες οπού με φωτίσει ο θεός.
ΣΕΞOΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝOΧΛΗΣΗ
Η γυναίκα ζει κάτω από το μόνιμο φόβο της διάχυτης βίας. Καθημερινά και παντού βρίσκεται εκτεθειμένη σε άπειρες μορφές φυλετικής βίας: Στη γυναίκα αντανακλάται η βία στην πολλαπλή κοινωνική της διάσταση και σε όλη την ποικιλία των μορφών της.
Μια αχαλίνωτη μορφή βίας κατά των γυναικών είναι η σεξουαλική παρενόχληση: Ανεπιθύμητη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά με σεξουαλικό περιεχόμενο - από υπονοούμενο έως βιασμό.
Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι απλώς μια μορφή βίας που προσβάλλει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, είναι και μια απωθητική κατάχρηση εξουσίας: Αντανακλά τη διάκριση των φύλων και εκφράζει την ανισότητα ανάμεσα στα φύλα.
Εκεί όπου εκδηλώνεται η κατάχρηση της εξουσίας κατά των γυναικών σε όλο το πλάτος και εύρος της είναι ο χώρος εργασίας. Στο χώρο αυτόν ασκείται όλη η πολυεδρικότητα της βίας: Η ιεραρχημένη εξουσιαστική βία των εργοδοτών, των διευθυντών, των προϊσταμένων και η απλή φυλετική βία των συναδέλφων ή πελατών...
Αυτή η βία που διαχέεται παντού στο χώρο εργασίας εξαναγκάζει τη γυναίκα σε μια τέτοια «προσαρμογή» που της αλλοιώνει τη συμπεριφορά και ακρωτηριάζει τις δυνατότητες: Πρέπει να είναι υποταγμένη, υπάκουη, να μη διεκδικεί, να μην επιδεικνύει ξεχωριστές ικανότητες οι οποίες θα αμφισβητούν την εξουσία και την ανωτερότητα των ανδρών...
Oποιαδήποτε, βεβαίως, «προσαρμογή» όχι μόνο δεν «ελαττώνει» τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά την ενισχύει.
Το πιο συνηθισμένο σενάριο της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι τούτο: Στην αρχή ο άντρας δημιουργεί μια φιλική ατμόσφαιρα. Συνεχίζει με υπονοούμενα και διφορούμενες προτάσεις. Αν δεν «ανακοπεί» αυτή η πρώτη φάση περνάει σε ανοικτά σεξουαλικά πειράγματα και προτάσεις, χειρονομίες και πιέσεις, που συχνά καταλήγουν σε κανονική επίθεση...
Αν η γυναίκα επιμένει στην άρνηση, αρχίζει η φάση της εκδίκησης ανάλογα με το βαθμό εξουσίας που διαθέτει ο άντρας. Αρχίζουν οι προσβολές, οι συκοφαντίες, οι απορρίψεις, οι απειλές. Δημιουργείται ένα κλίμα ψυχολογικής εξόντωσης της γυναίκας, που συχνά την οδηγεί σε απόγνωση και στη συνέχεια σε παραίτηση.
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή βίας όχι μόνο «αισχρή», αλλά και φασίζουσα. Προτείνει μια εξευτελιστική εικόνα της γυναίκας σαν «τρύπα» και παράλληλα υπερτονίζει το ανδρικό πρότυπο κυριαρχίας: Μία συμπεριφορά και μία γλώσσα που είναι σημασιολογικά «φασιστική».
Ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη συναισθηματική ανεπάρκεια των αντρών, το φόβο τους και την ανικανότητά τους να αναπτύξουν σχέσεις πραγματικής επικοινωνίας και πληρότητας με το άλλο φύλο.
Η σεξουαλική παρενόχληση δίνει το στίγμα της «αρσενικής δυστυχίας». Μια δυστυχία που γίνεται ανεκτή με το ταπεινωτικό παιχνίδι της εχθρότητας κατά της γυναίκας. Ένα παιχνίδι που παίζεται με ιδιαίτερη ένταση από κείνους που έχουν και τα πιο μεγάλα ψυχικά προβλήματα...