Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

42o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ


Από χθες, 6 Σεπτεμβρίου, άνοιξε την αυλαία του, το 42ο Φεστιβάλ, Βιβλίου, στο Πεδίον του Άρεως.
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας χώρος που μπορεί να ανατρέξει κανείς για να συναντηθεί με τον πλούτο της βιβλιογραφικής παραγωγής, να ψάξει και να επιλέξει το καλό βιβλίο…

Σε μια εποχή, σαν τη σημερινή, της μαζικής αποβλάκωσης και της δολοφονίας της Σκέψης από τους μηχανισμούς εξουσίας και κυρίως από τις μήτρες της ηλιθιότητας (ΜΜΕ), η μάχη για το Βιβλίο αποκτάει μέγιστη πολιτική διάσταση, αποτελεί καθήκον πρώτης προτεραιότητας.


Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, το μεγάλο δράμα της εποχής μας είναι η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ της ΣΚΕΨΗΣ και των ΙΔΕΩΝ: Η πλήρης αποσάθρωση και κατεδάφιση της ιστορικής και κοινωνικής ΓΝΩΣΗΣ, η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ της πολιτικής σκέψης.

ΣΗΜΕΡΑ ζούμε τις πιο σκοτεινές όψεις αυτής της τραγωδίας: Της θηριώδους δολοφονίας της σκέψης.


Το Βιβλίο βρίσκεται στο στόχαστρο και μαζί μ’ αυτό και οι διαδικασίες της μελέτης, του διαβάσματος: Θέλουν να μας μάθουν να ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ και το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό…

Το βιβλίο είναι επικίνδυνο γιατί συμπυκνώνει τη διαλεκτική του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι…

Το διάβασμα αποτελεί απειλή για κάθε εξουσία, διότι το διάβασμα ενός καλού βιβλίου σημαίνει μια «ενέργεια» στην οποία ο αναγνώστης έχει να παίξει ένα ρόλο τόσο σημαντικό όσο και το κείμενο.

Το διάβασμα
είναι ένας διάλογος που «τέμνει» τις εμπειρίες και τη φαντασία του αναγνώστη με αυτές που ο φορέας του είναι το κείμενο, η αφήγηση και το ύφος.

Αυτή η δυναμική ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ του Βιβλίου που αντανακλά τις κατακτήσεις του Πολιτιστικού και Πολιτικού γίγνεσθαι, ΕΝΟΧΛΕΙ κάθε κατεστημένη εξουσία, η οποία επιδιώκει τη διαιώνιση της ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ των πραγμάτων και της σκέψης…

ΣΗΜΕΡΑ η πλανητική εξουσία (Νέα Τάξη) επιδιώκει την πλήρη αποτέφρωση της σκέψης και των ιστορικών της κατακτήσεων…

Γι αυτό πρέπει να δώσουμε και τη μάχη του Βιβλίου: «δεν είναι μόνο υπόθεση κουλτούρας. Είναι και υπόθεση πολιτικής αγωγής…»( Ουμπέρτο Έκο).


ΟΛΟΙ, λοιπόν, στο Πεδίον του Άρεως»…

Πληροφορίες για την Έκθεση του Βιβλίου και τις ώρες λειτουργίες της, ΕΔΩ:
http://www.sekb.gr/

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP