Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Οι προσπάθειες να μπουν εμπόδια στη διαμαρτυρία των εν ενεργεία στρατιωτικών

Γράφει: Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ε.α. ΠΝ
Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)



Είναι φανερή η προσπάθεια του συστήματος, να βάλει εμπόδια με κάθε τρόπο στην διαμαρτυρία των εν ενεργεία στρατιωτικών στο δρόμο και ειδικότερα στην κοινή τους διαμαρτυρία με τους εν αποστρατεία συναδέλφους τους. Στην προσπάθεια αυτή μεταχειρίστηκε αρχικά νουθεσίες από τις Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών (ΝΠΔΔ), που έφθαναν μέχρι και στο να αποφεύγονται στις ανακοινώσεις λέξεις, όπως άκουσον - άκουσον «λαός», «αγώνες» κλπ!!!!!!

Κατά «σύμπτωση»
οι ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ μαζί με κάποιους ακόμη φορείς, διαφώνησαν με την κοινή κάθοδο εε – εα. (Σημείωση: σε δημοσιευμένο κείμενο του ίδιου υπογράφοντα από 26/8/12 είχαν προβλεφθεί με ακρίβεια όλα τα τερτίπια των ΕΑΑ).

Παρά τις όποιες προσπάθειες, δέκα φορείς πραγματοποίησαν κοινές κινητοποιήσεις εε – εα στρατιωτικών στις 12/9/12!


Έτσι έγινε πράξη η πρώτη μεγαλειώδης διαδήλωση της συγκεκριμένης μορφής με επιτυχία,
και με μεγάλο μέρος των εε να φέρουν στολή! Η συμμετοχή δεν ανακόπηκε ούτε από την χωριστή συγκέντρωση (19/9/12) των τριών ΕΑΑ, που ανακοινώθηκε, μια μέρα μετά από την ανακοίνωση για την 12η.

Αφού οι άλλες προσπάθειες του συστήματος απέτυχαν,
επιστρατεύτηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ. Παραμονή της γενικής απεργίας της 26/9/12, η στρατιωτική ηγεσία εξέδωσε «φιρμάνι» με νουθεσίες, για τον τρόπο που πρέπει να φέρεται η στολή κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Οι στρατιωτικοί βέβαια ουδόλως σχεδίαζαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εκείνης της μέρας. Έτσι θα πήγαινε χαμένη η προσπάθεια της ηγεσίας, οπότε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τις μέρες που ακολούθησαν συνεχίστηκαν οι απειλές - απαγορεύσεις γύρω από την στολή. Η τελευταία πράξη στη προσπάθεια ελέγχου του «μετώπου» εε & εα στελεχών άρχισε πρόσφατα, με προσκλήσεις φορέων αποστράτων από την πολιτική ηγεσία, για συζήτηση γύρω από τα … Μετοχικά Ταμεία! Μεταξύ άλλων κλήθηκαν και φορείς ΝΠΙΔ, που μέχρι χτες ήταν σε άγνοια από πλευράς υπουργείου! Τυχαίο;;

Ειδικά τα εν ενεργεία στελέχη,
που συμμετείχαν στην συγκέντρωση και την πορεία της 12ης Σεπ. 2012 επέδειξαν ωριμότητα και ευπρέπεια τέτοια, όση ακριβώς επιβάλλει η ιδιότητα τους. Με την απλή παρουσία τους διαδήλωσαν ενάντια στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και των οικογενειών τους, χωρίς «να ανοίξει μύτη», χωρίς έκτροπα! Με-τρη-με-να! Οργανωμένα! Τα παραπτώματα γύρω από τη στολή ήσαν ελάχιστα. Τα συνηθισμένα θα λέγαμε. Κανείς φυσικά δεν ισχυρίστηκε, ότι η στολή δεν πρέπει να φέρεται αξιοπρεπώς, όποτε και αν φέρεται! Τότε προς τι οι προτροπές του Α/ΓΕΕΘΑ;

Στόχος των απειλών του αρχηγού,
που εκφράζει προφανώς απόψεις της πολιτικής ηγεσίας, είναι να μη κατέβουν τα εε στελέχη στο δρόμο, μαζί με τον υπόλοιπο λαό επιδεικνύοντας, με την στολή, την ιδιότητα τους! Δεν μπορεί να απαγορεύσουν την διαμαρτυρία – που είναι δικαίωμα κάθε πολίτη- αλλά τους θέλουν να μη γίνεται εμφανής η παρουσία τους! Επομένως το πρόβλημα είναι η στολή! Γιατί αν οι απόστρατοι χειροκροτήθηκαν από τον λαό σε μια από τις πρώτες πορείες τους, μπορεί να φανταστεί ο καθένας, τι θα συμβεί, αν οι στρατιωτικοί με στολή βρεθούν στο δρόμο μαζί με τον υπόλοιπο λαό και τα ίδια μ΄ αυτόν αιτήματα! Αυτό είναι που θέλει να αποφευχθεί με κάθε θυσία, η κυβέρνηση!

Η στρατιωτική ηγεσία, νομίζουμε, ότι οφείλει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, σχετικά με την μέχρι σήμερα στάση της. Απαντήστε λοιπόν κύριε αρχηγέ:

• Είναι αλήθεια, αυτό που γράφτηκε, ότι θα «πάρετε κεφάλια»;
• Έτσι θέλετε τα στελέχη σας: μουγκά, χωρίς δικαιώματα, απομονωμένα από τον υπόλοιπο λαό, τα παιδιά τους συγγενείς και φίλους, τους γείτονες και επιπλέον φοβισμένα από απειλές ;
• Αναγνωρίζετε ή όχι ότι έχουν πρόβλημα επιβίωσης;
• Ενδιαφερθήκατε γι΄ αυτό και τι κάνατε για να το λύσετε; Τα ισοδύναμα που προτείνατε (αν προτείνατε) μήπως; Δηλαδή στη λογική της τρόικας και της κυβέρνησης αποδεχτήκατε μια ακόμα περικοπή, που αντί για άλφα θα είναι βήτα; Έτσι νομίζετε, ότι κάνατε το χρέος σας;
• Μήπως λύσατε το πρόβλημα των στελεχών με τα συσσίτια ελεημοσύνης ή μήπως με τις ευκολίες στα δάνεια τους;


Αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούσατε κύριε!
Όμως στις δύσκολες στιγμές που περνούν, οι υφιστάμενοι σας περιμένουν από τον ηγέτη τους πολλά ! Περιμένουν να σας δουν μπροστάρη, όχι μεμψίμοιρο λοχία υπηρεσίας! Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο! Κι εσείς είστε ο ηγέτης του στρατεύματος!

• Θα ανεχτείτε να βλέπετε άδεια την καραβάνα και το παγούρι του στρατιώτη σας και των παιδιών του; Είμαστε σίγουροι πως όχι!
• Θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων; Αν δεν μπορείτε, ή δεν σας επιτρέπεται, σταθείτε στην άκρη! Μη βάζετε εμπόδια στη δίκαιη και νόμιμη δράση των υφισταμένων σας!


Απαντήστε τελικά κύριε αρχηγέ,

τα αιτήματα των υφισταμένων σας είναι δίκαια ή άδικα; Αυτό είναι το βασικό ζήτημα και όχι αν φέρουν την στολή και πως!

Με την ευκαιρία,
πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε επίσης, τι σας είπαν οι συνάδελφοι σας αρχηγοί κατά την τελευταία σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ο Πορτογάλος, ο Ισπανός, αλλά και οι άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί που οι χώρες τους διαθέτουν συνδικαλιστικό κίνημα στρατιωτικών δεκαετίες τώρα! Άραγε σας συνέστησαν να αναλάβετε ρόλο στρατονόμου;;

Απαντήστε κύριε αρχηγέ!!


30/9/2012


  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP