Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το αφήγημα (ήγουν ο ευφημισμός της προπαγάνδας)


Το αφήγημα (ήγουν ο ευφημισμός της προπαγάνδας) - Media
ΣΤΑΘΗΣ

Εν πρώτοις το πολυθρύλητο BBC. Για τους ευρωλιγούρηδες, αλλά και για πολλούς που δεν πολυασχολούνται, το BBC είναι ένα έγκυρο και αντικειμενικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Βεβαίως! Εις ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του Φόρεϊν Όφις είναι εξαιρετικά έγκυρο. Όπως με το «γουρούνι» τον Μιλόσεβιτς, τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα «χημικά» του Σαντάμ  Χουσεΐν, τα «χημικά» του Άσσαντ, την εξαγωγή δημοκρατίας στη Λιβύη ή την Ουκρανία, το Σχέδιο Ανάν και άλλα – σε όλα αυτά το BBC έχει σκίσει χασέδες από άποψη εγκυρότητας και αντικειμενικότητας.
  Κατά δεύτερον, αυτά που λέει το BBC για το «Μακεδονικό» είναι τα ίδια που λένε τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες εθνομηδενιστές, οι «εκσυγχρονιστές» και οι αριστεριστές.

  Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδιόλεκτο και η σημειολογία του εν λόγω μπιμπισιανού ρεπορτάζ, μοιάζει σαν υπαγορευμένο από εκείνους που χρόνια τώρα γράφουν στα ελληνικά ΜΜΕ τα ίδια δηλητηριώδη και ιοβόλα. Και τόσον ανιστόρητα, ώστε να διεκδικούν πάντα τη σοβαροφάνεια των τσιτατολόγων και των παραχαρακτών. Όπου μισά ψέματα, μισές αλήθειες συνθέτουν ένα παραμύθι παραμύθας. Πάντα χρήσιμο στον ιμπεριαλισμό. Και τον πόλεμο.
  Το Ουράνιο Τόξο έχει κατέβει κατ’ επανάληψιν στις εκλογές κι έχει εισπράξει 5 - 6.000 ψήφους. Στο έγκυρο ρεπορτάζ του BBC συγχέονται γλυκά οι εντυπώσεις όταν ομιλεί για 100.000 ψυχές – διότι οι εντυπώσεις (και μάλιστα οι πρώτες εντυπώσεις) είναι το βασικό εργαλείο της προπαγάνδας – κι άντε μετά εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας του Πύρου στο Χάνι της Γραβιάς.
  Πριν λοιπόν αλέκτορα φωνήσαι, το φιδάκι του αλυτρωτισμού που έσπασε το αυγό του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έσκασε μύτη στην οικουμένη κι άρχισε να χύνει το δηλητήριο του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας.
  Ό,τι και να λέμε εμείς οι εντυπώσεις μένουν.
  Στην Ευρώπη λοιπόν του 2019 επανεμφανίζεται το Ανατολικό Ζήτημα όχι (εις ό,τι μας αφορά) με την ανεμελιά του Τσίπρα, αλλά με τη φροντίδα του. Η κοινή γνώμη στη Δύση (τουλάχιστον) θα μείνει με την εντύπωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει σλαβομακεδονική εθνική μειονότητα που καταπιέζεται. Με τις υγείες μας.
Και όπως προσφάτως είπε ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, στην Ελλάδα «η Ελληνική σημαία είναι περίπου απαγορευμένη». Την  ίδια ώρα ο Τσίπρας με τις ευλογίες της Αγίας Τριάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης – πείτε  το και Τρόικα Εσωτερικού – ρίχνει γέφυρα σε Κεντροαριστερούς, όπως οι Μπίστης, Λιάκος, Ρεπούση, συνηθισμένους να συνωστίζονται στα πρόθυρα των εξουσιών (Σημίτη, Γιωργάκη, Πάιατ και άλλων) καθώς και να συνωθούνται ποιος θα πρωτομπεί στην Αυλή των Θαυμάτων όπου οι σαλτιμπάγκοι μεταμορφίζονται για νέους ρόλους «Σαλτιμπάγκοι» – βαρύς χαρακτηρισμός θα μου πείτε! Ρωτήστε την κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, τα ακαδημαϊκά προσόντα της οποίας την οδήγησαν να γράψει βιβλίο - ύμνο στον κ. Ερντογάν, τον οποίο παρουσίαζε ούτε λίγο ούτε πολύ ως τον Θωμά Τζέφερσον της Τουρκίας. Το βιβλίο βεβαίως απεσύρθη αιδημόνως λίγο πριν να κυκλοφορήσει, καθώς ο Ερντογάν άρχισε να μπουζουριάζει τη μισή Τουρκία, πλην όμως δεν απεσύρθη η Σία, ούτε την απέσυραν, αλλά αντιθέτως ο Τσίπρας την (επανα)τοποθέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Με τη Σία και τον κ. Κατρούγκαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών η επόμενη NAVTEX που θα εκδώσει η Τουρκία θα συμπεριλαμβάνει και τη Σικελία, διότι εκεί κάποτε έκειτο μεγάλο μέρος της Μεγάλης Ελλάδας, ενώ σήμερα την κατοικούν Ιταλοί εθνικιστές και άλλοι αγριάνθρωποι. Σας φαίνεται υπερβολή κάτι τέτοιο, μάλιστα σατιρική αδεία; Μάλιστα!
Αυτές τις ημέρες με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ο κ. Ερντογάν κάνει πρόβα της θεωρίας ή μάλλον του δόγματος «των 2,5 πολέμων». Πράγμα το οποίον ο νεόκοπος Υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης χαρακτηρίζει «συνήθη εκπαιδευτική δραστηριότητα». Και για να μη μας μένει καμιά αμφιβολία για την πολιτική Κατευνασμού που αίφνης ακολουθεί ο διακεκριμένος στρατιωτικός, συμπληρώνει ο ίδιος: «τα μέτρα εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».
  Όμως, και τα ψάρια μεταξύ Καλλίπολης - Καστελόριζου γνωρίζουν ότι αυτά τα περίφημα μέτρα εμπιστοσύνης ουδέποτε οικοδομήθηκαν με κάποιο αποτέλεσμα, ενώ καθ’ όσον τελούν εν υπνώσει, η Τουρκία προσθέτει διεκδικήσεις ή δημιουργεί ακόμα τετελεσμένα.
  Η Αγγλική κοινή γνώμη – το μεγάλο μέρος της – χρειάσθηκε δέκα χρόνια (κι εκατοντάδες Άγγλους νεκρούς στρατιώτες) για να καταλάβει ότι ο κ. Μπλαιρ, η ΜΙ6, το έγκυρο BBC και τα άλλα εξαρτημένα ΜΜΕ έλεγαν ψέματα για τα χημικά του Σαντάμ. Αλλά, και όταν επιτέλους κατάλαβαν όσοι κατάλαβαν, η αρχική εντύπωση παρέμεινε εδραία και κυρίαρχη. Ακόμα και στο υποσυνείδητο όσων κατάλαβαν. Αυτή είναι η δύναμη της προπαγάνδας – κατά κόσμον του αφηγήματος (του κάθε μαλάκα). Είτε είναι ο Βρετανός Πρωθυπουργός είτε η ΜΙ6, είτε ο Έλλην ευρωλιγούρης που ομνύει στο BBC.
  Αυτήν ακριβώς την «πρώτη εντύπωση» διαδίδει τώρα στην οικουμένη το BBC, εντύπωση που θα βρίσκουμε μπροστά μας για πολλές – φοβάμαι – δεκαετίες. Και αν για εμάς εδώ η φιλοσκοπιανή προπαγάνδα των εθνομηδενιστών είναι περσινά ξινά σταφύλια, η προπαγάνδα  διά του BBC είναι φρέσκο πολεμοκάπηλο προϊόν που σε συνδυασμό με την εικόνα των «τεμπέληδων και διεφθαρμένων» Ελλήνων οι οποίοι κατάντησαν στα Μνημόνια που τους αξίζουν δημιουργεί ένα κοκτέιλ απαξίας σφόδρα χρήσιμο στη γεωστρατηγική του ιμπεριαλισμού.  

ΠΗΓΗ:
http://www.topontiki.gr/article/311647/afigima-igoyn-o-eyfimismos-tis-propagandas

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP