Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Η υγεία πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουμε κι εμείς»


Η μεσαιωνική βαρβαρότητα θα ωχριά μπροστά στον εφιάλτη του πλανητικού ιμπεριαλισμού. Παραθέτουμε δύο κείμενα που περιγράφουν το ζόφο:
α). «Στο ράφι» η υγεία και ασφάλεια των ευρωπαίων εργαζομένων
β). Ο Μεσαίωνας επιστρέφει στην Ευρώπη

«Στο ράφι» η υγεία και ασφάλεια των ευρωπαίων εργαζομένων
Της Μαρίας Βαρλά*

Η Επιτροπή Μπαρόζο ανακοινώνει Πρόγραμμα Δράσης για την αποδόμηση του κοινοτικού κοινωνικού κεκτημένου.

Σε κίνδυνο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα εκατομμυρίων ευρωπαίων εργαζόμενων.


Στο πάγο βάζει, μέχρι νεοτέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Με επίσημη ανακοίνωση της στις 2 Οκτωβρίου 2013 εκφράζει την αφοσίωση της στο στόχο μείωσης των διοικητικών και οικονομικών βαρών για τις επιχειρήσεις και περιγράφει μια συνολική πολιτική αποσάθρωσης του κοινοτικού κοινωνικού κεκτημένου...

Το Δεκέμβριο του 2013,
η Επιτροπή εγκαινιάζει το πρόγραμμα REFIT, όπως βαπτίζεται η συντονισμένη επιχείρηση απορρύθμισης των κανόνων ελέγχου των πρακτικών των επιχειρήσεων και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η διαχείριση των αποβλήτων, η προστασία των καταναλωτών , οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων, η ασφάλεια ζώων και φυτών, οι διαδικασίες δημόσιων προμηθειών.

Για τα δύο προσεχή έτη εξαγγέλλονται 21 νομοθετικές Πρωτοβουλίες και 31 αξιολογήσεις και Εκθέσεις της Επιτροπής, στην κατεύθυνση απλοποίησης του κανονιστικού πλαισίου και αύξησης της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα μπει η νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας( Οδηγία 89/391/ΕΕΚ και οι 23 σχετικές οδηγίες ), η οδηγία για το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, η οδηγία για τους εποχιακά απασχολούμενους και για το χρόνο εργασίας. Για την ικανότητα προσαρμοστικότητα τους στις «νέες ανάγκες» της ευρωπαϊκής αγοράς, θα αξιολογηθούν και μείζονες πολιτικές, όπως η Natura 2012, η ετικέτα Eco label, τα δικαιώματα των καταναλωτών, η νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να απέχει από την πρόταση κανόνων για την προστασία των εργαζομένων από μυοσκελετικές διαταραχές και την έκθεση σε παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και δήλωσε ότι αποσύρεται από την υπό επεξεργασία οδηγία για την προστασία από τον κάπνισμα στους χώρους εργασίας και για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών κομμωτηρίων.

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών σωματείων μιλούν ανοικτά για ιδεολογική συμπαράταξη της Επιτροπής στο πλάι όσων πολεμούν το κοινωνικό ευρωπαϊκό μοντέλο και τον κοινωνικό διάλογο.

Είναι επίθεση στην υγεία των εργαζομένων, επίθεση στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτός περιγράφεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τονίζει ο Γραμματέας της Ευρωπαίκής Ομοσπονδίας Σωματείων στις Υπηρεσίες και της Επικοινωνίες (UNI Europa), Oliver Roethig, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της για απαράδεκτες, αντεργατικές μεθοδεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την Προεδρία Μπαρόζο, υπονομεύει όλη την πρόοδο που είχε σημειωθεί από τις δεκαετίες του 1970 στον τομέα προστασίας των εργαζομένων, χαϊδεύει τους ευρωσκεπτικιστές και τελικά λειτουργεί αντιευρωπαϊκά και σίγουρα αντεργατικά, συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο βάρους για τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας μετατοπίζεται, όπως γράφεται ευθαρσώς στο ίδιο επίσημο κείμενο της Επιτροπής, από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα!!!

Πάντως όλα αυτά δεν εμποδίζουν την Λιθουανική Προεδρία να οργανώσει την Τετάρτη συνάντηση κορυφής για την «Επένδυση» στον τομέα της υγείας στην εργασία, ενώ στα τέλη του μήνα θα διεξαχθεί «η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» με ενημερώσεις, συσκέψεις και αναίμακτες παρουσιάσεις ιδεών…

*Η Μαρία Βαρλά είναι νομικός, ΜΠΣ Ευρωπαϊκές πολιτικές

Το διαβάσαμε ΕΔΩ:
http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2491.html

Ο Μεσαίωνας επιστρέφει στην Ευρώπη

«Η υγεία πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουμε κι εμείς» φώναξε μέσα από το φέρετρο στο οποίο είχε μπει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήτα έξω από το ΙΚΑ της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Στα «ψιλά» πέρασε στα περισσότερα ΜΜΕ μια μελέτη την οποία δημοσίευσε η βρετανική επιθεώρηση Lancet Oncology, για το κόστος του καρκίνου στις χώρες της Ε.Ε. Κακώς, πολύ κακώς -και θα εξηγήσουμε αμέσως γιατί. Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος αυτό στα 126 δισ. ευρώ ετησίως, αριθμός που φέρνει τη συγκεκριμένη ασθένεια στην τρίτη θέση, πίσω από την άνοια (189 δισ.) και τις καρδιοπάθειες (169 δισ.).

Έτσι, συνολικά, το ποσό που αφορά μόνο αυτές τις τρεις αγγίζει το μισό τρισ. ευρώ.

Προφανώς, λοιπόν, στην εποχή της λιτότητας, καθώς έχουν πάρει «φωτιά» οι υπολογιστές για να βρουν από πού θα κόψουν δαπάνες και θα εξοικονομήσουν χρήματα -σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος γι’ αυτή τη «δεξαμενή». Τι μας λες, ρε φίλε -θα πουν κάποιοι, σπεύδοντας πιθανότατα να κάνουν λόγο για ένα ακόμη φαινόμενο… λαϊκισμού. Μπορούν οι Ευρωπαίοι να διανοηθούν να μειώσουν τα χρήματα που ξοδεύουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες μάστιγες και να σώσουν τη ζωή τους; Κι όμως, όχι απλώς μπορούν, αλλά το κάνουν ήδη -αυτή είναι η απάντηση! Και μάλιστα, το κάνουν με δύο τρόπους.

Ο ένας, ο πιο προφανής, αφορά κυρίως τις δημόσιες δαπάνες. Αν δεν σας αρκεί η εμπειρία της Ελλάδας, με τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη ραγδαία χειροτέρευση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο μέσος πολίτης και την επιβολή «χαρατσιού» για τη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, τότε δώστε βάση στην παρακάτω δραματική προειδοποίηση που απηύθυναν οι υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, όπου προβλέπονται περικοπές ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα: «Αν εγκριθούν νέες οριζόντιες περικοπές, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας».

«Κάποιοι θέλουν να παίξουν με το μέλλον μας. Είναι αδιανόητο να γίνεται ακόμη και αναφορά σε νέες περικοπές», δηλώνει από την πλευρά του ο Νίκι Βέντολα, περιστασιακός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και περιφερειάρχης της Απουλίας.

Δυστυχώς, είναι προφανές τι θέλουν αυτοί οι «κάποιοι»: να σώσουν το τομάρι τους και τις τράπεζες «σφαγιάζοντας» το κράτος-πρόνοιας, τις κοινωνικές παροχές και τα ταμεία.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχει και δεύτερος τρόπος να περικοπούν οι δαπάνες για την υγεία -και αφορά πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όπου ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδηγούν στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς, ούτε καν για τα απολύτως απαραίτητα, μιας και ελάχιστοι εργοδότες πληρώνουν γι’ αυτά.

Την ίδια δε στιγμή, όπως μαρτυρά η εμπειρία από τις πιο «αναπτυγμένες» ευρωπαϊκές χώρες, σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο καταχθόνιο και απάνθρωπο σχέδιο: ο έλεγχος DNA, που επιτρέπει στους εκάστοτε εργοδότες να διαπιστώνουν εάν κάποιος που ζητά δουλειά είναι επιρρεπής σε σοβαρές ασθένειες.

Εάν αυτό συμβαίνει, τότε η πόρτα κλείνει ερμητικά -βλέπετε, σύμφωνα με τη μελέτη που προαναφέραμε, ο καρκίνος στην Ευρώπη συνεπάγεται την απώλεια 52 δισ. ευρώ από χαμένες ώρες στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών…

Να λοιπόν, που αυτοί οι «κάποιοι» έχουν βρει τη λύση στο πρόβλημα: δραστικό «κούρεμα» των δαπανών για την υγεία στον δημόσιο τομέα, εύκολη αντικατάσταση ή αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία για όσους αποδεικνύονται λιγότερο… ανθεκτικοί.


Οι αξίες του ανθρωπισμού δεν έχουν θέση στο νέο μεσαίωνα, που αναδύεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

- See more at: http://www.inprecor.gr/index.php/archives/243076#sthash.kRH4LDAO.dpuf

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP