Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
 

Στον επιβατήριό του λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε πει μεταξύ άλλων:
«Δεν είμαστε πολιτικοί αλλά θρησκευτικοί άνδρες»
 Παράλληλα είχε δηλώσει τότε ότι
 «Δεν έχω να καταθέσω προγραμματικές δηλώσεις. Άλλωστε αυτές είναι ήδη διατυπωμένες άπαξ και με περισσή σαφήνεια επί του Σταυρού».
Στο διάβα των 13  και πλέον χρόνων που βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρή ομάδα πέριξ αυτού και να διασπάσει την ομάδα των Χριστοδουλικών όχι μόνο γιατί εξελέγη με τις δικές τους ψήφους αλλά γιατί σε πολλούς απ´αυτούς έδωσε θέσεις και προνόμια. 
Έτσι, παρ’ όλο που δήλωσε το αντίθετο κατά τον επιβατήριο λόγο του  και δεν κινήθηκε ρεβανσιστικά  τελικά φέρθηκε με σχέδιο και τακτική πολιτικού ανδρός, ο οποίος εξοβελίζει  τους αντιπάλους του με στιλ και χωρίς να κάνει θόρυβο. 
Η νίκη πέντε στα πέντε που κατάφερε την Παρασκευή στις Αρχιερατικές   εκλογές  του έδωσε περισσό θάρρος. Δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά του κατά την διάρκεια των δύο πρώτων χειροτονιών, αφού… «γελούσαν και τα μουστάκια του» και οι γύρω του του έλεγαν είστε απόλυτος κυρίαρχος.  
Κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, ο Μακαριώτατος μίλησε σκληρά. 
Κανένας Αρχιεπίσκοπος –ούτε ο ίδιος στην μέχρι τούδε πορεία του- δεν ξεστόμισε ποτέ παρόμοια μ’ αυτά που είπε απευθυνόμενος στόν νέο Μητροπολίτη Καστορίας.
Κατ’ αρχήν δεν υπήρχε λόγος να εκφραστεί με λέξεις που δεν ταίριαζαν στο ιερό Μυστήριο της χειροτονίας ενός Επισκόπου, λες και υπάρχει αντιπολίτευση εντός της Ιεραρχίας και θέλησε να της … τρίξει τα δόντια! Ή λες και βάλλεται και κινδυνεύει από κάπου. Απόλυτος κυρίαρχος είπαμε είναι και ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος στην ιστορία της Εκκλησίας μας  με μηδενική αντιπολίτευση. Δικό του επίτευγμα είναι αυτό. Τους εξόντωσε όλους. Μόνο οι αποτυχημένοι και οι φοβισμένοι μιλούν απαξιωτικά και εγείρουν φόβους στους άλλους. Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος χαράμισε  τον θρίαμβο που εξασφάλισε την Παρασκευή  στην τελευταία Ιεραρχία, σε κορώνες που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του; 
Πού πήγε ο μειλίχιος λόγος του, όταν έλεγε κατά την ενθρόνισή του:
 «Η χάραξη της πορείας της Ελλαδικής Εκκλησίας, η λήψη των αποφάσεων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά καιρούς προκύπτουν και η αντιμετώπιση όλων των άλλων ζητημάτων, για τα οποία έχει αρμοδιότητα η Ιεραρχία, οφείλουν να είναι καρπός συνεργασίας των μελών της, οι οποίοι συναποφασίζουν εν Αγίω Πνεύματι με ήθος συνοδικό. Ο Αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος έχει καθήκον να διασφαλίζη την λειτουργία του συνοδικού συστήματος και, ως πρώτος μεταξύ ίσων, να είναι ο εγγυητής της εύρυθμης λειτουργίας του»;
Πότε συναποφάσισαν εν Αγίω Πνεύματι και με ήθος συνοδικό οι άγιοι Αρχιερείς μέχρι τώρα; Δεν επικρατεί πάντοτε η γνώμη του Πρώτου; Και μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά και νιώσουν κίνδυνο συσπειρώνονται και αντιδρούν. 
Τον Νοέμβριο  του 2018 με το περίφημο σχέδιο Ιερωνύμου-Τσίπρα
λίγο έλλειψε να τον ρίξουν . Πάλι οι Χριστοδουλικοί τον έβγαλαν από το αδιέξοδο που εγκλωβίστηκε γιατί οι δικοί του ήταν όλοι  βουτηγμένοι ως το λαιμό στο…σχέδιο και δεν τολμούσαν να μιλήσουν. Αλλά ποιος τα θυμάται πια αυτά; 
Τώρα που είναι παντοδύναμος ελέγχοντας την συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών φέρεται χωρίς να λογαριάζει τους υπόλοιπους.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου χρησιμοποίησε μια λέξη, για την οποία μάλιστα είπε ότι «πολλοί την ακούνε και ανατριχιάζουν και δεν την θέλουν», την λέξη «αποτείχιση».
 Και κάλεσε όσους διαφωνούν με τις απόψεις του –αφού η Ιερά Σύνοδος ταυτίζεται απόλυτα και πειθήνια με την άποψη του Πρώτου- να αποτειχιστούν! 
Μα από που τους διώχνετε  Μακαριώτατε; Είναι δυνατόν; Αντί να τους καλέσετε κοντά σας και να τους μιλήσετε με αγάπη τους διώχνετε; Γιατί; Για να φύγουν από μόνοι τους πριν τους αποπέμψετε ; Δηλαδή η Εκκλησία απειλεί και φοβίζει τα παιδιά  της ακόμη και σε επίπεδο Αρχιερέων;
 Και το πήραν αυτό  τα παπαγαλάκια της Αρχιεπισκοπής και  το έδωσαν παντού, σε όλα τα ΜΜΕ, για  να το δουν όλοι και να δημιουργήσουν νέα εσωστρέφεια στην Εκκλησία. Αλλά από χαζά παιδιά «χαρά»γεμάτα τι περιμένεις; 
Οι πρώτοι αποδέκτες  πάντως αυτού του μηνύματος σίγουρα είναι οι άγιοι Αιτωλίας κ. Κοσμάς  και Κυθήρων κ. Σεραφείμ. 
Με δεδομένη ωστόσο  την σχετική εισήγηση του  Μάνης –εγκεκριμένη σίγουρα και από τον Αρχιεπίσκοπο- το μήνυμα απευθύνεται και σε κάποιους άλλους. 
Σε όσους σκέφτονται διαφορετικά από τον ίδιο και την ηγετική ομάδα του.
 Και ασφαλώς και προς όλους τους νεωτέρους, τους νεοεισερχόμενους στην Ιεραρχία, με σκοπό να γνωρίζουν από τώρα τι θα αντιμετωπίσουν και πως να φέρονται! 
Μάλιστα!
Τί άραγε είναι ένας Αρχιεπίσκοπος;
Μονοκράτωρ ή Παντοκράτωρ;
 Αντιθέτως είναι  Πρόεδρος ενός Ιερού Σώματος όπως η Ιεραρχία η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις Συνοδικά και δεν ισχύει η ενός ανδρός αρχή. 
Ωμοσεν ο Κύριος  των δυνάμεων, λέγων:εξάπαντος καθώς εβουλεύθην, ούτω θέλει γείνει  και καθώς απεφάσισα, ούτω θέλει μείνει»;;; (Ησ. 14,24)
Κύριε ελέησον! Τι ντροπή!
Λες και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει Πατριάρχη  χωρίς Σύνοδο!
 Καλά που δεν έχουμε και διεκδίκηση   του αλάθητου για  να μας παραπέμπει κάπου αλλού! 
Αλλά αυτό πρέπει να απασχολεί τους Ιεράρχες μας και κυρίως τους δελφίνους αφού όλα αυτά που γίνονται και ακούγονται θα έπρεπε να τους ευαισθητοποιήσουν και να τους κινητοποιήσουν! 
Δυστυχώς αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό, τα όσα ακολουθούν τα επόμενα δύο  χρόνια  δεν θα μπορέσει  να τα σταματήσει κανείς...