Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αιολικά: ούτε στο Βέρμιο ούτε στα Πιέρια ούτε πουθενά! Διευρύνεται η αντίθεση των πολιτών στα άχρηστα έργα.

 


Στις 16/11/2022 ο Δήμος Εορδαίας Ν. Κοζάνης αποφάσισε να καταθέσει Προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στα αιολικά που ετοιμάζονται για το Βέρμιο, με αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας. Στο σκορποχώρι που λέγεται "Ελλάς στην εποχή Μητσοτάκη" ο "επενδυτής" ξεκίνησε ν' ανοίγει δρόμους στο Βέρμιο χωρίς καν να έχει πάρει σχετική άδεια! Φυσικά μην περιμένετε να παρέμβει καμιά Επιθεώρηση ή τοπική Διεύθυνση Περιβάλλοντος για κυρώσεις στον "επενδυτή", αυτά συμβαίνουν μόνο σε ευνομούμενες χώρες.

Επίσης, στις 25/11/2022 ο Δήμος Βελβεντού Ν. Κοζάνης προχώρησε σε λαϊκή συνέλευση για συζήτηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά στα Πιέρια. Κάθετα αντίθετοι στο έργο όσοι παραβρέθηκαν, ούτε ένας δεν τάχθηκε υπέρ του ξεπατώματος του βουνού των Μουσών. Τόσο ο διπλανός Δήμος Σερβίων, στα όρια του οποίου έχουν ήδη κατασκευαστεί αιολικά στο παρελθόν, όσο και ο Δήμος Κατερίνης, στα όρια του οποίου χωροθετούνται ανεμογ@@ήτριες στα Πιέρια, τάσσονται ενάντια σε κάθε ιδέα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου. Είναι βεβαίως εντελώς απαράδεκτο να κοιτάς τον Όλυμπο κι αντί να βλέπεις "το βουνό των Θεών" να βλέπεις τα αγκάθια που φύτεψε η αρπαχτή του πεθερού του Γεραπετρίτη.

Το σύνολο των Τοπικών Συμβουλίων των Οικισμών των Πιερίων, στους Νομούς Κοζάνης, Πιερίας & Ημαθίας τάσσεται επίσης ενάντια στα αιολικά στα Πιέρια, αλλά περιμένετε να συγκινηθεί κανείς απ' τους απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος για την γνώμη μιας ευρύτατης τοπικής κοινωνίας; Το πιο ανησυχητικό πάντως, που ακούστηκε στη λαϊκή συνέλευση, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ιστορικού Καταφυγίου, της πατρίδας του Αλέξη Ζορμπά. Το Καταφύγι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1450 μέτρα, μέσα στις δασωμένες πλαγιές των Πιερίων, αλλά πλέον, λόγω ...

κατολισθήσεων απ' την πλευρά του Βελβεντού και λάσπης απ' την πλευρά της Κατερίνης, στερείται δρόμων που να επιτρέπουν την πρόσβαση πυροσβεστικών μέσων. Ακόμα και μια ζώνη αλπικών λιβαδιών, που υπήρχε παλαιότερα, πλέον έχει καταληφθεί από δάσος και ζουν με την αγωνία τι θα συμβεί αν κάποιοι θελήσουν να καθαρίσουν το έδαφος για τις ανεμογ@@ήτριες με τη δοκιμασμένη κι αλλού μέθοδο της φωτιάς στο δάσος.



Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Φυσικά και πάλι μην περιμένετε να συγκινηθεί κανείς απ' τους αρμόδιους: εδώ και κάποια χρόνια στη μεγάλη γέφυρα των Σερβίων, στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, έχουν διαπιστωθεί πολύ σοβαρά προβλήματα ευστάθειας και οι πανέξυπνοι έχουν βρει τη λύση: έκοψαν την κυκλοφορία, έβαλαν φανάρι που πλέον επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε μία κατεύθυνση κάθε φορά και για να περάσεις τη γέφυρα πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα. Άσε που το οδόστρωμα της γέφυρας θυμίζει Ουκρανικό χωράφι και βεβαίως ουδείς ενδιαφέρεται να το συντηρήσει, αφού κάααααποτε θα επισκευαστεί ολόκληρη η γέφυρα.

Αλλά πού να βρεθούν λεφτά για τη συντήρηση της γέφυρας του Αλιάκμονα στα Σέρβια και των γεφυρών του Αξιού, τόσο στα Νέα Μάλγαρα όσο και στην Αξιούπολη, που και οι τρεις είναι σε κακή κατάσταση κι απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στα δυο; Λεφτά δεν υπάρχουν για την κοινωνία και κάπως έτσι έπεσε απ' το παράθυρο ο φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν λεφτά είτε για να νοικιαστούν αίθουσες είτε για να προσληφθούν διδάσκοντες και ν' αποσυμφορηθούν τα τμήματα. Όταν ανεχόμαστε ακόμα ένα πολιτικό σύστημα που μέσα σε λίγους μήνες βρήκε ατελείωτα δισεκατομμύρια για να διασώσει τους 4-5 "παρόχους" ηλεκτρισμού και αερίου και καταστρέφει τις βουνοκορφές και τις βουνοπλαγιές της πατρίδας μας, προκειμένου να στέλνει ρεύμα στην "αναξιοπαθούσα" Γερμανία, είμαστε άξιοι της μοίρας μας ...


Ενημέρωση 28/11/22 (16:00): Το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Βελβεντού. "Δήθεν πράσινη" η "επένδυση" κι ας μας εξηγήσουν οι βολευτές του νομού πώς γίνεται να θέλουν αιολικά σε βουνό που, σύμφωνα με τη ΜΠΕ, έχει 59% άπνοια και μόνο 41% άνεμο! Ανακάλυψαν ανεμογ@@ήτριες που γυρίζουν και σε άπνοια; Ή απλά είναι τόση η υπερκοστολόγηση, που μπαίνουν μόνο για την επιδότηση του αναπτυξιακού νόμου;


ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!



 

  Πηγή: greeklignite.blogspot.gr"

 

 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP