Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Είμαστε κάθε λέξη, κάθε άρθρο αυτού του μνημονίου!

 Γράφει: Σάκης Γαβρήλος

Σε ατμόσφαιρα κατατονίας και κατάθλιψης εκφώνησε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Όσοι τηλεθεατές άντεξαν να τον παρακολουθήσουν μέχρι τέλος στη διεκπεραίωση αυτού του άχαρου, ψυχοκαταναγκαστικού έργου, δύσκολα θα απέφυγαν τις μελαγχολικές συγκρίσεις.


Αιώνες μοιάζουν νάχουν περάσει από τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του ίδιου ανθρώπου- κι όμως μας χωρίζουν από τότε μόλις οκτώ μήνες...


Στην πραγματικότητα, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν εκφωνήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Παραδόθηκαν, το ίδιο απόγευμα, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον Γερούν Ντάισλεμπλουμ και εγκρίθηκαν από το Eurogroup.

Ήταν τα περίφημα 48 προπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των τριών δισ. Αυτό το πακέτο, μαζί με τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου, ήταν το πραγματικό, προσυμπεφωνημένο πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δεν είχε τη στοιχειώδη εντιμότητα να αναφερθεί σ' αυτά τα σκληρότατα μέτρα (φορολογική επιδρομή, ακρωτηριασμός συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κλπ) που θα κληθούν από αύριο το πρωί να υποστούν τα λαϊκά στρώματα.

Αντ' αυτού, διάβασε μια εκτενή, πληκτική έκθεση ιδεών και ματαίων πόθων, πασχίζοντας να βρει δύο – τρία μικρούτσικα, "φιλολαϊκά" μέτρα για να καταπραύνει τις ανησυχίες των πολιτών. Το μέγιστο που κατάφερε είναι η αναστολή του ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια μέχρι την... κατάθεση του προϋπολογισμού, δηλαδή για λίγες εβδομάδες!

Κι εδώ, ακόμη, έφτασε να εκλιπαρεί τη Νέα Δημοκρατία να του υποδείξει "ισοδύναμα" που θα γίνουν αποδεκτά από τους πιστωτές, μια και ο ίδιος και οι συνεργάτες του φαίνεται ότι δυσκολεύονται.

Επικίνδυνα απατηλή ήταν και η άλλη "κορώνα" του πρωθυπουργού, αναφορικά με τις τράπεζες: ότι, δηλαδή, θα αντικαταστήσει το διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών εκείνων που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με έξοδα του κράτους.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας μίλαγε για εθνικοποίηση των τραπεζών, θα επρόκειτο ασφαλώς για θετικό μέτρο- έστω κι αν ερχόταν με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Αλλά εδώ πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό: την αλλαγή των διοικήσεων με την ανακεφαλαιοποίηση την έχουν ήδη επιβάλει οι δανειστές μέσω του Μνημονίου, απλούστατα για να βάλουν στο χέρι τις ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών τις στρατηγικής σημασίας χρεωμένες επιχειρήσεις.

Ο Α. Τσίπρας και το επιτελείο του, σε συνενόνηση με την τρόικα, θα εμφανίσει ως δική του, "ριζοσπαστική" κίνηση την παράδοση των τραπεζών στον... ESM!

Όσο για το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του, με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να "επιστρέψει την εξουσία στο λαό", με αναθεώρηση του Συντάγματος, το μόνο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι δεν μπορεί κανείς να "επιστρέψει" κάτι που ήδη έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

Η πραγματική εξουσία έχει εκχωρηθεί στον Ύπατο Αρμοστή, Μάαρτεν Φερβέι και την ακολουθία του. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αποκτήσει κυριαρχία στον τόπο του μόνο αν ανατρέψει το ασφυκτικό καθεστώς της ξένης επιτροπείας, για να αναπνεύσει, επιτέλους, ελεύθερος.


ΠΗΓΗ:
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22317:programmatikes-tsipras&catid=81:kivernisi&Itemid=198

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP