Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ιπποκόμοι των τραπεζών: Η φαυλοηλιθιότητα σε παράκρουση«Κυρίες και κύριοι,
τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας
μπροστά στην ίδρυσή της;»

Μπέρτολντ Μπρεχτ


Στην Ελλάδα, μετά από κάθε συμφορά για την κοινωνία και το λαό, παίζεται ΠΑΝΤΑ, από το καθεστώς και τους παπαγάλους του, το ίδιο έργο: Το θέατρο των κονσερβοποιημένων θριαμβολογιών.
Η καταστροφή της Ελλάδας, η καταλήστευση του λαού, τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμα, η χρεοκοπία, η πτώχευση και κάθε εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου» μας, ΟΛΑ προβλήθηκαν με αλαλαγμούς τυποποιημένων θριαμβολογικών …επιτυχιών: Για τη σωτηρία της «πατρίδας» και του ελληνικού λαού!!!!

Δίχως καμία υπερβολή, η λεηλασία και η καταστροφή της πατρίδας και του ελληνικού λαού προβάλλονται σαν ο υπέρτατος «πατριωτισμός»: Εμπλουτίζεται και εδώ το νεοταξικό «Λεξικό» με μια άλλη αυθάδης αναστροφή της έννοιας «πατριωτισμός»…

Την ίδια παράκρουση θριαμβολογικής υστερίας ζούμε σήμερα με τη συμφωνία συγχώνευσης «Αλφα Μπανκ» και «Γιούρομπανκ»!!!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, όλα τα Μαντεία και τα ιερατεία του καθεστώτος, μας εμφανίζουν την ισχυροποίηση των ληστών σαν «εθνικό καλό»!!!

Μας λένε ότι η συγχώνευση (η θωράκιση και ο πολλαπλασιασμός της κερδοσκοπικής απληστίας) αυτών που απομυζούν το αίμα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού θα είναι «ωφέλιμη» για το λαό!!!

Τέτοιες τερατωδίες ακούς από τα μίσθαρνα όργανα του καθεστώτος, τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς υπαλλήλους των τραπεζιτών…

Φαίνεται ότι Ελλάδα και λαός της, για τους διαφημιστές του τραπεζικού κεφαλαίου, είναι οι τράπεζες και οι μέτοχοι…

Αυτή την άποψη έχουν και οι αρχισυνδικαλιστές (έμμισθοι εργατοπατέρες) των δύο τραπεζών: Μιλούν σαν εκπρόσωποι των τραπεζιτών και όχι των εργαζομένων…

Μιλούν για «τη μεγάλη αυτή συμφωνία ως μια διαδικασία με όραμα, για κάτι πολύ μεγάλο, που θα διαμορφώσει όρους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους»...

Ο ελληνικός λαός,
βεβαίως ζει στο πετσί του, καθημερινά, την κερδοσκοπική μοχθηρία των τραπεζών και αντιλαμβάνεται όλα τα «Γραφεία Τύπου» αυτής της μοχθηρίας: Πολιτικούς, κόμματα, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και τα ποικίλα ιερατεία της Νέας Τάξης.

Διαβάστε το παρακάτω, πολύ κατατοπιστικό και εύστοχο, κείμενο του Νίκου Μπογιόπουλου, από το σημερινό «Ριζοσπάστη»:
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6408713&publDate=30/8/2011


Eurobank - ΑlphaΟσο πιο σοβαροφανής θέλει να ποζάρει η αντιεπιστημονικότητα τόσο περισσότερο βυθίζεται στην μπαρουφολογία.

Οι φορείς του συγκεκριμένου νομίσματος με τις δυο όψεις, με αφορμή τη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha, δίνουν από χτες τα «ρέστα» τους.
*
«Πανηγυρίζουν» - και καλούν και το λαό να «πανηγυρίσει»! - για ένα τυπικό φαινόμενο στον καπιταλισμό: Το φαινόμενο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.

Αλλά γιατί το γεγονός ότι κάποιοι κεφαλαιοκράτες γιγαντώνονται έναντι κάποιων άλλων κεφαλαιοκρατών ανταγωνιστών τους, είναι μια εξέλιξη και ένα θέαμα για το οποίο ο λαός πρέπει να «ευφραίνεται»;

***
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα που δεν είναι ελληνικό, αφού και το θέμα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο:

1) Τη δεκαετία του '90, οι δέκα μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ συγκέντρωναν το 10% των συνολικών αποθεμάτων του κλάδου. Το 2008 έφτασαν στο 60%.

2)Σε παγκόσμιο επίπεδο και πριν από την κρίση, το 2006, οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες συγκέντρωναν το 59% των παγκόσμιων τραπεζικών αποθεμάτων. Το 2009 έφτασαν στο 70%.

3)Αμέσως μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, από τις πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ έμειναν μόνο δύο «αρπακτικά», τα οποία «τρώγοντας» τις υπόλοιπες γιγαντώθηκαν περαιτέρω: Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.
*
Ας απαντήσουν οι «πανηγυριτζήδες»:

Αυτές οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ σε τι βοήθησαν τον αμερικανικό λαό, που
• το 2010, είδε τον αριθμό των φακέλων, που συμπληρώθηκε από τις τράπεζες για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης κατοικιών, να ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια,
• μέσα στο 2009 οι εργαζόμενοι μέτρησαν την απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας,
• μέσα στο 2011 πάνω από 50 εκατομμύρια πολίτες επιβιώνουν με κουπόνια σίτισης.


Με δυο λόγια:

Η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση που ακολουθείται σε παγκόσμιο επίπεδο με ραγδαίους ρυθμούς, αποσόβησε ή αντίθετα επέτεινε την κρίση; Η γιγάντωση των τραπεζών απέτρεψε αυτή η κρίση να επιπέσει επί της κεφαλής των λαών; Ακριβώς το αντίθετο!
***
Ας δούμε τι συμβαίνει αντίστοιχα στην Ελλάδα:


Τα καθαρά κέρδη των Eurobank και Αlpha από το 2008 μέχρι τo 2010 (βλέπε το σχετικό πίνακα) δηλαδή μέσα στη δίνη της κρίσης,
αθροιζόμενα φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ!

*
Ας απαντήσουν οι «πανηγυριτζήδες»:

• Αυτή η απίθανη κερδοφορία απέτρεψε το κόψιμο μισθών και συντάξεων του λαού;
• Απέτρεψε την ενίσχυση των τραπεζών με ζεστό κρατικό χρήμα, που ξεπερνά στην τριετία τα 110 δισ. ευρώ(!), τη στιγμή που ο λαός λεηλατείται;
• Απέτρεψε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά;

***

Είναι απολύτως προφανές ότι:
*
Πρώτον, οι δυο τράπεζες ενώθηκαν γιατί μέσα από την ένωσή τους και τις άλλες συγχωνεύσεις που προμηνύονται το χρηματιστικό κεφάλαιο επιδιώκει τη θωράκιση και τον πολλαπλασιασμό των δικών του κερδών.
*
Δεύτερον, τα κέρδη αυτά μόνο αφελείς ή «ενσωματωμένοι» ισχυρίζονται ότι «θα μοιραστούν στο λαό» (!) ή ότι θα «ευνοήσουν» τους εργαζόμενους στις τράπεζες που θα βρεθούν απέναντι σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και νέα επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.
*
Τρίτον, τα κέρδη θα προκύψουν από το γεγονός ότι τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και οι βιοπαλαιστές θα έχουν απέναντί τους ένα ακόμα πιο ισχυρό τοκογλύφο, που θα τους πίνει ακόμα πιο αδυσώπητα το αίμα.
*
Εν ολίγοις, ο λαός από αυτήν την ένωση θα έχει ακριβώς το ίδιο «όφελος» που είχε και πριν τους «γάμους» ή τα «αλληλοφαγώματα» μεταξύ των τραπεζιτών. Δηλαδή, τίποτα!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5922

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP