Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ήρθαν οι καλικάντζαροι! Εορταστικό σανό από την Καθημερινή, για ψηφοφόρους/καταναλωτές-πρόβατα ...


 

 

 


Όταν το καλοκαίρι ο Μητσοτάκης έκανε τη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα κι έντρομος απ' την πιθανότητα να μείνει η χώρα χωρίς ρεύμα ανακοίνωσε "επιστροφή στο λιγνίτη", ήταν η Καθημερινή που, ως καλό κυβερνητικό φερέφωνο, μας έλεγε "Στο φουλ οι επτά λιγνιτικές μονάδες". Στους μήνες που ακολούθησαν αποδείχτηκαν στη πράξη τα ψέματα της Καθημερινής, καθώς κυβέρνηση και ΔΕΗ συνέχισαν απτόητες να καίνε φυσικό αέριο κι όχι λιγνίτη, ακόμα κι όταν ο Σκρέκας θρασύτατα υπέγραψε Υπουργική Απόφαση που έλεγε πως ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός απ' το φυσικό αέριο.

 

 

Τώρα η Καθημερινή το διέπραξε ξανά! "Αναμμένα μέχρι τουλάχιστον το 2025 θα παραμείνουν τα φουγάρα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μέχρι το 2028 της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» για να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος" μας "ενημερώνει" σε δημοσίευμα, που φαίνεται να αναρτήθηκε στις 07:50 της Δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων! Φαίνεται πως στη Καθημερινή βγήκαν οι καλικάντζαροι και πετούν εορταστικό σανό σε ψηφοφόρους/καταναλωτές-πρόβατα! Σαν αυτό που μας τάιζε πριν μερικά χρόνια κι ο Σταθάκης, με το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που έλεγε πως οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα κλείσουν, απλά θα λέμε πως είναι ανοικτές και θα καίμε φυσικό αέριο!

 

 

 

 

Το δημοσίευμα είναι εξόχως αποκαλυπτικό, καθώς απερίφραστα λέει πως δεν γίνεται απόσυρση λιγνιτικών χωρίς ν' αντικατασταθούν από μονάδες φυσικού αερίου! "Απαραίτητη είναι η ένταξη στο σύστημα την 1/1/2023 της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας (825 ΜW) και της νέας μονάδας των Motor Oil – TΕΡΝΑ στην Κομοτηνή (825 MW) στις αρχές του 2025. Από τον χρόνο ένταξης της μονάδας της Κομοτηνής θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο και ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποσυρθούν το 2025, αφού η μελέτη σε όλα τα σενάρια επισημαίνει ότι η απόσυρσή τους θα εξαρτηθεί από την αντικατάστασή τους με ισοδύναμες μονάδες." Αν αυτό σας θυμίζει το Μανιάτη, που τον Οκτώβριο 2010 μας είχε πει στη Βουλή πως οι λιγνιτικές μονάδες θ' αντικατασταθούν κατά 100% από μονάδες φυσικού αερίου, σωστά σας το θυμίζει!

 

 

Το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2025-2035, που φέρεται να έχει παραδώσει προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ. Μέχρι το 2035 υποτίθεται πως πάνω από 80% του ηλεκτρισμού θα προέρχεται απ' τις δήθεν "Α"ΠΕ, αλλά, σοβαρά τώρα, πιστεύετε ακόμα τους πολιτικούς απατεώνες, που θέλουν να ...

 

 

μετατρέψουν την Ελλάδα σε βιομηχανική περιοχή "έγχυσης" τυχαίου ηλεκτρισμού για τις ανάγκες της Γερμανίας; Η Ελλάδα θα έχει ρεύμα απ' το -για τουλάχιστον ακόμα 5-6 χρόνια πανάκριβο- φυσικό αέριο, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνεχίζεται το πάρτι απ' το καρτέλ των "παρόχων" κι αν εσείς νομίζετε πως θα έχετε ξανά κάποτε φθηνό ρεύμα, ε, είστε άξιοι της μοίρας σας!

 

 

 

 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Δείτε λοιπόν στο πάνω διάγραμμα τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων, 27/12/2022, με ποιο τρόπο μόλις φύγουμε απ' την αργία της Δευτέρας και πάμε σε εργάσιμη Τρίτη εισπράττουμε αύξηση 25,76%! Λιγνίτες; Μόλις δυο λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν κι αυτές μόνο επειδή δίνουν τηλεθέρμανση στην πόλη της Κοζάνης. Αν δεν έδιναν τηλεθέρμανση δεν θα δούλευαν ούτε αυτές, προκειμένου να καίμε φυσικό αέριο! Επειδή αφενός η κυβέρνηση ρήμαξε τα λιγνιτωρυχεία, δίνοντας μάλιστα το Αμύνταιο στους Γερμανούς, για να το γεμίσουν φωτοβολταϊκά, αφετέρου η πεφωτισμένη διοίκηση της ΔΕΗ, αυτή με τα μπόνους και τις δωρεάν μετοχές, όταν ζήτησε απ’ τον ΑΔΜΗΕ την πλήρη διακοπή του λιγνίτη από τον Αύγουστο 2021, πήγε κατευθείαν και πήρε δάνειο με ρήτρα CO2!

 

 

Κατόπιν αυτών φυσικό αέριο και εισαγωγές δίνουν τα 2/3 του ρεύματος, αφού για πολλοστή φορά οι δήθεν "Α"ΠΕ είναι -ξανά- ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Προσέξατε μήπως πώς η τιμή εκτοξεύεται 6-8 το πρωί, παρόλο που δεν είναι οι ώρες με τη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση του πανάκριβου φυσικού αερίου; Προσέξατε την "κοιλάδα", που κάνει η τιμή τις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, ακόμα κι αν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα; Καθώς το ιστολόγιο το έχει πει, εδώ και πολλά χρόνια, πως τα φωτοβολταϊκά είναι απείρως πιο αξιόπιστα απ' τα ρημαδο-αιολικά!

 

 

Να βρούμε τον τρόπο που θα τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες! Αυτή είναι πια η μόνη λύση για τη χώρα ...

 

 

ΥΓ: Το ιστολόγιο διανύει τους τελευταίους μήνες και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

 

 

 

 ΠΗΓΗ

 

https://greeklignite.blogspot.com/2022/12/blog-post_27.html#more 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP