Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η «δημοκρατική» ΕΕ αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα

grexitΠροεδρικό πραξικόπημα στην Πορτογαλία
Άλλο ένα επεισόδιο στον αντιδραστικό κατήφορο της ΕΕ. Ο Πορτογάλος πρόεδρος αποφάσισε να μην δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο φιλοαριστερό κόμμα (μην φανταστείτε κάνα επαναστατικό κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ είναι) λόγω νομισματικών θέσεων.


Έδωσε το χρίσμα στο κεντροδεξιό συνασπισμό του απερχόμενου προέδρου παρότι δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ενώ ο φιλοαριστερός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του προέδρου είναι πολύ διαφωτιστικές:

«Στα σαράντα χρόνια της δημοκρατίας, καμιά κυβέρνηση στην Πορτογαλία δεν στηρίχθηκε σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ζητούν την ακύρωση της συνθήκης της Λισαβώνας και του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως επίσης τη διάλυση της νομισματικής ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ''. Επίσης Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, το μέλλον της Πορτογαλίας θα είναι καταστροφικό».
Σας θυμίζει κάτι;

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις ανησυχίες του προέδρου οι αγορές και οι επενδυτές:
«Είναι καθήκον μου να κάνω τα πάντα για να αποφύγω να δοθούν λάθος σημάδια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές και αγορές».

Τέλος ο πρόεδρος δεν πρωτοτυπεί όταν κάνει έκκληση για συναίνεση. Κάλεσε τους σοσιαλιστές να έρθουν σε συνεννόηση με την κεντροδεξιά προκειμένου να δημιουργηθεί φιλοευρωπαϊκός πόλος χαρακτηρίζοντας και ακατανόητη τη στάση τους να μην συναινούν (αν είναι δυνατόν).

Συνοψίζουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες του προέδρου: Σημασία έχει η διατήρηση της Πορτογαλίας στην φυλακή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ευρώ τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις συνθήκες που οδήγησαν την Πορτογαλία σε μνημόνιο. Οι αγορές, οι επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (δηλαδή οι δανειστές) δεν πρέπει ούτε καν να ανησυχήσουν. Μην γίνει και στη Πορτογαλία κάνα δημοψήφισμα όπως και στην Ελλάδα και βγει κάποιο «αντιευρωπαϊκό» αποτέλεσμα το οποίο δεν θα εφαρμόσουμε όμως δεν πρέπει καν να μπούμε σε τέτοιες περιπέτειες ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει(κινήματα, εξεγέρσεις ταραχές).

Οι εκλογές, οι πλειοψηφίες, οι δημοκρατικές ελευθερίες έρχονται δεύτερες για να μην πούμε τελευταίες. Αυτό για όσους ειδικά στο παρελθόν είχαν παρανοήσει το τι είναι και το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για επίλογο παραθέτουμε τη δήλωση της Μέρκελ
η οποία χαρακτήρισε τη σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία πολύ αρνητική εξέλιξη. Αφιερωμένη ειδικά στους «αντιμνημονιακούς –αντιγερμανούς» αλλά υπέρ του ευρώ και της ΕΕ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι επουδενί δεν πιστεύουμε ότι η κεντροαριστερή συμμαχία έχει τα κότσια και τη διάθεση να οδηγήσει την Πορτογαλία εκτός ΕΕ, ευρώ, ΝΑΤΟ και να μην τηρήσει τις συνθήκες. Απλά στη σημερινή ΕΕ τέτοια πράγματα δεν επιτρέπεται ούτε καν να συζητιούνται πόσο μάλλον να αμφισβητούνται.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP