Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι δυο όψεις της ΕΛ.ΑΣ.


Μάνος Τσαγκαράκης 
Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, γίναμε μάρτυρες δυο τραγικών γεγονότων που δεν μπορεί παρά να μας βάλουν σε σκέψεις.
Από τη μια η στυγερή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου λίγο πριν ζήσει την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής του κι από την άλλη ο βαρύτατος τραυματισμός ενός ακόμη νεότερου ανθρώπου κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου της Τετάρτης.
Και στα δύο, αρνητικός «πρωταγωνιστής» ήταν η Ελληνική Αστυνομία...

Ήμουν κι εγώ στο πανεργατικό συλλαλητήριο και ομολογώ ότι, αν και έχω καλύψει χιλιάδες πορείες στη ζωή μου, εντυπωσιάστηκα και προβληματίστηκα από την τόσο πυκνή και έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Πριν καλά- καλά ξεκινήσουν τα επεισόδια, εκείνο που αναρωτήθηκα ήταν αν θα κάνουν... πάρτι οι κακοποιοί στις γειτονιές της Αθήνας, την ώρα που το σύνολο των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν στο κέντρο! Για να αντιμετωπίσουν ποιούς, άραγε; Τους «επικίνδυνους εγκληματίες» που διαδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τα όσα υφίστανται από την κυβερνητική πολιτική;

Θα ήθελα να εξηγήσει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πώς καταφέρνει να εξοικονομεί δυνάμεις όταν χρειάζεται μέτρα σε πορείες, αλλά δεν μπορεί να εξοικονομήσει δυνάμεις για να κάνουν περιπολίες στις συνοικίες και να εξασφαλίσουν με την παρουσία τους την προστασία του απλού πολίτη.

Μήπως, άραγε, δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στους δρόμους; Ή μήπως πιστεύει ότι η πολυθρύλητη Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έχει τις ικανότητες του ομώνυμου Ολύμπιου θεού και μπορεί να είναι «πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα»;

Ας μη γελιόμαστε...
Μια ομάδα νεαρών παιδιών με κακοσυντηρημένες ή εντελώς ασυντήρητες μηχανές αμφίβολων δυνατοτήτων δεν φτάνει για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει την καθημερινή εγκληματικότητα, που δυστυχώς έχει γίνει εφιάλτης για την ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, είδαμε,δυστυχώς, στου Ρέντη πόσο ευάλωτη είναι και αυτοί...

Χρειάζονται, λοιπόν, ουσιαστικά μέτρα και διαρκής αστυνομική παρουσία στις γειτονιές για να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα.

Κι εδώ έχω να κάνω μια ριζοσπαστική πρόταση:
Να διαλυθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ και το προσωπικό που τα απαρτίζει να μοιραστεί σε περιπολίες με ευθύνη των αστυνομικών τμημάτων καθ' όλη την διάρκεια του 24ωρου!

Μόνο έτσι θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και θα υπάρξει ουσιαστική αστυνόμευση στις γειτονιές. Μα, θα πει κάποιος, δεν θα κλονιστεί το αίσθημα ασφαλείας της... κυβέρνησης; Όχι, λοιπόν!

Επεισόδια πάντα γίνονταν στις πορείες και τις διαδηλώσεις και πάντα θα γίνονται.
Όπως αντιμετωπίζονταν πριν από μερικά χρόνια με τους απλούς ασπιδοφόρους της ΥΜΕΤ, έτσι μπορούν να αντιμετωπίζονται και τώρα.

Έτσι κι αλλιώς, η παρουσία των σιδερόφρακτων... Power Rangers –όπως έχουν εξελιχθεί τα ΜΑΤ- δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την κρατική βία και τρομοκρατία!

Το τελευταίο τους θύμα, ο 31χρονος Γιάννης Καυκάς του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παλεύει με τον θάνατο στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νικαίας. Χτυπήθηκε δεκάδες φορές στο κεφάλι –λένε οι γιατροί- και μάλιστα όχι με γκλομπ, αλλά με τον ατομικό... πυροσβεστήρα που φέρουν οι άνδρες των «Ειδικών» Δυνάμεων!

Αν αυτό δεν δείχνει δολοφονική πρόθεση, τότε τι δείχνει; Ό,τι κι αν έκανε, δεν θα ήταν αρκετό για να πληρώσει με τη ζωή του... Γιατί, όμως, πληρώνει τελικά με αυτήν;

Γιατί κάποτε κάποιος υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε τα ΜΑΤ «πραίτορες» της Δημοκρατίας

Γιατί κάποιοι «εκπαιδευτές» φροντίζουν να δημιουργούν εν δυνάμει δολοφόνους στο όνομα της ίδιας Δημοκρατίας.

Γιατί αυτά τα –αμούστακα, στην πλειοψηφία τους- παιδιά διδάσκονται να χτυπούν στο ψαχνό, ακόμη κι αν μπροστά τους βρίσκεται η ίδια τους η μάνα!

Το ίδιο το κράτος φροντίζει να τους εξοπλίζει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι άτρωτοι! Σε τι, όμως; Στις πέτρες και τις μολότοφ, που οι ίδιοι προσελκύουν με την προκλητική εμφάνισή τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές. Και όχι μόνο αυτούς... Στόχος τους, πολλές φορές, είναι πρόσωπα άσχετα με τα γεγονότα, απλοί θεατές και, κυρίως, δημοσιογράφοι!

Και να μερικά παραδείγματα:

.Ο καλός συνάδελφος Θοδωρής Παναγιωτίδης από το Alter, υπέστη αλλεπάλληλα χειρουργεία αλλά τελικά έχασε την ακοή του από το ένα αυτί, εξ αιτίας μιας κρότου- λάμψης που δέχθηκε από αστυνομικό των ΜΑΤ, ο οποίος τον σημάδεψε απευθείας! Η παρανομία ήταν σαφής, αλλά ο δράστης... αθωώθηκε από το δικαστήριο

.Ο επίσης καλός συνάδελφος Μαρίνος Αλειφέρης του Alter, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα πισώπλατα (!) στην Κερατέα, ενώ περπατούσε μαζί με τον οπερατέρ του σε μια στιγμή που δεν υπήρχαν συμπλοκές! Ακόμη προσπαθεί να βρει ποιος τον χτύπησε, αφού «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»!

.Εγώ ο ίδιος δέχθηκα επίθεση σε προηγούμενο συλλαλητήριο από δέκα (!) άνδρες των ΜΑΤ, μόνο και μόνο επειδή τόλμησα να τραβήξω ένα βίντεο με το κινητό μου! Επιχείρησαν να μου το πάρουν, παρά το γεγονός ότι δήλωνα την ιδιότητά μου, ενώ ο διμοιρίτης τους παρακολουθούσε ατάραχος. Και μόνο αφού τις... έφαγα για τα καλά, ήρθε και με ρώτησε αν είμαι όντως δημοσιογράφος!

Διάβασα την δήλωση του υφυπουργού «Προστασίας» του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και θα με έπιαναν τα γέλια, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή!

Δείτε τι λέει:

«Υπάρχει από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστηματική παρακολούθηση και συνεχής έλεγχος για την εξέλιξη της έρευνας και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών χωρίς δισταγμούς και εκπτώσεις.
Εντολή του Πρωθυπουργού και επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η περιφρούρηση του δικαιώματος των πολιτών και να απεργούν και να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν ειρηνικά»!


Τι θέλει να πει, άραγε, ο πολιτικάντης της δεκάρας με μια τέτοια δήλωση; Πίσω από τα διπλωματικά αυτά λόγια, κρύβονται συγκεκριμένα πράγματα:

ότι οι δράστες δεν θα βρεθούν και δεν θα τιμωρηθούν, όπως δεν βρέθηκαν και δεν τιμωρήθηκαν στα παραπάνω περιστατικά και σε εκατοντάδες άλλα.

Θα βρεθούν μόνο αν ο άτυχος 31χρονος χάσει τη μάχη που δίνει!

Γιατί τότε η πολιτεία θα χρειαστεί έναν νέο Κορκονέα για να εξευμενίσει όσους κατεβούν στους δρόμους, έτοιμοι για νέα «Δεκεμβριανά»!ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανένα διαδηλωτή να «παρεκτραπεί». Κι όταν λέμε «παρεκτροπή», εννοούμε να μην πετάξει ούτε μπουκάλι νερό! Γιατί είδαμε πολλές φορές τα ΜΑΤ να εφορμούν για να απαντήσουν σε «επίθεση» με... μπουκάλια! Στα γήπεδα, βέβαια, όπου πέφτουν και άλλα πράγματα, η ανοχή τους... αμβλύνεται κατά πολύ! Γιατί, άραγε;

Άλλωστε, αν η εκάστοτε κυβέρνηση σκόπευε να ανεχτεί την οργισμένη αντίδραση των πολιτών, δεν θα εφοδίαζε τους σωματοφύλακές της με τόσα και τόσα θανατηφόρα όπλα εναντίον διαδηλωτών που στην χειρότερη περίπτωση είναι εξοπλισμένοι με μολότοφ... Όμως, για τα ίδια τα ΜΑΤ, για τους εκπαιδευτές τους, για την ηγεσία τους γενικότερα και κυρίως για την ίδια την πολιτεία, όποιος τολμάει να διαδηλώσει ή να διαμαρτυρηθεί, είναι απλώς... αναλώσιμος!
Κι αυτό, το λένε «Δημοκρατία»... Ε, λοιπόν, Δημοκρατία που χτυπά και σκοτώνει, Δημοκρατία που αφήνει απροστάτευτο τον πολίτη, απλώς δεν μας χρειάζεται!


Διαβάστε και άλλα σχετικά κείμενα εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=27088#27088

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP