Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Σχετικά με τις προσπάθειες των δυτικών να διασώσουν τους αποκλεισμένους νεο-ναζί


 Του

 

 

 

  

Κωστή Μηλολιδάκη

 

 

 

 

 

Εδώ και πάνω από μήνα η Ρωσία ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για εκκένωση των αμάχων σε περιοχές με σοβαρότατο ανθρωπιστικό πρόβλημα (Μαριούπολη, Χάρκοβο, κα). Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων τα νεο-ναζιστικά συντάγματα δεν επιτρέπουν την έξοδο στους αμάχους, ακόμα και πυροβολώντας τους, προκειμένου να τους κρατήσουν μαζί τους ώστε να τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες[i]. Υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες για την τακτική των Ουκρανών να οχυρώνουν και να βάλλουν από σχολεία, νοσοκομεία και διαμερίσματα κατοίκων[ii]. Η λογική είναι προφανής: Αν έλειπαν οι άμαχοι, οι Ρώσοι θα τους είχαν διαλύσει σε ελάχιστο χρόνο χρησιμοποιώντας βαριά όπλα και επίσης ελαχιστοποιώντας τις δικές τους απώλειες. Αυτή είναι και η λογική του χτυπήματος των αμάχων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ: Μην τολμήσετε να φύγετε!

 

 

 

Τώρα όμως εμφανίστηκαν διάφοροι δυτικοί, πρόεδροι και καγκελάριοι, και ζητούν να επιβλέψουν οι ίδιοι την έξοδο των αμάχων. Ως και ο Δένδιας ετοιμαζόταν να πάει στην Μαριούπολη μαζί με Γάλλους και Τούρκους για να ανοίξουν “ανθρωπιστικό διάδρομο”. Αλλά δεν είναι πολύ πιο απλό και εύκολο  να διατάξουν το Κίεβο να επιτρέψει τη διέλευση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη και να απαγορεύσει (αν το μπορεί φυσικά) στους νεο-ναζί, που υποτίθεται ότι αποτελούν κανονικά σώματα του Ουκρανικού στρατού, να τους πυροβολούν;

 

 

 

Προς τι λοιπόν η μεγάλη ευαισθησία των Δυτικών για τους αμάχους, όταν μάλιστα ουδέποτε νοιάστηκαν τα τελευταία χρόνια για την ανθρωπιστική κρίση στο Ντονμπάς; Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, εξηγεί[iii] ότι πρόκειται για απεγνωσμένη προσπάθεια των Δυτικών να εκκενώσουν τους Αζόφους από τους χώρους που έχουν περικυκλωθεί (λέγε με Μαριούπολη) και πλέον βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι μέχρι σήμερα αρνούνταν να βγουν, παρόλο που τους είχε γίνει πρόταση αβλαβούς διέλευσης από τους Ρώσους–η τελευταία πριν μια βδομάδα.

 

 

 

Η Ζαχάροβα, αφού επαναλάβει ότι η Ρωσική πλευρά άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους «αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανικής πλευράς δεν άφηναν τους αμάχους να τους χρησιμοποιήσουν» προσθέτει μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24: «Αν υπάρχει η επιθυμία να σωθούν ακριβώς αυτοί οι πολιτοφύλακες, τότε, η Δύση θα πρέπει ανοιχτά και τίμια να πει σε ποιους πόνταραν και να μην κρύβεται, ως συνήθως, πίσω από ζητήματα ανθρωπισμού, να μιλά για τη σωτηρία των αμάχων και για ανθρωπιστικούς λόγους. Εμείς το βλέπουμε με ποιανού το μέρος είναι [οι Δυτικοί].»

 

 

 

Αν η Δύση θέλει να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία γι’ αυτούς τους πολιτοφύλακες, τότε θα έπρεπε να μιλά «περί σωτηρίας εκείνων που εκπαίδευσε»

 

 

 

«Αν τώρα η Δύση συλλογικά, ατομικά, ως απεσταλμένοι, επιθυμεί να ανακατευτεί στην προστασία των νέο-ναζί, τότε [όλοι αυτοί] πρέπει να μιλούν όχι για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά για την σωτηρία εκείνων που [οι ίδιοι] εκπαίδευσαν. Η Ρωσία επανειλημμένα έθεσε το ζήτημα ότι οι Ουκρανοί πολιτοφύλακες που είτε διοικούνται από το καθεστώς του Κιέβου είτε δεν το υπακούν καθόλου και λειτουργούν σε κάποιον δικό τους χώρο, δεν επιτρέπουν στον κόσμο να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που ανοίχτηκαν από τη Ρωσική πλευρά».

 

 

 

[i] https://twitter.com/engpravda/status/1513619416445071364

 

 

[ii] https://twitter.com/i/status/1513733227797626880

 

 

[iii] https://tass.com/politics/1436459

 

 

 

* Ο Κωστής Μηλολιδάκης είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ.

 

 

 

Ανάρτηση από: https://www.antapocrisis.gr/

 

 

 Μέσω

 

 http://blogvirona.blogspot.com/2022/04/blog-post_84.html#more

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP