Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΠΑΣΟΚ (τελευταίο): Τα αντιδεξιά σκιάχτρα της Νέας Δεξιάς*


Η ιστορία παίζει παράξενα παιχνίδια. Ένα κόμμα του μικροαστικού σοσιαλιστικού ριζοσπαστισμού που βελόνιασε τις λαϊκές ελπίδες και ανδρώθηκε με τον αντιαμερικανισμό μεταλλάχτηκε στο πλέον αμερικανόδουλο, σε δημόσιο υπάλληλο των ΗΠΑ!

ΕΧΕΙ ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ και τις μεταλλάξεις του. Ανάμεσα στη σημερινή εποχή των επιγόνων και την εποχή του ΠΑΣΟΚ της πρώτης δεκαετίας δεν έχει ανοιχτεί μονάχα μια ιδεολογική άβυσσος, αλλά μια ολοκληρωτική κοινωνική, πνευματική και ψυχολογική ανατροπή: Μια ολοκληρωτική ανατομική αλλοίωση και μετάλλαξη…

To Σημερινό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι απλώς μια «Νέα Δεξιά», είναι η σύγχρονη, μακάβρια έκφρασή της, η νεοταξική δεξιά, απείρως πιο επικίνδυνη και ύπουλη, σκληρή, ισοπεδωτική και αλαζονική από την κλασσική δεξιά.

Η κλασσική δεξιά είναι γνωστή και ορατή,
αυθεντικό και κρυστάλλινο το σύστημα των ιδεών της: Είναι ο καθαρός ταξικός αντίπαλος. Η δεξιά της Νέας Τάξης είναι ο εφιάλτης της ομοιομορφίας, Ιάγος μεταμφιεσμένος και μακιγιαρισμένος με «αριστερά» και «προοδευτικά» χρώματα.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει απλώς μεταλλαχτεί σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα. Έχει μεταλλαχτεί σε ένα κόμμα μεγάλης ιστορικής απάτης. Είναι ένα καθαρόαιμο κόμμα της Νέας Τάξης, απείρως πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε κόμμα της ελληνικής ιστορίας.

Όπως η Νέα Τάξη δολοφονεί στο όνομα του ανθρωπισμού έτσι και το ΠΑΣΟΚ προωθεί τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό και τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου στο όνομα της προόδου και των «αριστερών» ιδεολογημάτων. Διατηρεί δηλαδή τις ρητορικές κοινωνικές του ορίζουσες και τις ιδεολογικές του συνιστώσες για την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Εξαπατά όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ιδεολογικά.

Και αυτή η πνευματική παραμόρφωση, δηλαδή η μετάλλαξη των ιδεών και η «μεταπήδηση» από ένα σύστημα ιδεών στο αντίθετό του αποτελεί την πιο βίαιη μορφή ακρωτηριασμού της σκέψης, τον ολοκληρωτισμό της ισοπέδωσης: το μακάβριο αυτοκρατορικό αξίωμα του πλανητικού κράτους

Η σοσιαλδημοκρατική ηχώ

Το πιο σάπιο κομμάτι της καπιταλιστικής Ευρώπης αποτελείται από τη σοσιαλδημοκρατική γραφειοκρατία.
Μπήκε στο δρόμο της ιστορίας κάτω από τη σημαία του Μαρξ και του Ένγκελς και έβαλε σκοπό την καταστροφή της κεφαλαιοκρατικής κυριαρχίας. Ο καπιταλισμός στο ισχυρό του άνθισμα την άρπαξε και την αλυσόδεσε στην ακολουθία του. Η ιστορική σοσιαλδημοκρατία μεταλλάχτηκε σε ένα παράσιτο του κεφαλαίου, παραδομένη σε έναν αξιολύπητο ιδεολογικό παρασιτισμό. Προωθεί ιδεολογικά και πρακτικά τις ιδέες του κεφαλαίου και εξυπηρετείται και με αποκόμματα από τις μαρξιστικές ιδέες. Σήμερα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, μπολιάζοντας το έργο της με «αριστερά» ιδεολογήματα.

Το ΠΑΣΟΚ
αποτελεί την καθυστερημένη ηχώ της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Γι αυτό «εισέβαλε» ορμητικά, σαν λαϊκό παλιρροϊκό κίνημα, αλλά και το ίδιο ορμητικά αποσυντέθηκε.

Η κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αποκαλυπτική. Το κόμμα αυτό ύστερα από πολλά στριφογυρίσματα που έκανε, σαν ανεμοδείκτης, και μετά από πολλές ακροβασίες, υπέκυψε και υποτάχτηκε σταθερά και ολοκληρωτικά στις απαιτήσεις του διεθνούς κεφαλαίου.

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε η δουλοπρεπής, υπαλληλική αστική γραφειοκρατία: ένα συνονθύλευμα από πολιτικάντηδες, επιτήδειους, ραδιούργους, αριβίστες και λαμόγια.

Η «εκσυγχρονιστική» περίοδος του ΠΑΣΟΚ (κυβερνήσεις Σημίτη) είναι η «αυτοκάθαρσή» του, η επιβολή και εδραίωση της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξής του. Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει μεταλλαχτεί ριζικά σε μια «Νέα Δεξιά», στην πλέον αιχμηρή, συναινετική και μοχθηρή όψη του κεφαλαίου. Έγινε αναπαραγωγός και μεταπράτης όλων των ιδεολογικών και πολιτικών μύθων της πλανητικής εξουσίας και προώθησε με αλαζονική αυθάδεια όλους τους μηχανισμούς και τους θύλακες της νεοαταξικής ανάπλασης της ελληνικής κοινωνίας.

Η σφετεριστική αυθάδεια

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ του εκφυλισμού πολλών ιστορικών προοδευτικών κινημάτων παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες. Η πιο χαρακτηριστική είναι ο σφετερισμός της ιστορίας με τη συνακόλουθη υποκρισία και απάτη που χαρακτηρίζει κάθε σφετερισμό. Αυτά τα κόμματα παρουσιάζονται σαν εκπρόσωποι και συνεχιστές των λαϊκών κινημάτων, όπως εμφανίζονται σήμερα με ισόβια αριστερά πιστοποιητικά οι «αριστεροί» λακέδες του συστήματος για μια παρελθούσα δράση τους.

Η εκσυγχρονιστική κάστα των νεόπλουτων της εξουσίας
που αποτέλεσε το τελειωτικό προϊόν του εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από την ίδια κυνική σφετεριστική υποκρισία και απάτη. Υποκρισία και απάτη που απορρέει από τη μεγάλη διάσταση ανάμεσα στις προοδευτικές αξιώσεις της ιστορικής διαμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ και την αντιδραστική μετάλλαξή του.

Οι «εκσυγχρονιστές» ενώ υλοποιούσαν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και αναπαλαίωναν το οικοδόμημα των αντιδραστικών ιδεών, παρουσιάζονταν σαν συνεχιστές των προοδευτικών κινημάτων, των αριστερών παραδόσεων και κατακτήσεων, σαν εκφραστές των «αντιδογματικών» σοσιαλιστικών ιδεών.

Ο Κ. Σημίτης δεν δίσταζε για τις προεκλογικές του ανάγκες να φορέσει και την πανοπλία του Ανδρέα Παπανδρέου, να σφετεριστεί το λαϊκό σύμβολο του ΠΑΣΟΚ που ο ίδιος πολιτικά μισούσε, να σφετεριστεί ακόμα και τα συνθήματα και της κινήσεις του Α.Π. Το ίδιο πράττει και υιός Παπανδρέου…

Ο «εκσυγχρονισμός» ενώ είχε επιβάλει ένα καθεστώς αλλοτρίωσης των πολιτών από τις βαθύτερες σκέψεις τους και τα αισθήματά τους, προβαλλόταν από τα προπαγανδιστικά Μαντεία του καθεστώτος σαν ο συνεχιστής των προοδευτικών δυνάμεων και των αριστερών αιτημάτων, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Εξαθλίωνε τους πολίτες και επέβαλε ένα καθεστώς ψεύδους που διαπότιζε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και ταυτόχρονα μίλαγε για «αλήθεια» και «πρόοδο». Στραγγάλιζε τις ελευθερίες, ακρωτηρίαζε τη σκέψη και παρήγαγε όλες τις μορφές της πνευματικής ένδειας και κατάπτωσης και από την άλλη «πλασαριζόταν» σαν υπερασπιστής των ελευθεριών και του πνεύματος…

Η διπροσωπία σε όλη την αυθάδη «ευρηματική» της διάσταση.

Αριστερά και Δεξιά

Οι όροι «αριστερά» και «δεξιά» είναι γενικοί, αόριστοι και σχηματικοί, συνακόλουθα καθόλου επιστημονικοί. Σήμερα, ιδιαιτέρως παραπλανητικοί.
Γιατί αποτυπώνουν μια ψευδή εικόνα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Αναστρέφουν κυριολεκτικά την πραγματικότητα: Τοποθετούν στην «αριστερά» το ΠΑΣΟΚ (τη «Νέα Δεξιά») και όλο το νεοταξικό «αριστερό-νεοφιλελεύθερο» νεφέλωμα.

Όλο το «εκσυγχρονιστικό» κατεστημένο και οι γενίτσαροι της Νέας Τάξης δηλώνουν αριστεροί:
Από το Σημίτη, τον Ανδρουλάκη και τον Μπίστη μέχρι το Γιώργο Παπανδρέου. Και πάνω σε αυτά τα μοτίβα παίζει και ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να αγγίξει και να «ξύσει» τα υγιή αντιδεξιά σύνδρομα της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή η μοχθηρή νεοταξική δεξιά επιχειρεί στο όνομα της «αντιδεξιάς» να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό με «αριστερές αρματωσιές»! Η σφετεριστική απάτη στην πιο αποκρουστική της γκριμάτσα…

ΑΡΙΣΤΕΡΑ, όμως, αν δεν θέλουμε να νανουριζόμαστε με τους ήχους των λέξεων, είναι ο σταθερός και ανυποχώρητος εκφραστής των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, ο αδυσώπητος εχθρός του κεφαλαίου και ο ιστορικός πολιτικός πόλος ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

Η Αριστερά αποτελεί τη συνείδηση της υπέρβασης της κατεστημένης μορφής του πολιτισμού. Είναι ο συνειδητός και αμείλικτος αγώνας για την κατάλυση του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος αυταρχικής ρύθμισης της κοινωνικής ζωής, που κρίνεται ως απάνθρωπο και άδικο

Ταυτόχρονα είναι ο αγώνας για την αντικατάσταση αυτού του συστήματος με ένα άλλο, ριζικά διαφορετικό, με άλλο σύστημα αξιών, ανθρώπινο και δίκαιο, που να αντιστοιχεί στις ανάγκες και στην ελεύθερη βούληση του συνόλου του πληθυσμού.

ΣΥΝΕΠΩΣ η Αριστερά αποτελεί την έμπρακτη προσβολή, ρήγμα και γκρέμισμα των συστατικών δομών εξουσίας του καπιταλιστικού καθεστώτος. Αποτελεί την έμπρακτη κριτική της κοινωνίας και ταυτόχρονα την ΠΡΟΤΑΣΗ ενός ΑΝΤΙΜΑΧΟΥ συστήματος αξιών.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς
το μέγεθος της απάτης να εμφανίζεται και να αυτό-προβάλλεται, αλλά και να διαφημίζεται από τα ισχυρά καθεστωτικά κέντρα προπαγάνδας ως «αριστερά» το σημερινό ΠΑΣΟΚ και όλο το «παρδαλό» συνονθύλευμα των «προοδευτικών» λακέδων και κομισάριων της παγκοσμιοποίησης.

Το παρασιτικό σώμα του μεγάλου κεφαλαίου,
οι νεοταξικές εστίες μόλυνσης που εξωραΐζουν τον εφιάλτη του αυτοκρατορικού ολοκληρωτισμού (κάποιοι τον εφιάλτη τον εμφανίζουν όνειρο προς υλοποίηση), που αναπαράγουν και ξερνούν συστηματικά όλα τα τρομοκρατικά νέα ιδεολογήματα της πλανητικής εξουσίας (αντιρατσισμός, αντιεθνικισμός κλπ) αυτοαναγορεύονται και διαφημίζονται ως «αριστερά» ή «νέα αριστερά»!!!

Οι δούλοι των πολυεθνικών


Οι πωρωμένοι δεν αισθάνονται ενοχή. Οι δούλοι των πολυεθνικών μηχανισμών του χρήματος είναι αδίστακτοι. Δεν αναδύεται καμιά τύψη, καμιά ενοχή.
Αυτή η νεοταξική δεξιά που φοράει «αριστερό» ένδυμα έχει τέτοια πώρωση που εμφανίζει τη δική της δουλεία, τον παρασιτισμό της και τις πνευματικές της διαστροφές σαν «αλήθεια» και «ηθικές αξίες».

Σήμερα λοιπόν το σχήμα «αριστερά και δεξιά» παραχαράσσει την πραγματικότητα. Εξαπατά τις λαϊκές μάζες με τεχνητούς διαχωρισμούς, με πολιτικές οριοθετήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τις κοινωνικές οριοθετήσεις, με την ταξική πραγματικότητα.

Η «δεξιά», για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την απατηλή έννοια, δεν περιορίζεται σε ένα κόμμα, μόνο στη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, είναι κι αυτό «δεξιά» και μάλιστα το πιο προκεχωρημένο φυλάκιο του διεθνούς κεφαλαίου. Αυτό υλοποίησε πιο αποτελεσματικά τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό αποσάθρωσε τον κοινωνικό, πολιτικό, συνδικαλιστικό και πολιτισμικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας, όσο κανένα άλλο «δεξιό» κόμμα.

Αυτό πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί σήμερα σε όλες τις πλανητικές απαιτήσεις:
Στις εθνικές συμφορές, στο μεταναστευτικό κατακλυσμό, στους μύθους τις τρομοκρατίας, στον αγώνα κατά της Εκκλησίας, στην άλωση των λαϊκών κατακτήσεων, στην ισοπέδωση και κονιορτοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού. Ό,τι το πιο νεοταξικό θρέφτηκε και πριμοδοτήθηκε, κατασκευάστηκε και ισχυροποιήθηκε επί «εκσυγχρονισμού».

Η Ν.Δ. είναι κι αυτή «δεξιά». Η άλλη κεφαλή της «δεξιάς». Αυτή η «κεφαλή» δεν αποτελεί «εγγύηση» για το υπερεθνικό κεφάλαιο. Δεν διαθέτει τα «ιδεολογικά» και «ιστορικά» όπλα του ΠΑΣΟΚ, ούτε τις «προοδευτικές» εφεδρείες! Δεν μπορεί ούτε να προωθήσει αποτελεσματικά τους νεοταξικούς σχεδιασμούς, ούτε να πετύχει και στο ελάχιστο κοινωνική συναίνεση, ούτε να εξαπατήσει.

Θα παιχτούν πολλά και άκρως σοβαρά σήμερα στην Ελλάδα και η Ν.Δ. δεν αντέχει. Είναι τέτοια η ιστορική και κοινωνική της διαμόρφωση που θα σπείρει θύελλες…

Γι αυτό και σύσσωμος ο κόσμος του μεγάλου κεφαλαίου και των ΜΜΕ στηρίζουν, σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, όσο κανένα άλλο κόμμα της ελληνικής ιστορίας.


Η «αντιδεξιά» συνεπώς ρητορεία του ΠΑΣΟΚ, είναι μια αυθάδης κοροϊδία. Εξαπατά και κερδοσκοπεί πάνω στις αυθεντικές αριστερές, αγωνιστικές παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Νοέμβριος 2006

Σημείωση: Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ, τεύχος 13 


 ΟΛΑ τα κείμενα είναι συγκεντρωμένα ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=7599
   

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP