Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

40ήμερο Μνημόσυνο του Θύμιου Παπανικολάου

 

Τελέστηκε το  Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021, σε στενό κύκλο λόγω μέτρων, το 40ήμερο Μνημόσυνο του Θύμιου Παπανικολάου, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Κοιμητηρίου Κηφισιάς. Από την οικογένειά του λάβαμε τα ακόλουθα μηνύματα:

Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για τη συμμετοχή στη θλίψη μας που τιμά τη μνήμη του αγαπημένου μας Θύμιου

Η οικογένειά του, οι φίλοι και σύντροφοι
 
Παραθέτουμε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό γραμμένο στις 17/11/2008 καθώς και κάποια συνοπτικά ιστορικά στοιχεία πολιτικής δραστηριότητας, γραμμένα από τον ίδιο στις 17/11/2008.
 
 Βιογραφικό
 


Ο Θύμιος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1944 στη Σκαλούλα Δωρίδος.  Σπούδασε στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και ζει στην Αθήνα. Συμμετέχει ενεργητικά στα αριστερά κινήματα από την εποχή των Λαμπράκηδων χωρίς να έχει ενταχθεί σε κάποιο κόμμα. Στη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε για αντιδικτατορική δράση. Το 1970 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Νέοι Στόχοι» και αμέσως μετά εξέδωσε  το πολιτικό περιοδικό Νέοι Στόχοι το οποίο έκλεισε σύντομα μετά από διώξεις. Στην εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 υπήρξε μέχρι τέλους μέσα στο Πολυτεχνείο. Μετά την πτώση της χούντας εξέδωσε εκ νέου το περιοδικό Νέοι Στόχοι και το 1980 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Θεωρία». Ασχολήθηκε με την προώθηση της κλασικής και σύγχρονης μαρξιστικής σκέψης.

Από το 1983 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος (πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και κριτικός βιβλίου) σε εφημερίδες, περιοδικά και στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Μελετά και γράφει για τα προβλήματα της πολιτικής, της κοινωνικής ψυχολογίας και της αισθητικής. Από το 2005 εκδίδει το περιοδικό Ρεσάλτο.  Είναι πατέρας 4 παιδιών.
 
Συνοπτικά ιστορικά στοιχεία πολιτικής δραστηριότητας
 
1965:  «Νεολαία Λαμπράκη».
1967: Στην αντιδικτατορική οργάνωση (τροτσκιστικής προέλευσης) ΔΕΑ (Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης). Συλλαμβάνεται τις 3-9-67, καταδικάζεται 10 χρόνια και αποφυλακίζεται μετά από ένα χρόνο με αναστολή.
1970: Ιδρύει τον εκδοτικό οίκο «Νέοι Στόχοι», για την προώθηση της κλασικής και σύγχρονης μαρξιστικής σκέψης.
1971: Εκδότης και αρθρογράφος του πρώτου πολιτικού περιοδικού με τον τίτλο Νέοι Στόχοι. Διακόπτεται η έκδοση το 1973 με επέμβαση της ΕΣΑ.
Νοέμβρης 73: Ενεργητική συμμετοχή στο Πολυτεχνείο...
1974: Ιδρύει την τροτσκιστική οργάνωση Κομμουνιστικός Επαναστατικός Σύνδεσμος (ΚΕΣ) και επανεκδίδεται ως έντυπο της οργάνωσης το περιοδικό Νέοι Στόχοι. Η οργάνωση που είχε μια μεγάλη ιδεολογική κυρίως παρέμβαση και ένα αξιόλογο στελεχικό δυναμικό διανοουμένων, αρνούμενη τη σεχταροποίησή της διαλύθηκε στα τέλη του 1977.
1980: Ιδρύει τον εκδοτικό οίκο με την επωνυμία «Θεωρία».
1982-89: Πολιτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Έθνος και κριτικός βιβλίου στο περιοδικό Εικόνες.
 
Τον Οκτώβριο του ’89 εκδιώκεται από το Έθνος ……[με αφορμή τη γνωστή υπόθεση Κοροβέση, στην οποία τάχθηκε υπέρ του Κοροβέση]. Μετά από μερικούς μήνες απολύεται και από την ελληνική ραδιοφωνία όπου δούλευε ως πολιτικός συντάκτης στο Β΄ Πρόγραμμα.
1994-96. Επανέρχεται στην Ραδιοφωνία ως υπεύθυνος παραγωγής και παρουσίασης της τρίωρης καθημερινής, μεσημβρινής ραδιοεφημερίδας. Με την ανάληψη του Σημίτη εκδιώκεται αμέσως: εποχή Τζαννετάκου.
ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Από την πρώτη ημέρα της έκδοσή της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001 που έκλεισε: πολιτικός αρθρογράφος.
2003: 20 ημέρες στην εφημερίδα του Τράγκα, Ποστ.

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεργάστηκε με άρθρα του και συνεντεύξεις με τα περιοδικά: Διαβάζω, Τομές, Σχολιαστής, Ένα, Τέχνες και Γράμματα, Νέμεσις, κ.ά.

Υ.Γ. Το 1999 πέρασε για ένα πολύ μικρό διάστημα από την τροτσκιστική οργάνωση ΟΚΔΕ. Ήρθε σε κάθετη ρήξη στον πόλεμο κατά της Σερβίας και αποχώρησε.*
Το πρώτο τεύχος του ΡΕΣΑΛΤΟ κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2005.
 
*Σημ. Ρεσάλτο: Απ’ ό,τι διηγείτο, φεύγοντας είπε: Δεν έχω υπόψη μου να χειροκροτήσω το ΝΑΤΟ  και τον Πάπα.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP