Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Η μπαλάντα της εργατικής Πρωτομαγιάς

«οι φτωχοί δεν έχουν καμία ελπίδα, εκτός και αν οργανωθούν».



Ακούστε τη μελαγχολική μπαλάντα της εργατικής Πρωτομαγιάς
της Φλόρανς Ρις: Which side are you on?

Στο βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=_9Qlkx-qwaM


Ενημερωτικό σχόλιο:

Το 1931 οι μεταλλωρύχοι της πόλης Χάρλαν, κατεβαίνουν σε απεργία.
Οπλισμένοι χαφιέδες της ιδιοκτητών των ορυχείων οργώνουν την επαρχία, τρομοκρατώντας τα μέλη του σωματείου μεταλλωρύχων, ενώ στρέφουν το μίσος τους ιδιαίτερα ενάντια στους ηγέτες του κινήματος, τους οποίους και ξυλοφορτώνουν, φυλακίζουν αλλά και δολοφονούν.
Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, οι μεταλλωρύχοι παρουσιάζονται αποφασισμένοι και συνεχίζουν την απεργία, ενώ απαντούν με συγκρούσεις αλλά και δολοφονίες “χωροφυλάκων” και χαφιέδων.
Η κυρία Ρις στην οποία αποδίδονται οι στίχοι του “which side are you on” δεν έγραψε “αποστασιοποιημένη” τα λόγια αυτά. Ο άντρας της, ο Σαμ, ήταν ένας από τους ηγέτες του σωματείου.
Ο σερίφης του Χάρλαν J. H. Blair, ο οποίος απολαμβάνει ιδιαίτερης αναφοράς στο τραγούδι, μπήκε μαζί με τους άντρες του στο σπίτι της Ρις, ένα από τα βράδια της απεργίας, ψάχνοντας για τον άντρα της, όταν αυτή ήταν μόνη της με τα 7 παιδιά της. Έκαναν το σπίτι άνω-κάτω, ενώ όταν επιτέλους κατάλαβαν πως ο Σαμ δεν βρίσκεται κρυμμένος κάπου στο σπίτι, του έστησαν ενέδρα, περιμένοντάς τον να γυρίσει εκεί, ώστε να τον δολοφονήσουν εκεί.
Η κυρία Ρις, όσο οι άντρες του σερίφη περίμεναν τον άντρα της, έσκισε ένα χαρτί από το ημερολόγιο τοίχου που διατηρούσε και έγραψε στη λευκή του πλευρά τούς στίχους του “Which side are you on”.
Το τραγούδι διαδόθηκε πολύ γρήγορα και από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε απεργία στην οποία δεν υιοθετήθηκε τουλάχιστον σαν σύνθημα.
Δραματικά επίκαιρος σήμερα ο τελευταίος στίχος: «οι φτωχοί δεν έχουν καμία ελπίδα, εκτός και αν οργανωθούν».
Και μία τελευταία επισήμανση που δείχνει το πώς το κεφάλαιο εμπορεύεται τα πάντα, ακόμα και τους επαναστατικούς ύμνους και τα σύμβολα.
Στην Ελλάδα έγινε πασίγνωστο από μια διαφήμιση ουίσκι: Johnny Walker


Ανοίξτε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4456

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP