Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κάτω τα χέρια από τη Συρία!


Με τη ρωσική επέμβαση να έχει γείρει σε μεγάλο βαθμό την πλάστιγγα υπέρ της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, με περιοχές στρατηγικής σημασίας να απελευθερώνονται από την κατοχή της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και με τους διαδρόμους εφοδιασμού της αντιπολίτευσης να κόβονται, ο στόχος της Δυτικής Αυτοκρατορίας για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία καθίσταται ολοένα και πιο μακρινός, προκαλώντας διχόνοια στα επιτελεία και τους συμμάχους του και οδηγώντας τους σε κινήσεις απελπισίας.

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, βασικοί αρμοί της Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή αλλά και πυλώνες στήριξης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και του ISIS, δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσσαντ, πρέπει να ανατραπεί.

Η Τουρκία ανησυχεί επίσης ιδιαίτερα και για την ισχυροποίηση των Κούρδων στη βόρεια Συρία, που καταλαμβάνουν εδάφη της αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν ενδείξεις ότι οι δύο αυτές χώρες ετοιμάζουν εισβολή στο έδαφος της Συρίας κάτω από το ψεύτικο πρόσχημα της πάλης ενάντια στο ISIS. Η εισβολή αυτή φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Ο τούρκικος στρατός έπληξε το Σάββατο με πυροβολικό θέσεις του συριακού στρατού και των Κούρδων της Συρίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για μαζική επιστράτευση και ανάπτυξη χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νταβούτογλου, έστειλε τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας να εγκαταλείψουν την Αζάζ, μια περιοχή που κατέλαβαν πρόσφατα, διαφορετικά η Τουρκία θα εισβάλει.

Οι Κούρδοι απέρριψαν το τελεσίγραφο.

Η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, και το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ορίζει πως μια επίθεση ενάντια σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται επίθεση ενάντια σε όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Μια τουφεκιά λοιπόν ενάντια στον τούρκικο στρατό θα μπορούσε να προκαλέσει τη συνολική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η υπεραντιδραστική δυναστεία των Σαούδ έχει στείλει δυνάμεις της αεροπορίας της, εμπειροπόλεμες από την Υεμένη όπου διακρίθηκαν στο μακέλεμα αμάχων από αέρος, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, από όπου ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία. Tη διάθεσή τους να συμμετέχουν στην εισβολή έχουν εκφράσει και το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε επίπεδο τακτικής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται προς το παρόν να μην ενθαρρύνει την επέμβαση των συμμάχων της.

Ο στρατηγικός όμως στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού παραμένει η αλλαγή καθεστώτος και η αποικιοποίηση της Συρίας στα πλαίσια της επικαιροποίησης της ηγεμονίας του στη γεωπολιτικά κρίσιμη και πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κατάσταση είναι ρευστή και δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς προβλέψεις. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να κάνουμε προβλέψεις, αλλά να εμποδίσουμε την ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, που ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχυ της βίας στην περιοχή και απειλεί να γίνει η σπίθα που θα μετατρέψει τον περιφερειακό πόλεμο που διεξάγεται στη Συρία σε παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη.

Οποιαδήποτε σοβαρή δράση προς αυτή την κατεύθυνση όμως απαιτεί πρώτα το να μπορέσει η Αριστερά ή έστω ένα υπολογίσιμο μέρος της να καταλάβει επιτέλους τι γίνεται στη Συρία, να ξεχωρίσει τα στρατόπεδα και να πάρει τη σωστή θέση – και όλα αυτά σε έναν πλανήτη που κατρακυλά ολοένα και πιο βαθιά μες στην κρίση. Η Αριστερά και ο κόσμος της πρέπει να είναι σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.

Αν τελικά η επέμβαση ξεκινήσει, οι αντιπολεμικές διακηρύξεις δεν αρκούν. Παλεύουμε για τη στρατιωτική ήττα της επέμβασης και τη νίκη του συριακού στρατού και των συμμάχων του. Αναγνωρίζουμε στη Συρία το δικαίωμα να αμυνθεί με κάθε μέσο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Κάτω τα χέρια από τη Συρία!
Έξω οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και οι τοποτηρητές τους από τη Συρία!
Νίκη στο συριακό στρατό και τους συμμάχους του!

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση


14 Φλεβάρη 2016

 
ΠΗΓΗ:
https://komepd.wordpress.com/2016/02/14/kato_ta_xeria_apo_th_syria/

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP