Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει, ο λαός υποφέρει

Αναγνώστης

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας με το χαμόγελο στα χείλη να δηλώνει βέβαιος πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας», ωστόσο ο ελληνικός λαός δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος, σημειώνει ο βρετανικός «Guardian» σε εκτενές ρεπορτάζ του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση»

αναφέρει η Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στη Λέσχη Αλληλεγγύης, η οποία ετοιμάζει πακέτα φαγητού για τους απόρους. «Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή» συμπληρώνει.

«Πείτε μου πώς μπορεί κάποιος να επιβιώσει με βασικό μισθό 390 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;» διερωτάται.

Στον «Guardian» μίλησε και η 68χρονη συνταξιούχος, πρώην κομμώτρια, Χρύσα Χριστοδουλάκη.
Έπειτα από 45 χρόνια δουλειά, έπαιρνε μια καλή σύνταξη στα 1.750 ευρώ. «Αρχικά την έκοψαν στα 1.430 ευρώ και τώρα παίρνω 960 ευρώ» αναφέρει και με λύπη δηλώνει ότι τα όνειρά της να ζήσει με τον άνδρα της στην Κρήτη μετά τη σύνταξη γκρεμίστηκαν: Παρόλο, λοιπόν, που είναι συνταξιούχος, συνεχίζει να δουλεύει για να βοηθήσει και τα παιδιά της που είναι άνεργα. «Οι Έλληνες δεν βλέπουν πια φως στο τούνελ. Δεν πιστεύουν τίποτα, αν δεν το δουν με τα μάτια τους» σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ του ο «Guardian» αναφέρεται στον Δήμο Καισαριανής, όπου οι κάτοικοι «προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα». Η υπεύθυνη του αρμόδιου γραφείου κοινωνικών παροχών Μαριλένα Χριστοδούλου είναι ξεκάθαρη: «Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει δραματικά. Η κρίση έχει κρατήσει τόσο πολύ, που ακόμα κι εκείνοι που στην αρχή μπορούσαν να βοηθήσουν, τώρα έχουν ανάγκη βοήθειας. Έχουμε 367 ανθρώπους στον δήμο που χρειάζονται βοήθεια και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά».

«Ο κόσμος δεν βλέπει κανένα φως στο τούνελ. Πλέον δεν πιστεύουν τίποτα, μέχρι να το δουν μπροστά στα μάτια τους να πραγματοποιείται» προσθέτει.

Στον Κεραμικό, ο πατέρας Ιγνάτιος διατηρεί με δυσκολία ακόμη μία δομή κοινωνικής βοήθειας, που φιλοξενεί αστέγους και παρέχει δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα αλλά και εγκαταστάσεις για να μελετούν τα παιδιά.

Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει τη γήρανση του πληθυσμού η πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, συνδέοντας το κοινωνικό αυτό φαινόμενο με τις συντάξεις και την δημοσιονομική ισορροπία.

Η έκθεση τονίζει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους τομείς των εσόδων -όπως η μεγέθυνση της φορολογικής βάσης και η αύξηση της φορολογίας- και τις περικοπές των δαπανών σε μισθούς, συντάξεις και παροχή ιατροφαρμακευτικής αγωγής ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, η «βόμβα» μπορεί μακροπρόθεσμα να ανατρέψει άρδην την δημοσιονομική ισορροπία.

Η γήρανση επηρεάζει αρνητικά τα δημοσιονομικά μεγέθη μιας χώρας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων σε σχέση με αυτούς που εργάζονται λόγο της διαρκούς αυξανομένης ανεργίας.Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για συντάξεις αυξάνονται ενώ μειώνονται οι εισφορές.

Οι δημογραφικές προβλέψεις για τη χώρα μας είναι μάλλον (σίγουρα) μελανές. Καθώς όσες δουλειές υπάρχουν ακόμα περνούν στα χέρια των φτηνών λαθρομεταναστών, και προβλέπετε σε λίγα χρόνια ο έλληνας εργαζόμενος να βλέπει με το κιάλι την προοπτική να ξαναεργαστεί είναι οριστικά άνεργος στις στρατιές των ανέργων χωρίς καμία ελπίδα να ξαναβρεί εργασία. Οι συντάξεις να μειώνονται διαρκώς όπως και το προσδόκιμο ζωής. .

Το δε χρέος της Ελλάδας να αυξάνει διαρκώς παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού. Στα χρόνια των μνημονίων το χρέος να έχει φτάσει άνω του 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 και το ΑΕΠ να έχει μειωθεί στο 30%, ενώ στην 4ετή περίοδο της χιτλερικής γερμανικής κατοχής να μην είχε υπερβεί το 20%.

Μια βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου. Μιας φρίκης δίχως πάτο. Εκτός αν επαναστατήσουμε και αλλάξουμε εκ βάθρων το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που έκλεισε τον κύκλο του, ακόμα και αυτής της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, με αποτέλεσμα χειρότερο και από την εκμετάλλευση να είναι η απουσία της εκμετάλλευσης.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP