Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Το ΥΠΕΡ-εθνικό κεφάλαιο δεν ανέχεται εγχώριους "νταβάδες"...


Η διαλεκτική του πλανητικού φασισμού (των ΥΠΕΡ-εθνικών «νταβάδων») δεν ανέχεται κανένα ανεξάρτητο «εθνικό» κεφάλαιο, ούτε εγχώριους «νταβάδες»….
ΟΛΑ πρέπει να τεθούν κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των αφεντικών του 4ου Ράιχ, ιδιαίτερα στη χώρα μας που ήδη έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο των πλανητικών ελίτ εξουσίας.
Την ίδια μοίρα επιφυλάσσει η ιστορία και για τους Έλληνες «νταβάδες» της «ενημέρωσης».


Η διαλεκτική των πλανητικών κανόνων της παγκοσμιοποίησης και η μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο των διεθνών κέντρων εξουσίας δεν αφήνουν, πλέο, περιθώρια μεγάλης ζωής ή «εθνικών» ελιγμών στα ελληνικά κανάλια: Ή θα ενσωματωθούν στο παγκόσμιο κύκλωμα εξουσίας ή θα αφανιστούν…

Το παρακάτω κείμενο της Βασιλικής Σιούτη, αν και αρκετά ασυνάρτητο και χαώδες (κολοκυθοτραχανομπρίαμο), αναδεικνύει κάποια ζητήματα της Νέας (αποικιοκρατικής) Εποχής…

Το διαβάσαμε στο ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ:
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2013/07/blog-post_28.html




Η διαπλοκή, οι “κομμουνιστές” καναλάρχες και η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου

της Βασιλικής Σιούτη

Η νέα εποχή στην οποία έχει μπει η χώρα, επιβάλλει την αναδιάταξη των δυνάμεων, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της επιχειρηματικής και της μηντιακής εξουσίας. Το κράτος, πιεσμένο από την τρόικα, σταματάει να μοιράζει χρήμα στην ελληνική διαπλοκή με τον τρόπο που γινόταν μέχρι πρότινος και στις τράπεζες μπαίνουν όροι που κάνουν απαγορευτικά τα γνωστά θαλασσοδάνεια.

Την ίδια στιγμή
οι βασικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ κι εκπροσωπούνται από τους Β.Βαρδινογιάννη, Γ.Μπόμπολα και Στ.Ψυχάρη ενδιαφέρονται να δηλώσουν παρόντες για την επόμενη μέρα που περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις, ως νέες ευκαιρίες.

Αντιλαμβάνονται επίσης, ότι για να παραμείνουν στο παιχνίδι, θα αναγκαστούν και σε συνέργιες και συμμαχίες με τους ξένους παίκτες που θα εμφανιστούν. Κι έτσι όπως η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή, κάποιοι από αυτούς θεωρούν πιο έξυπνο να μη βάλουν όλα τα αυγά σ’ ένα καλάθι, βάζοντας και μερικά στο καλάθι του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους λόγους αυτούς,
ορισμένοι επιχειρούν να αυτονομηθούν, καθώς ούτε συναντίληψη υπάρχει, ούτε την ίδια οικονομική ισχύ διαθέτουν. Προκαλούν όμως, τη δυσαρέσκεια των παλιών συμπαικτών που δεν καταφέρνουν να επιδείξουν την ίδια ευελιξία.

Όσοι επιμένουν ωστόσο, να παραμένουν προσκολλημένοι στην πολιτική εξουσία, περιμένοντας να τους σώσει με τους παλιούς όρους και δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, δύσκολα θα επιβιώσουν.

Οι εκπρόσωποι της «διαπλοκής» καταλαβαίνουν τώρα ότι δεν μπορούν να συντηρούν άλλο ζημιογόνα ΜΜΕ που διατηρούσαν για να πιέζουν τις κυβερνήσεις και να κάνουν δουλειές με το δημόσιο, από τις οποίες εξασφάλιζαν πολλαπλάσια κέρδη.

Οι πιο αδύναμοι παίκτες, εγκατέλειψαν το παιχνίδι. Κάποιοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή κι άλλοι παλεύουν με νύχια και με δόντια να μη διαβούν τις πύλες της. Αλλά και οι άλλοτε πανίσχυροι παίκτες αγωνίζονται να επιβιώσουν. Τα θεμέλια του άλλοτε κραταιού τηλεοπτικού σταθμού Mega τρίζουν και κινδυνεύει άμεσα αν δε βρεθούν χρήματα – όχι όμως με τον παλιό τρόπο.

Ο Γ.Μπόμπολας και ο Β.Βαρδινογιάννης,
λόγω των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, διαθέτουν χρήματα, αλλά δε σκοπεύουν να τα ρίξουν σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Ο τρίτος μεγάλος μέτοχος, ο Στ.Ψυχάρης δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία κι απ’ ότι φαίνεται οι εποχές που μπορούσε να εξασφαλίζει με ευκολία δάνεια έχουν περάσει. Γι’ αυτό και ενοχλήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι ο Β.Βαρδινογιάννης εξετάζει την αποχώρησή του από το ζημιογόνο Mega, προκειμένου να μετατρέψει το Star «σε ένα νοικοκυρεμένο ενημερωτικό κανάλι» .

Αυτό, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν τον Β.Βαρδινογιάννη να διατηρεί εξίσου καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οδήγησαν στην πεποίθηση ότι το νέο ανταγωνιστικό κανάλι θα είναι και «αντιμνημονιακό».

Κάπως έτσι και βλέποντας τη δύναμή του να συρρικνώνεται, αποφάσισε να βρυχηθεί, επιτιθέμενος άμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, «καρφώνοντας» όμως και τον ίδιο τον Β. Βαρδινογιάννη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν πρόσφατα ότι όταν ο Γ.Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είχε αναφερθεί στον Στ.Ψυχάρη «ως υπονομευτή της κυβέρνησής του επειδή η Εθνική δεν του είχε εγκρίνει ένα δάνειο που ζητούσε. Εκείνος από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει δάνειο , αλλά υποστήριξε ότι η Εθνική –ανεπισήμως – είχε πει ότι ήταν το Μαξίμου που δεν το ενέκρινε. Ήταν τότε, μάλιστα, που ο Στ.Ψυχάρης είχε καλέσει τον Γ.Παπανδρέου να δηλώσει υπό ποιές συνθήκες συναντήθηκαν τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί του ζητήθηκε να πάει (μαζί με τον Γ.Μπόμπολα –ο Β.Βαρδινογιάννης είχε αρνηθεί ) από την πίσω πόρτα».

«Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή και τώρα είμαστε στο μεταβατικό στάδιο. Η μεγάλη αλλαγή, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι, είναι ότι το κράτος παύει πλέον να έχει το ρόλο που είχε σε σχέση με τη διαπλοκή» σχολίαζε πριν από λίγο καιρό συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, αλλά έχουν ξεκινήσει. Το κράτος δεν θα είναι πλέον ο βασικός παίκτης της οικονομίας με τον τρόπο που ήταν. Η ισχύς των πολιτικών που ελέγχουν το κράτος μειώνεται. Τα χρήματα που θα διαχειρίζονται στο εξής οι κυβερνήσεις δεν φτάνουν για να συντηρήσουν αυτό το σύστημα που υπήρχε μέχρι τώρα».

Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχεται
ότι ανεξάρτητα από την πρόθεσή τους να βοηθήσουν ή όχι κάποιους επιχειρηματίες, αυτό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στο εξής, γιατί τους όρους τώρα τους βάζουν άλλοι. «Όσοι επιμείνουν στις παλιές συνταγές δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτές θα λειτουργήσουν πάλι. Σίγουρα όχι με τον ίδιο τρόπο».

Δεν έχει καμία αμφιβολία άλλωστε, ότι τα «ζημιογόνα κόστη του χθες στα ΜΜΕ, δεν συντηρούνται πλέον». «Όσοι κερδοσκοπούσαν, βγάζοντας εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες του κράτους, δεν υπολόγιζαν τις ζημιές που είχαν στα ΜΜΕ.

Άλλωστε, για να πιέζουν και να βγάζουν λεφτά από το κράτος τα χρησιμοποιούσαν. Τώρα όμως όσο και να πιέζουν την κυβέρνηση, αυτή –ακόμα κι αν θέλει- δε μπορεί να τους εξασφαλίσει τα κέρδη των παλαιότερων εποχών. Και γιατί τα χρήματα είναι πλέον λίγα, αλλά και γιατί υπάρχει έλεγχος από τους ξένους». Δεν αρνείται ότι η διαπλοκή θα συνεχίσει να υπάρχει, υποστηρίζει όμως ότι θα αλλάξει χαρακτηριστικά. «Κέντρα επιρροής θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως και λόμπι. Δε θα γίνουμε ξαφνικά άγγελοι. Διευκολύνσεις θα γίνονται, αλλά όχι όπως παλιά».

Οι συζητήσεις για… το μέλλον της διαπλοκής γίνεται εδώ και καιρό, τόσο στα κομματικά και κυβερνητικά επιτελεία, όσο και σε πολλές συναντήσεις εκπροσώπων του ελληνικού κεφαλαίου. Την περασμένη εβδομάδα όμως, η συζήτηση αυτή πυροδοτήθηκε περαιτέρω, εξαιτίας των άρθρων που δημοσίευσε στα ΝΕΑ και στο Βήμα ο εκδότης Στ. Ψυχάρης, με τα οποία έβγαλε τα εν οίκω εν δήμω.

Στα άρθρα αυτά επιχειρήθηκε μία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, μέσω των οποίων υπονοείται ότι ο Α. Τσίπρας τα βάζει με τα ΜΜΕ μόνο και μόνο για να τα προσεταιριστεί .

Φωτογραφίζει επίσης το Β. Βαρδινογιάννη
υποστηρίζοντας ότι έχει αποκτήσει σχέσεις με τον Α. Τσίπρα, με «προξενητή» τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού και πρόεδρο του Παναθηναικού, για λίγο, Ν. Κωνσταντόπουλο. Κατηγορεί επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησε να δημιουργήσει έντυπα με «αμφιλεγόμενους εκδότες και αμφίβολης προέλευσης χρηματοδότηση». Σχέδια που δεν προχώρησαν, λόγω κωλυμάτων με τη δικαιοσύνη, αναφέρει, και φωτογραφίζει και πάλι επιχειρηματία που εδώ και λίγο καιρό είναι προφυλακισμένος. Επίσης –πάντα με υπονοούμενα κι όχι ξεκάθαρα- ο αρθρογράφος αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το θέμα των αδειών των καναλιών για να πιέσει τους καναλάρχες, αλλά όπως υποστηρίζει «οι αδειοδοτήσεις και η ρύθμιση από μηδενική βάση εξαγγέλλονται για νιοστή φορά». Εν ολίγοις, αυτό που λέει είναι ότι το έργο το έχουν ξαναδεί και από τον Κ. Καραμανλή και από το Γ. Παπανδρέου και ότι όλοι τα λένε αυτά προκειμένου να προσεταιριστούν τους μηντιάρχες.

Η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «τα λέει στην πεθερά, δηλαδή σε εμάς, για να τ’ ακούσει η νύφη». Όπου «νύφη» εννοούν τον Β.Βαρδινογιάννη. Από το συγκρότημα του ΔΟΛ, ωστόσο, στελέχη του ανέφεραν ότι μηνύματα είχαν πολλούς αποδέκτες.

«Αν φύγει ο Βαρδινογιάννης από το Mega,
οι άλλοι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι» σχολίαζε συνεργάτης του Α. Τσίπρα. «Το STAR, με τη συμβολή του Ν. Χατζηνικολάου, θα μπορούσε να πλασαριστεί στην αγορά ως ένα νέο ALTER το οποίο δε θα είναι ένα νέο Mega. Λογικά, θα έχει άλλη γραμμή. Προφανώς φαντάζονται ότι μπορεί να υπάρχει μία άτυπη συνεννόηση μαζί μας, αλλά αυτό δεν ισχύει. Εμείς δεν έχουμε κάποια φιλία με τον Β. Βαρδινογιάννη» υποστηρίζουν.

Σε ερώτηση του «Ε» προς συνεργάτη του Α. Τσίπρα, εάν έχει συναντήσει τον Β. Βαρδινογιάννη ο πρόεδρός τους, απαντά ότι αυτό συνέβη μόνο μία φορά στο πλαίσιο ενημέρωσης για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όταν ήταν ακόμα δημοτικός σύμβουλος. «Δεν υπάρχει άλλη συνάντηση, τουλάχιστον τέτοια που να έχει πολιτικό χαρακτήρα και να την ξέρουμε στο γραφείο του, άρα να έχει πολιτική αξία» προσθέτει.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του Α. Τσίπρα με εκδότες και καναλάρχες (για τις οποίες δέχθηκε έντονη κριτική από τ’ αριστερά) απάντησε ότι «συχνά μέσα από τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν ως ακραίους και απροσάρμοστους. Όταν συναντιούνται μαζί μας όμως, αυτό ακυρώνεται. Επίσης, πρέπει να συνηθίσουν ότι είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο μπορεί και κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ,
λέγεται ότι κάποιοι από τους μηντιάρχες που συνάντησε θυμήθηκαν, μάλιστα, ότι στα νιάτα τους ήταν αριστεροί. Ένας από αυτούς –που είχε αγωνία να τον δει από κοντά, όπως λένε- «εξομολογήθηκε» στον Α. Τσίπρα ότι «παραμένει κομμουνιστής». Του είπε ακόμα, πως «δε θέλει να τον βρίζουν, γιατί ότι κάνει το κάνει για την πατρίδα και τους εργαζόμενους». Τα ΜΜΕ του αιμορραγούν κι έχουν μόνο ζημιά, ανέφερε, αλλά δεν τα κλείνει «για να μην χάσουν τις δουλειές τους όσοι εργάζονται σε αυτά».

Το κεφάλαιο των ΜΜΕ είναι πράγματι πολύ σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει. Εδώ και δύο μήνες, άλλωστε, η στρατηγική στα ΜΜΕ , οι συμμαχίες και η επικοινωνιακή του πολιτική είναι η πρώτη του προτεραιότητα και το γραφείο του Α.Τσίπρα εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε αυτό. Στενός συνεργάτης του, πρόσφατα, σχολίαζε ότι ο μόνος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κάτσει» είναι ότι δεν τους «παίζουν» τα ΜΜΕ και θεωρούσε ότι αυτό είναι η μοναδική τους σοβαρή αδυναμία.

Πριν από λίγο καιρό, βουλευτής, από τους προεδρικούς, επιχειρώντας να καταδείξει πόσο σημαντικό ρόλο έχει για τον πρόεδρο του κόμματος η επικοινωνία, έλεγε ότι αυτό είναι το μόνο με το οποίο διαφωνεί μαζί του. «Εκείνος πιστεύει ότι το μίγμα πρέπει να είναι 80% επικοινωνία και 20% πολιτική, ενώ εγώ πιστεύω ότι είναι 50-50».

Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ παρακολουθούν τις εξελίξεις, διατηρώντας κι αυτοί προνομιακές σχέσεις με αρκετούς επιχειρηματίες και ΜΜΕ.

«Με άλλους κλαίει, με άλλους γελάει»
είναι η απάντηση συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τους περίφημους εκπροσώπους της διαπλοκής. Όσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι τα έχει βρει με τη διαπλοκή.

Στη Ν.Δ, υψηλόβαθμο στέλεχος αναφέρει ότι τα πολυδάπανα ΜΜΕ είναι άχρηστα πλέον στη «διαπλοκή», καθώς δεν πρόκειται να πάρουν πλέον πίσω τα λεφτά τους. Μόνο όσοι προσαρμοστούν στη νέα εποχή θα επιβιώσουν».

Ακόμα και η διαπλοκή άλλωστε, υποτάσσεται στους νόμους της βιολογίας. Σύμφωνα με τον Κάρολο Δαρβίνο, θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης, στη φύση επιβιώνουν οι οργανισμοί που διαφοροποιούνται για να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον και τις αλλαγές του.

Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν σήμερα, επιχειρηματίες, πολιτικοί και ΜΜΕ. Να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, προκειμένου να μην εξαφανιστούν όπως έγινε κάποτε με τους δεινοσαύρους.


(δημοσιεύθηκε στον “Επενδυτή” στις 8/6/2013)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP