Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο της Ναυσικάς Κυριάκη
Η καταστροφική πορεία της αγροτιάς, έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΕ, που με την πολιτική της μέσω της ΚΑΠ 2014-2020 οδηγεί στην εξόντωση και τον οικονομικό αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, καθώς ο στόχος είναι η πλήρης κυριαρχία της μεγάλης ιδιοκτησίας και των μεγάλων εταιρειών.
 
Η παραγωγή και διακίνηση των σπόρων, των γεωργικών φαρμάκων από συγκεκριμένο λόμπι αδελφών εταιρειών, δείχνει την πρόθεση και το στόχο του κεφαλαίου για τον έλεγχο της γεωργικής παραγωγής.

Επίσης δείχνει, την συνενοχή των εγχώριων κυβερνήσεων. Η συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου και κυρίως των πολύ μικρών και φτωχών αγροτών, ήταν εδώ και αρκετά χρόνια ο προάγγελος της χρεοκοπίας του κράτους και της εξαθλίωσης του λαού.

Οι πολιτικές των μονοπωλίων, όπως – κατά γράμμα - επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν στην χώρα μας, έφεραν ως αποτέλεσμα, πολύ μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Ασύμφορες καλλιέργειες, ως προς τα κόστη παραγωγής, οδήγησαν τους μικροκαλλιεργητές σε απόγνωση. Έτσι αρκετές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα η φτωχή αγροτιά, η αγροτιά με μικρό κλήρο να στραφεί προς τις μεγάλες εταιρείες και να πουλήσει την εργασία της για να επιβιώσει, είτε σε τουριστικές είτε σε μεγάλες αγροτικές.

Με άλλα λόγια, προλεταριοποιήθηκε ο μικρός αγρότης. Είναι όμως ζωτικής σημασίας για τον λαό που δοκιμάζεται και αποστραγκίζεται οικονομικά, να μπορεί να συνεχίσει να παράγει η μικρομεσαία αγροτιά και να εξασφαλίζει υγιεινά φρέσκα και φτηνά προϊόντα. Είναι αυτός ένας ακόμα λόγος που αποδεικνύει ότι η κοινή πάλη εργατών και αγροτών αποσκοπεί στο συμφέρον του λαού και μόνο.

Μετά την επέλαση της τεχνολογίας, με τις νέες επενδύσεις του κεφαλαίου στην ενέργεια, με τα ανεκδιήγητα φωτοβολταϊκά που έκαναν τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών ντίλερ των εταιρειών και τους μεσαίους αγρότες «πλούσιους» χωρίς παραγωγή και κόπο, κατάφερε το κεφάλαιο άλλο ένα δυνατό χτύπημα στην αγροτιά. Παραγωγικά στρέμματα γης κατά χιλιάδες καλυμμένα από τα «μαγικά» πάνελ. Και οι αγρότες βέβαια, για μια ακόμα φορά καταχρεωμένοι στις τράπεζες.

Σήμερα οι εναπομείναντες μικροί και μεσαίοι αγρότες – καλλιεργητές - διεκδικούν με κινητοποιήσεις, αλλά δεν μπορούν οι υπουργοί και παρά-υπουργοί να δώσουν λύσεις. Γιατί είναι δεσμευμένοι στα αφεντικά τους στην ΕΕ κανένα αγροτικό πρόβλημα να μη λυθεί, επειδή η λειτουργία της αγοράς με καπιταλιστικούς όρους δεν αφήνει κανένα περιθώριο ύπαρξης μικρομεσαίων αγροτών.

Αντίθετα, πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου προωθούσαν και τώρα ακόμα περισσότερο προωθούν, εταιρείες που διακινούν και εμπορεύονται, σε όλη τη μεσόγειο, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης γεωργικά προϊόντα, κυρίως σπορέλαια, που τα ξεπλένουν, τα βαπτίζουν ελληνικά ελαιόλαδα και τα επανεισάγουν στη χώρα μέσω μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Δεν χρειάζεται παραγωγή, γι’αυτό άλλωστε οι τιμές για τους καλλιεργητές είναι ασύμφορες. Όλοι οι αριθμοί φτιάχνονται, έτσι που πλασματικά να φαίνεται στα χαρτιά η παραγωγή αυτή μεγαλύτερη. Και με βάση αυτά τα ψεύτικα μεγέθη παραγωγής διακινούν τόνους προϊόντων σε όλη τη γη με «πιστοποίηση ποιότητας» και ανάλογα κέρδη. Και εισπράττονται από τις «αγροτικές» εταιρείες υπέρογκες επιδοτήσεις. Με ψεύτικα νούμερα.

Ο αγροτικός κόσμος που υποφέρει
από τις πολιτικές αυτές της ξετσιπωσιάς και της αναλγησίας της αστικής τάξης που καλυμμένη με τον μανδύα της ψεφτοδημοκρατίας συνθλίβει οικονομικά και αποστεγνώνει το λαό, πρέπει να καταλάβει ότι, βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους μικρούς αγρότες. Συμμαχία εντελώς φυσική αφού το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης στη χώρα μας προέρχεται από την αγροτιά.

Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικής παραγωγής και των υπηρεσιών. Και ο κεντρικός σχεδιασμός δεν πραγματοποιείται από την αστική ευρωπαϊκή τάξη, ούτε βέβαια από τους ντόπιους υπηρέτες της. Πραγματοποιείται μέσα από την νικηφόρα πορεία για λαϊκή δημοκρατία, όπου, γιαυτήν τη δημοκρατία, ο λαός και μόνον αυτός έχει την ευθύνη.

Κέρκυρα 22/2/13

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP