Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Η soft power της Αννούλας


Διαβάσαμε σε προσκείμενη στην υπουργό Παιδείας ιστοσελίδα τις προθέσεις της για αλλαγές σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο από τη νέα χρονιά (εδώ).

Η πρώτη εντύπωση είναι πως η κα. Διαμαντοπούλου δεν έχει κατανοήσει επαρκώς τις αρχές της soft power που έχει διαβάσει. Με αυτό τον όρο αναφέρεται η επιβολή από τους κυβερνώντες των απόψεών τους και των επιθυμιών τους με τρόπους που δεν προκαλούν την αντίδραση των μαζών. Δυστυχώς, όμως για την ίδια η υπουργός φαίνεται πως δεν έχει κατανοήσει τις παραμέτρους της πολιτικής της soft power.

Έτσι, φαίνεται πως από του χρόνου κιόλας θέτει σε εφαρμογή την από ετών εξαγγελία της, την οποία όπως έχουμε γράψει πριν από δύο-τρεις αναρτήσεις δεν έπαψε ποτέ να επαναφέρει, περί υιοθέτησης της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας.

Επειδή βέβαια κατανόησε την "κοτσάνα"
να εισηγηθεί κάτι τέτοιο την εποχή που το εισηγήθηκε, νομίζει σήμερα πως το εφαρμόζει σιγά-σιγά με την αύξηση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών που σχεδιάζει από του χρόνου.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο
πως πέρα από κάποιες θολές επιμέρους εξαγγελίες τόσο στο δημοτικό, όσο και στο γυμνάσιο η μοναδική κοινή γραμμή είναι η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Λες και το ελληνικό σχολείο μόνο εκεί πάσχει (που ίσως είναι και ο τομέας στον οποίο πάσχει λιγότερο). Ολόκληρη λοιπόν η ανάρτηση για τα σχέδια της υπουργού φαίνεται πως γράφτηκε ακριβώς για να τονίσει την αύξηση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, διαβάζουμε πως δεν καταλάβαμε καλά τι σήμαινε στα πασοκίστικα ελληνικά η κατάργηση της συνέντευξης, που εξήγγειλε ο ΓΑΠ. Η κα. υπουργός μας ενημερώνει πως σημαίνει περιορισμό των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι και όχι κατάργηση.

Καταλάβατε τώρα για ποιά συνέπεια μιλάμε; Έχουν άδικο μετά όσοι μιλούν για βρωμερό ΠΑΣΟΚ; Όπως και εμείς το γράψαμε το ΠΑΣΟΚ ειν' εδώ! Φαίνεται πως η υπουργός Παιδείας (ή Δημόσιας ΤάξηςWink μας περνά για τελείως ηλιθίους τους οποίους πρέπει να εκπολιτίσει. Και μάλιστα θεωρεί πως οι ηλίθιοι αυτοί είναι τόσο ηλίθιοι ώστε ούτε θα καταλάβουν τι τους βρήκε.

Η αστειότητα της γραφής των συνεργατών της, αλλά κυρίως η βιασύνη της ίδιας να αποδείξει στις ΗΠΑ πως είναι ευπειθέστερη και συμφερότερη του πολιτικού της αντιπάλου Χρυσοχοΐδη δεν συνάδουν με την εφαρμογή της soft power και όπως νομίζουμε θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κα. Διαμαντοπούλου.

Πηγή:
http://paideia-gr.blogspot.com/2010/01/soft-power.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP