Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Θα χαθούν ακίνητα με συνοπτικές διαδικασίες σε πλειστηριασμούς

«Tσουνάμι» κατασχέσεων το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες

Τον δρόμο για να ξεκινήσει «τσουνάμι» κατασχέσεων το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες σε βάρος οφειλετών θεωρούν οι δικηγόροι ότι ανοίγουν οι επιχειρούμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της pelop.gr, η αλλαγή του Κώδικα ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του δανείου προς τη χώρα μας, σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής της περασμένης Κυριακής. Και αυτό γιατί με τα νέα μέτρα θα δίνεται η δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να διεκδικήσουν το καθένα ξεχωριστά τις απαιτήσεις του έναντι ενός ακινήτου, κάτι που εκτινάσσει το κόστος νομικής προστασίας. Θα χρειάζονται ξεχωριστές πράξεις για να προσβληθεί νομικά η κάθε εκτέλεση ξεχωριστά.

Μέχρι πρότινος έπρεπε να τελειώσει ο ένας πλειστηριασμός για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, ενώ εκείνοι που αποζημιώνονταν πρώτοι ήταν το Δημόσιο και τα Ταμεία, ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Πλέον οι τράπεζες θα προηγούνται έναντι όλων, εάν τελικά ισχύσουν οι αλλαγές.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναστάτωση στο νομικό κλάδο, καθώς οι δικηγόροι εκφράζουν τον φόβο ότι πλέον ένα ακίνητο θα μπορεί να αλλάξει χέρια πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι μέχρι πρότινος και καταργούνται οι δικλίδες ασφαλείας που είχαν θεσπιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση που ένα ακίνητο είναι νοικιασμένο και ο ιδιοκτήτης του έχει οφειλές, τότε η μίσθωση καταγγέλλεται αυτόματα, δηλαδή η τράπεζα παίρνει το ακίνητο χωρίς καμία επιβάρυνση.

ΔΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ


Εκτός των άλλων, έντονος είναι ο προβληματισμός για την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να διεξάγει δίκες… χωρίς μάρτυρες σε ορισμένης κατηγορίας αστικές δίκες. Σκοπός της αλλαγής είναι να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων, δεδομένου ότι πλέον ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αναβολής της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο δικαστής θα είναι να διαβάσει τις θέσεις των δύο αντίδικων πλευρών που θα δίνονται εγγράφως. Ετσι, χωρίς μάρτυρες, μέσω της ανάγνωσης των εγγράφων εξηγήσεων των δύο πλευρών, θα επιδιώκει να βγάλει απόφαση.

«Η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο για τη συμφωνία και όχι τυχαία.
Κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο ως δικηγόροι δημοψήφισμα και καταγγείλαμε τις αλλαγές που επαναφέρονται. Οι αλλαγές αφορούσαν τις κατασχέσεις, την εκτέλεση, τους πλειστηριασμούς και τίποτα άλλο. Γι' αυτό σύσσωμος ο νομικός κόσμος και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ομοφωνία είχαμε κατακρίνει εκείνο το σχέδιο γιατί προασπίζει το συμφέρον των τραπεζών σε βάρος πολιτών» σημειώνει στην «ΠτΔ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Νίκος Παπάκος.

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Εξίσου έντονος είναι ο προβληματισμός του κλάδου και για τα οικονομικά μέτρα που πλήττουν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό γιατί θα πρέπει να προπληρώνουν το 100% του φόρου, σε μια περίοδο που η δικηγορική ύλη έχει πέσει πάνω από 60%.

«Ζητάνε προκαταβολή του φόρου, κάτι που είναι τελείως άδικο. Δηλαδή μας ζητάνε να προπληρώσουμε τον φόρο χωρίς να ξέρουμε εάν θα έχουμε εισοδήματα την επόμενη χρονιά. Με αυτά τα υφεσιακά μέτρα που επικρατούν στην αγορά είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει δικηγορική ύλη» καταλήγει ο κ. Παπάκος.

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ

Εντονος είναι και ο προβληματισμός στον κλάδο των συμβολαιογράφων καθώς η κίνηση στις μεταβιβάσεις έχει μειωθεί πάνω από 70% στην Πάτρα, ενώ ο έλεγχος κεφαλαίων από τις τράπεζες ήρθε να δώσει την χαριστική βολή στις αγοραπωλησίες.

«Είμαστε ένας κλάδος που έχει άμεση σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα. Η κάμψη που έχει σημειωθεί στον τομέα των κατασκευών έχει αντανάκλαση και σε εμάς. Σίγουρα τα υφεσιακά μέτρα που προωθούνται έχουν άμεσο αντίκτυπο» τονίζει στην «ΠτΔ» η Ιωάννα Συμεωνίδη - Μπονέλη, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών.

Ο φόρος μεταβίβασης αλλά και μια σειρά από επιβαρύνσεις στα ακίνητα εκτίναξαν το κόστος ή και ακύρωσαν συμβολαιογραφικές πράξεις. Είναι χαρακτηριστικό οτι σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία, η κάμψη στα ακίνητα το πρώτο τρίμηνο του 2014 είχε φθάσει ακόμα και σε ποσοστό 80%.

Επίσης αυτή την περίοδο οι πράξεις που γίνονται είναι μειωμένες, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον και η έλλειψη ρευστού έχουν μειώσει τις αγοραπωλησίες.
Επιπρόσθετα, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι συμβολαιογράφοι θα προπληρώσουν φόρο και σε τι ποσοστό, σύμφωνα με τα μέτρα που προωθούνται.

ΠΗΓΗ:
http://www.alfavita.gr/

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP