Από Press.gr
μέσω
Σίβυλλα
ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ!
ΣΕ ΔΙΚΗ 27 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι...
Εδώλιο για 27 κατηγορουμένους, ανάμεσά
τους υψηλόβαθμα στελέχη Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας,
Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας Αττικής, για αδικήματα σε βαθμό
πλημμελήματος, δείχνει ο εισαγγελέας, με πρότασή του προς το αρμόδιο
δικαστικό συμβούλιο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή
σε 102 ανθρώπους, στις 23 Ιουλίου του 2018.
Μέσα από την
πρότασή του, που αριθμεί πάνω από 600 σελίδες, ο εισαγγελέας Γιώργος
Πολυκράτης προτείνει την παραπομπή σε δίκη του συνόλου των
κατηγορουμένων που προέκυψαν και από την ανάκριση, πλην ενός
(συγκυβερνήτη του συντονιστικού αεροσκάφους), για λάθη και παραλείψεις
που είχαν ως αποτέλεσμα τους 102 νεκρούς, τους πάνω από 32 τραυματίες
και τις τεράστιες υλικές καταστροφές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυκράτης προτείνει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι για κακουργήματα, όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο για:
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως.
- Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως.
Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του 70χρονου που ευθύνεται για το ξέσπασμα της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Ο εισαγγελέας προτείνει, πάντως, την απαλλαγή του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Μελετώντας με προσοχή το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρωθεί για την τραγωδία στο Μάτι, ο εισαγγελέας συμφώνησε με τους συναδέλφους του που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, κρίνοντας πως τα αδικήματα τελέστηκαν από αμέλεια και όχι με ενδεχόμενο δόλο, κάτι που μετ’ επιτάσεως θεωρούσε ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης, υποβάλλοντας το αίτημά του για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου ως προς τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ωστόσο, δεν προέκυψαν από την ανάκριση νέα στοιχεία που να δικαιολογούν κακουργηματικές κατηγορίες.
Ο εισαγγελέας, βέβαια, φαίνεται να διαβαθμίζει τον βαθμό βαρύτητας των αξιόποινων πράξεων για καθένα από τα πρόσωπα που ήταν στις θέσεις-κλειδιά της Πυροσβεστικής, τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Το σκηνικό περιγράφεται μάλιστα ως «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».
Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:
- δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση,
- η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής,
- δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέτα,
- δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων,
- άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου,
- καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης,
- εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση,
- ανετοιμότητα,
- μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων,
- βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.
Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης καταγράφεται μία σειρά από παράγοντες που οδήγησαν στις τραγικές συνέπειες, όπως έχουν καταδείξει απολογίες, έγγραφα, συνομιλίες και το πλήθος του υπόλοιπου υλικού. Όπως σημειώνεται, «ανάγονται σε σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών Αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».
«Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποια πρόσωπα και για ποιες κατηγορίες τελικά θα παραπεμφθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο. Η κ. Δούρου βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, ώστε να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας από όποια θέση κι αν της ζητηθεί» δήλωσε ο συνήγορος της κ. Δούρου, Θ. Σχινάς.
Κομβικό πάντως για την κρίση του εισαγγελέα ήταν το αμετάκλητο βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη φωτιά στην Ηλεία, το 2007, μιας και οι δύο πυρκαγιές θεωρούνται ομοειδείς, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά στη διαχείρισή τους αλλά και στην εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, στο οποίο διαβιβάστηκε η εισαγγελική πρόταση.
Για την Εισαγγελία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον το θέμα του χρόνου, προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι άνθρωποι που είδαν τους συγγενείς τους να χάνονται στις φλόγες και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις τους.
Ανοιχτή, πάντως, θα παραμείνει στην Εισαγγελία η άλλη δικογραφία που αφορά σε ενδεχόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών αλλά και σε απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.