Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το τρίτο μνημόνιο θεωρεί «νεόπλουτους» όσους έχουν εισόδημα 1.500 ευρώ το μήνα!- Αυτοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό...

Του Νάσου Νασόπουλου

Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα
Προ της εποχής των μνημονίων, στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» τοποθετούνταν όσοι είχαν ετήσια εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή, μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ.

Τα μνημόνια 1 και 2, «λεηλάτησαν» αυτή την κατηγορία πολιτών, με μεγάλες μειώσεις μισθών και εξαντλητική φορολογία.


Παράλληλα, άφησαν πίσω τους κοινωνικά ερείπια, προκαλώντας 1,5 εκατομμύριο ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες πάμφτωχους πολίτες, οι οποίοι συνωστίζονταν στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε άλλες δράσεις δωρεάν διάθεσης τροφίμων για να επιζήσουν.

Το μνημόνιο 3, εισάγει μια εξόχως ενδιαφέρουσα καινοτομία: αναγορεύει σε «μεσαία τάξη» όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα (αυτοί, προ κρίσης, θεωρούνταν ότι μόλις και κάλυπταν το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης).

Αυτή η κατηγορία πολιτών καλείται πλέον να καταβάλει νέους εξαντλητικούς φόρους για να εξοικονομηθούν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.


Ωστόσο, δεν θα έχουν καλύτερη μεταχείριση και ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς πολίτες με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο, αλλά αν έχουν εισόδημα 9.001 ευρώ, θα καταβάλλουν φόρο 2.100 ευρώ! Πλέον, φτωχός θωρείσαι αν είσαι άστεγος, ή σιτίζεσαι στα λαϊκά συσσίτια (φωτό). Αν έχεις έστω κι ένα μικρό εισόδημα, μπάινεις στο στόχαστρο της εφορίας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπνέει το τρίτο μνημόνιο και γίνεται πλέον ξεκάθαρο ποιους εννοούσαν «έχοντες» οι επιτελείς της κυβέρνησης, όταν, προεκλογικώς, υπόσχονταν «δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Και φυσικά, με αυτή τη φιλοσοφία, το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν κατά πολύ οι νεόπτωχοι, όπως έγινε και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Φυσικά,
όποιος έχει μηδενικό εισόδημα λόγω ανεργίας, είναι λογικό να θεωρεί «προνομιούχο» αυτόν που παίρνει έστω και 500 ευρώ το μήνα.

Και συνήθως οι κυβερνήσεις αυτό κάνουν:
επιχειρούν να στρέψουν την μία κοινωνικά ομάδα εναντίον της άλλης, αναδεικνύοντας τα «προνόμια» που έχουν κάποιοι πολίτες έναντι κάποιων άλλων. Και διαφημίζουν ως «προνόμια» τους μισθούς των 500, 700 και 1.000 ευρώ.

Έ, αν το όραμά μας είναι μια Ελλάδα που όλοι οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν μισθό Βουλγαρίας, 300 ευρώ και αυτό θα το αποκαλούμε «κοινωνική δικαιοσύνη» (επειδή τον λαμβάνουν, όλοι), τότε οραματιζόμαστε έναν εφιάλτη…

Ο ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Από τα τέλη του μήνα ξεκινά η φοροκαταιγίδα,
ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι νέοι φόροι που θα ισχύσουν το 2016. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και του συμπληρωματικού φόρου πολυτελείας για όσους έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.

Όσοι εκ των τελευταίων
πλήρωσαν νωρίτερα τον φόρο έχουν ήδη λάβει συμπληρωματικά εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας που έχει αυξηθεί από 10% σε 13%.

Μέσα στον Οκτώβριο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν επίσης οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, καθώς με το τρίτο μνημόνιο έχει διπλασιαστεί η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες.

Τον ίδιο μήνα αναρτώνται
στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται επίσης ο ΦΠΑ στα νησιά. Η πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση τη Δευτέρα. Στα νησιά η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%, στα ξενοδοχεία από 6% σε 13%.

Από τις 12 Οκτωβρίου δίνεται συνέχεια στο σίριαλ των φόρων, καθώς αναρτώνται στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος του μήνα. Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Έρχονται επίσης αυτόματες κατασχέσεις
για όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ μειώνεται και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1500 στα 1000 ευρώ.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%. Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά. Οι αγρότες θα βρεθούν εκ νέου στο στόχαστρο της εφορίας με το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από το 13% στο 20%, Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.

Όσο για τις νέες κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος; Η αναπροσαρμογή αναμένεται να ρίξει το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, «μεσαία» εισοδήματα πλέον, θα θεωρούνται, όπως όλα δείχνουν, τα 1.500 ευρώ το μήνα!


ΠΗΓΗ:
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/355377

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP