Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΧΡΗΣΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ* 

Δεν θα ήθελα με μια απλή αναφορά στην απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ να καθαρίσω με το ζήτημα της εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, παρότι η απόφαση, με σαφή τρόπο, αποκλείει τέτοιες συνεργασίες με όσους ψήφισαν και εφάρμοσαν τις πολιτικές των μνημονίων.
Θεωρώ ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε μια τέτοια συνεδριακή απόφαση θα ήταν άχρηστη και επικίνδυνη η εκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ.


Η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε το 2010 από στελέχη του ΣΥΝ που αποχώρησαν από το κόμμα τους γιατί δεν συμφωνούσαν με την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδίασαν και εφάρμοσαν μια πολιτική που αφού πέρασε από τη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τη στήριξη και εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών κατέληξε να επιβραβεύεται από το λαό με τα ποσοστά που πήρε η ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές ή, ακόμα χειρότερα, αυτά που λαμβάνει στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Δεν γνωρίζω αν κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν σ’ αυτά τα πενιχρά ποσοστά που καταγράφει η ΔΗΜΑΡ και σκέφτονται γι αυτό να τη βάλουν στα ψηφοδέλτια του.

Ξέρω όμως πολύ καλά ότι θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά που αυτός θα χάσει εξαιτίας τέτοιων συμμετοχών οι οποίες στέλνουν το μήνυμα πως όσους βγάζει ο λαός από την πόρτα τους βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από το παράθυρο.

Συνεπώς, από αριθμητική άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο απώλειες μπορεί να περιμένει από τέτοιες συμμετοχές. Είναι απόλυτα άχρηστη η εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και, επιπλέον, τον εκθέτει στον κίνδυνο απώλειας ψήφων.

Από πολιτική τώρα άποψη η συνεργασία αυτή είναι απόλυτα επικίνδυνη. Διότι μέρες ή έστω λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα βρεθεί, όπως και να έχει, στην ανάγκη να επιλέξει ανάμεσα στη σύγκρουση ή την οπισθοχώρηση. Ποιος θα είναι τότε ο ρόλος εκείνων που λίγους μήνες πριν ψήφιζαν και εφάρμοζαν, στην πλάτη του λαού μας, τις μνημονιακές πολιτικές και σήμερα ακόμη θέτουν ως κόκκινη γραμμή το «όχι σε μονομερείς ενέργειες»;

Σε κάθε βήμα ενδεχόμενης σύγκρουσης θα πρέπει να συμφωνούν και εκείνοι που συνέπραξαν σε πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα ανατρέψει.


Συνεπώς η παρουσία τέτοιων στελεχών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εκθέτει συνεχώς το ΣΥΡΙΖΑ στον κίνδυνο της αστάθειας και της υποχώρησης.

Ελπίζω πως τέτοιου είδους εκλογική συνεργασία δεν θα υπάρξει τελικά διότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν την εφαρμογή των προγραμματικών του θέσεων, ενώ η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ μόνο άλλοθι για υποχώρηση από αυτές μπορεί να του προσφέρει.


* Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014


ΠΗΓΗ:
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18993:mpadogiannis-dimar-syriza&catid=83:aristera&Itemid=200

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP