Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Τα «μαργαριτάρια του Τσίπρα ή πώς «σκότωσε» την ελληνική γλώσσα*


 Σωρεία λαθών από τον πρωθυπουργό που στον προφορικό του λόγο... δεν το έχει

 Δεν έχουν τέλος τα γλωσσικά ατοπήματα του πρωθυπουργού ο οποίος πρόσφατα ζήτησε από βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον διορθώνουν αν κάνει κάποιο λάθος, όμως, αυτός είναι… αδιόρθωτος. Μέσα σε λίγα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας κατέρριψε το ρεκόρ γλωσσικών λαθών.
«Είμαστε ανοιχτοί, διάτρητοι …να έρθουν όλοι να δουν τους λογαριασμούς μας»,

είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου, θέλοντας προφανώς να πει ότι ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση είναι… διαφανείς.

Όπως αναφέρει το λεξικό ο ορισμός της λέξης διάτρητος σημαίνει αυτός που είναι γεμάτος τρύπες η πιο λαϊκά ο τρυπητός. Και μεταφορικά η λέξη χρησιμοποιείται για μια διατύπωση που είναι γεμάτη λογικά κενά.

Ο… μηχανικός Τσίπρας
που έχει κάνει και στροφή 360 μοιρών πέταξε πρόσφατα κι ένα ακόμη «μαργαριτάρι». Προφανώς δυσκολεύεται με… δύσκολες λέξεις και γι’ αυτό έκανε έναν νεολογισμό.

Μιλώντας για την κριτική που άσκησαν τα Μέσα Ενημέρωσης για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «τυμβωθηρία» (και όχι «τυμβωρυχία») από την πλευρά των «άλλοτε μεγάλων και σήμερα κίτρινων εφημερίδων».

Και τι να πει κανείς για τη… μεγάλη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την «πλατιά απεύθυνσή» του.

Σε πρόσφατη ομιλία του, αντί να πει «νεποτισμός» είπε διαφωτισμός, προφανώς διότι έξω από το κείμενο που του έχουν γράψει οι λογογράφοι του δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ελληνική γλώσσα με σεβασμό.

Πέραν
της άφθονης τροφής που έχουν προσφέρει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι κατά καιρούς ατυχέστατες διατυπώσεις του πρωθυπουργού, όπως «πλατιά απεύθυνση», «στροφή 360 μοιρών», «θα καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγέα», «έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας», «οι ακατάληπτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης», «η θρυλική για την επικινδυνότητα και την ταλαιπωρία που εξασφάλιζε εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών», φανερώνουν τόσο την έλλειψη γνώσης όσο και την έλλειψη διάθεσης από πλευράς του να καλύψει τα γλωσσικά αυτά κενά. 


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιαπρα για γλωσσα
Απογοητευτικές
είναι οι επιδόσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, στην οποία παραδόξως επιμένει, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις η προφορά του και η αδυναμία κατανόησης των όσων διαμείβονται με τους εκάστοτε συνομιλητές του τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. 


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιαπρα για γλωσσα
Πέραν του πρωθυπουργού,
και άλλα μέλη της κυβέρνησης αρέσκονται σε αυτόν τον ομολογουμένως ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, που θα μπορούσε να αποδοθεί ως γλώσσα ΣΥΡΙΖΑ: ο Παύλος Πολάκης με το ανεπανάληπτο «κόπι πάστε», η Έφη Αχτσιόγλου με το «Δεν μου διέσχισε το μυαλό ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό», η Κατερίνα Νοτοπούλου με τον «διευθύνων σύμβουλο» και το «να επανανοματοδοτήσουμε την πολιτική», ο Τάσος Πετρόπουλος με τα «φακ νιουζ».



*Τη συλλογή αυτή των γλωσσικών μαργαριταριών του Τσίπρα την πήραμε από δω:
https://www.in.gr/2019/04/19/politics/kyvernisi/ta-margaritaria-tou-tsipra-pos-skotose-tin-elliniki-glossa/
Στην ανωτέρω διεύθυνση υπάρχουν και βίντεο…


 Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=37155#37155

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP