Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αγώνας στα χέρια των καθηγητών-Δεν θυσιάζεται σε κοινοβουλευτική αρένα

Σταμάτης Νικολάου, Σταύρος Τζιορτζιώτης
«Η απεργία των καθηγητών δεν έχει αιτήματα. Είναι πολιτικός χειρισμός αποκλειστικά, για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση»…. Με αυτό τον ισχυρισμό η κυβέρνηση, μέσω εφημερίδων και ΜΜΕ, επιχειρεί με χυδαίο τρόπο, να μεταφέρει την αντιπαράθεση από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, εκεί που θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα.

Ωστόσο, καμία σχέση με το χαρακτήρα και την προοπτική της απεργίας των καθηγητών, δεν έχουν τα παραπάνω.

Δε θα κάνουμε τη χάρη, ούτε στους κυβερνητικούς υπαλλήλους, ούτε σε κανέναν άλλο, που από υπολογισμό ή αφέλεια πέφτει στην παγίδα τους.

Δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε τον αγώνα μας σε μια κοινοβουλευτική αρένα, όπου ο εκπαιδευτικός κόσμος θα νοιώθει πλέον ότι δεν επηρεάζει και δεν καθορίζει τίποτα, ότι όλα είναι λίγο - πολύ ένα παιχνίδι «στημένο» στη ράχη του.

Η απεργία γίνεται για αντίσταση σε συγκεκριμένα μέτρα και απαίτηση συγκεκριμένων αιτημάτων, που διατυπώνονται στους στόχους της.


Η απεργία έχει ευρύτερη κοινωνική απεύθυνση με διεκδίκηση κοινών στόχων για την παιδεία, την εργασία, τα δημόσια αγαθά, προς όφελος των εργαζομένων.

Οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι γενικά έχουμε χίλιους λόγους να γκρεμοτσακιστεί αυτή η κυβέρνηση.

Δεν περιοριζόμαστε όμως
στο να αλλάξει αυτός που μας κυβερνά, αυτός που θα εφαρμόζει μια αντι-εκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, αλλά παλεύουμε για να αλλάξει αυτή η πολιτική.

Η απεργία έχει αιτήματα και στόχους που αντικειμενικά ενώνουν τον κλάδο στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του, αλλά και συναντιούνται με τις ανάγκες τις κοινωνίας για σύγχρονη, δημόσια παιδεία.

Η «απεργία» διεκδικεί:

Κανείς καθηγητής και μαθητής να μη διωχτεί από το σχολειό!

Μόρφωση – εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν!


• Ενιαίο 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά. Ουσιαστική στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης κατά τη μεταβατική περίοδο. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ (υγεία, εφαρμοσμένες τέχνες) που καταργήθηκαν.
• Να αποσυρθεί ο νόμος για την αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης, γενικής και τεχνικής. Όχι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο, μορφωτικά υποβαθμισμένο. Όχι στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και τη μαθητεία – τζάμπα απλήρωτη, παιδική εργασία.
• Άμεσα μέτρα ενίσχυσης για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου! Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
• Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.
• Απόσυρση του ΠΔ για την αξιολόγηση και του νόμου 4142/13 για τη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους!
• Να ανακληθούν τώρα οι διαθεσιμότητες – υποχρεωτικές μετατάξεις. Καμιά διαθεσιμότητα – υποχρεωτική μετάταξη – μετάθεση, απόλυση!
• Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, για τη λειτουργία των σχολείων. Αυξήσεις στους μισθούς των νεοδιόριστων.
Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά! Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία κλπ).
Ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολειά και στους τόπους εργασίας!
• Να καταργηθεί το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
• Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης.
• Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).


Το εκπαιδευτικό κίνημα είναι αυτοτελές και ο αγώνας είναι στα χέρια των καθηγητών.
Αυτοί αποφασίζουν μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις κι όχι κάποια φωτισμένη ηγεσία ή ΔΣ. Οι απεργιακές επιτροπές φτάνουν τη φωνή και τη δράση μας ακόμη πιο μακριά.

Αυτό το κίνημα, αυτό το συνδικαλισμό τρέμει η κυβέρνηση και καταγγέλλει. Απειλεί και λασπολογεί. Κι όχι τους «καθώς πρέπει» συνδικαλιστές που κοσμούν τα σαλόνια της διαχείρισης και του κοινωνικού εταιρισμού.

Δεν παίρνουμε εντολές ούτε είμαστε πολιτικά υποχείρια καμιάς πολιτικής δύναμης. Ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να ενσωματώσει το δικό μας αγώνα στις δικές του επιλογές.

Υπερασπίζουμε την αγωνιστική ενότητα όλων των συναδέλφων, πάνω στους στόχους του κλάδου, και την ανατρεπτική προοπτική της απεργίας διάρκειας.

Και για σήμερα και για αύριο, και με κάθε κυβέρνηση, το συμφέρον των καθηγητών είναι ένα μαζικό μαχητικό και με διαδικασίες βάσης εκπαιδευτικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα στηρίζεται στην αυτονομία του και στη μαχητική του διασύνδεση με άλλα τμήματα του εργατικού κινήματος, μακριά από πολιτικές ουράς με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Θα αποκρούσουμε αποφασιστικά κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, ένταξης των αγώνων μας στη στείρα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, χωρίς συζήτηση για την αλλαγή πολιτικής.

Ναι, εμείς έχουμε τη δική μας πολιτική ατζέντα και προτεραιότητα: Οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες της κοινωνίας στο τιμόνι των εξελίξεων, μέσα από το συλλογικό και μαχητικό

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
αγώνα!


*εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Δ.Ε., στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

ΠΗΓΗ:

http://aristeroblog.gr/node/1931


Διαβάστε και ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=7784

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP