Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΚΑΡΑΤΟΥΛΙΩΤΗΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ


 
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίου το Νίκου Καρατουλιώτη: «Γεωπολιτική Σκακιέρα, η Ελλάδα στο κέντρο των γεωστρατηγικών συγκρούσεων».
Τα συνταρακτικά, αλλά και δραματικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθιστούν το βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο και πολύ χρήσιμο: Μια πυξίδα όχι μόνο προσανατολισμού, αλλά και «εργαλείο» ερμηνείας των γεγονότων…


Ο Νίκος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ΕΑ, είναι γνωστός τόσο ως στενός και σταθερός συνεργάτης του περιοδικού ΡΕΣΑΛΤΟ, όσο κυρίως για τις πολύ σοβαρές και σημαντικές του αποκαλύψεις, γεωπολιτικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αποκαλύψεις του πάνω στα σοβαρά μας εθνικά θέματα και κυρίως αυτά που αφορούν τις ελληνοτουρκικές «διαπλοκές»…

Είναι γνωστές επίσης οι άγριες λεηλασίες που έχουν υποστεί τα κείμενά του από μεγαλόσχημους δημοσιογράφους.
Διαβάστε ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5256


Το βιβλίο του, «Γεωπολιτική Σκακιέρα, η Ελλάδα στο κέντρο των γεωστρατηγικών συγκρούσεων», αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάλυσης των γεωστρατηγικών-γεωοικονομικών δεδομένων και δυναμικών στην ελληνική βιβλιογραφία: είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν και τεκμηριώνει τις ιστορικές εξελίξεις που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Με εργαλείο τη γεωπολιτική, αναλύονται οι επιδιώξεις, οι εξαρτήσεις, τα συμφέροντα, οι συμμαχίες, αλλά και οι αντιπαλότητες των δρώντων «παικτών», τόσο στον ελλαδικό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο: Καύκασος, Μέση Ανατολή - ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

Οι ανωτέρω χώροι,
ως πεδίο αντιπαλότητας των Μεγάλων Δυνάμεων, αποτελούν το επίκεντρο της παγκόσμιας γεωοικονομικής και γεωστρατηγικής σύγκρουσης.

Η γεωστρατηγική θέση του ελλαδικού χώρου (Ελλάδα, Κύπρος), σε συνδυασμό με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς και οι σχεδιαζόμενες διαδρομές των αγωγών, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο συμφερόντων και ανταγωνισμών.

Για τον Νίκο Καρατουλιώτη
η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σημαντικός γεωπολιτικός δρων «παίκτης» στην περιοχή, αλλά λόγω έλλειψης πολιτικής ηγεσίας και ρεαλισμού, σύρεται σε εθνικές περιπέτειες…

Τα «Περιεχόμενα» και σχετικά με τη διάθεση και τις τιμές του βιβλίου, διαβάστε ΕΔΩ:
http://www.politeianet.gr/books/geopolitiki-skakiera-225642

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP