Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Κεντροδεξιά (του Μεϊμαράκη) -Κεντροαριστερά (του Τσίπρα)

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ 

Η ΝΔ, μέσα στην καλή χαρά, έδωσε την έγκριση, στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, μέχρι την άνοιξη του 2016. Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ήταν ομόφωνη και με επευφημίες, για τον πρόεδρο.
Ήταν κι αυτός ένας τρόπος να σταματήσουν – για ένα διάστημα – τα σενάρια διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά. Ο Μεϊμαράκης από μεταβατικός έγινε μόνιμος, για την ακρίβεια μόνιμος …ορισμένου χρόνου.


Ο νέος διπολισμός αναμένεται να ενταθεί: Κεντροδεξιά – Κεντροαριστερά (όπου Κεντροαριστερά βλέπε τον ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται γύρω από το ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα).

Στις πολιτικές αναλύσεις,
για τα εσωτερικά της ΝΔ, καταγράφεται η πρόθεση για «στροφή» στο «μεσαίο χώρο», μετά τη δεξιά και ακροδεξιά πολιτική έκφραση του κόμματος, από τον Αντώνη Σαμαρά. Θα δυσκολευτούν – γράφεται – ο Βορίδης κι ο Γεωργιάδης, γιατί το κόμμα της ΝΔ θα πάει προς «καραμανλισμό» κι ένα μοντέλο της Δεξιάς πιο μετριοπαθές. Αυτά όλα μένουν να αποδειχθούν.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι πως ο εσωκομματικός «πόλεμος» στη ΝΔ δεν τελείωσε. Τώρα θα υπάρχει χρόνος να διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί εντός της ΝΔ, χωρίς πίεση για εκλογή προέδρου, για ένα διάστημα. Όπως φαίνεται, άλλωστε, η επιλογή Μεϊμαράκη μπορεί και να ευνοήσει το σενάριο – που συνεχίζει να συζητιέται σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους- επιστροφής του Κώστα Καραμανλή.

Η ΝΔ ως «υπεύθυνη δύναμη»

Στην περίοδο που διανύουμε η ΝΔ επιδιώκει να προβάλλει την εικόνα της ως συνετό, συνεπές και παραδοσιακό κόμμα του «ευρωπαϊκού δρόμου». Υπερψηφίζει τα προαπαιτούμενα για το τριετές μνημόνιο και καλωσορίζει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο μνημονιακό «ρεαλισμό». Ο Τσίπρας, άλλωστε, επέλεξε να είναι ο πρωθυπουργός που υπέγραψε τη συμφωνία – μνημόνιο και φιλοδοξεί να την εφαρμόσει.

Στη συζήτηση για το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε στον πρωθυπουργό: «Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά μνημόνια».

Είναι «αριστερό» το μνημόνιο του πρωθυπουργού;
Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε με το σύνθημα «κυβέρνηση της Αριστεράς» και συγκρότησε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Υπέγραψε συμφωνία – μνημόνιο.
Με βάση τον πολιτικό πρόσημο που δίνει ο Αλ. Τσίπρας, στον εαυτό του, το μνημόνιο είναι «αριστερό»… Ανεξάρτητα, πάντως, από τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό του πρωθυπουργό το μνημόνιο είναι μνημόνιο και θα το πληρώσουν, με το χειρότερο τρόπο, τα λαϊκά στρώματα.

Τα μνημόνια ως «εθνική επιλογή»…

Γιατί ο Μεϊμαράκης επιλέγει, όμως, να πει ότι τα μνημόνια «δεν είναι αριστερά και δεξιά»; Γιατί δεν καταλογίζει, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στον Τσίπρα ένα «αριστερό μνημόνιο»; Το μνημόνιο το στηρίζει ο ίδιος και το κόμμα του, οπότε το πολιτικό πρόσημο δεν χρειάζεται.

Η ΝΔ θέλει να εμφανίσει το τρίτο μνημόνιο ως «εθνική επιλογή», δηλαδή ένα μνημόνιο «σκέτο», ούτε «αριστερό», ούτε «δεξιό». Μια «εθνική επιλογή», την οποία η ΝΔ μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα, διότι …αυτή ξέρει.

Παράλληλα, θέλει να εξαλείψει το διαχωρισμό μνημόνιο/αντιμνημόνιο, πολιτικά και κοινωνικά. Το σκεπτικό είναι απλό: Από τη στιγμή που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε την πορεία ενός μνημονίου, τότε αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος… Άρα, με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θα εμφανίζεται δικαιωμένη…

Έτσι, έχει «νέο» πολιτικό ρόλο: Το ρόλο του «εθνικού κόμματος» που «πάντα» σώζει τη χώρα με τις «υπεύθυνες» επιλογές της. Θα κάνει πως δεν θυμάται τίποτα για τη συμμετοχή της στην καταστροφή και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την εξουσία, χωρίς το βάρος των μνημονιακών πολιτικών!

Το επιχείρημα το είπαμε: Τα ίδια έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Αυτό είναι ένα από τα «κατορθώματα» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα!

… και «μοναδική λύση»!


Όλα τα παραπάνω είναι ένα αποτελέσματα ενός πολιτικού παιχνιδιού ρόλων, με τη βοήθεια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης: Ο «ηγέτης Αλέξης Τσίπρας» κάνει «στροφή στο ρεαλισμό» και η ΝΔ τον στηρίζει, θυμίζοντας ότι αυτή είναι η παραδοσιακή πολιτική δύναμη του «ρεαλισμού». Από κοντά και το «Ποταμάκι» και ό, τι έχει μείνει από το ΠΑΣΟΚ.

«Ωραία» δεν είναι όλα αυτά; Μια καλή «συνταγή» για να εμφανιστεί η επιλογή του τρίτου μνημονίου σαν μοναδική διέξοδος! Το «υπεύθυνο» πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι πάλι εδώ, αυτή τη φορά, όμως, με πρωθυπουργό τον «αριστερό», Αλέξη Τσίπρα!

Έτσι, η οποιαδήποτε αναφορά σε καταστροφική πολιτική των μνημονίων μοιάζει «ανεύθυνη»! Έτσι, όποιος μιλά για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων φαίνεται «περιθωριακός» και «ακραίος».

Δεν είναι «οργανωμένο σχέδιο». Είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της πορείας δύο κομμάτων, της πολιτικής τους διαδρομής. Είναι εμφανές πως οδεύουμε – ξανά – στο δίπολο Κεντροδεξιά – Κεντροαριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας, μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε «συνετό» και «σοβαρό» κεντροαριστερό πόλο, εγκαταλείποντας κάθε αριστερή φρασεολογία. Μια αριστερή φρασεολογία που χρησιμοποίησε, ενώ ήταν και παρέμενε η Αριστερά του συμβιβασμού. Τώρα ήρθε ή ώρα (τους), η ώρα της «υπευθυνότητας» και των «ρεαλιστικών προτάσεων», με μνημονιακή σφραγίδα…

Η Κεντροαριστερά που θα επιδιώξει να μείνει…

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί τη ΝΔ. Από τη μια η μετριοπαθής Δεξιά και από την άλλη η «υπεύθυνη Κεντροαριστερά» και τα μνημόνια να φαίνονται σαν μια δεδομένη κατάσταση, που δεν πρέπει να ανατραπεί, για τη «σωτηρία της χώρας»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα , αφού έδωσε στρεβλό πολιτικό περιεχόμενο στη λέξη «αριστερά» και μετά την αμαύρωσε, τώρα προσπαθεί να διαμορφώσει τη «νέα» Κεντροαριστερά, που θα επιδιώξει να μείνει…


ΠΗΓΗ:
http://www.imerodromos.gr/kentroaristera-kentrodexia/

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP